Индукционен или обикновен плот
Предстои ни закупуване на доста уреди и плота е един от тях. Наскоро разбрах за индукционните и в момента съм за точно такъв но какви са недостатъците? Доколкото прочетох трябват специални съдове, но това не е проблем. Има ли други недостатъци или са само плюсове спрямо обикновените стъклокерамични ?
Отговор: Индукционен или обикновен плот
Само плюсове, абстрахирайки се от съдовете. А, не - има още един недостатък - не можеш да си запалиш цигара от индукционния котлон ;)
Ако имаш съмнения, виж и нещо такова или такова...
Незнам какви са негативите и затова съм пуснал темата, иначе ако наистина единствени минус са съдовете, за нас това не е проблем и по-добре ще е да вземем индукционен плот.
Аз навремето имах известни притеснения и затова купих комбиниран. Но за няколко години класическите плочи са пускани веднъж за проба и още веднъж, защото другите две бяха заети.
Цитат:
Първоначално публикувано от
marto7
Незнам какви са негативите и затова съм пуснал темата, иначе ако наистина единствени минус са съдовете, за нас това не е проблем и по-добре ще е да вземем индукционен плот.
Аз за негативи не се сещам. Според мен имат само предимства пред нагряващите плотове.
Това със съдовете не е непременно недостатък. На индукционен плот работят емайлирани съдове, които могат да разнообразят скучните неръждавейки.
Sent from my Mi Note 10 using Tapatalk
Цитат:
marto7
Единствения недостатък е по-сложното му устройство.
Четох някъде че индукционните загряват много бързо. При това положение не загаря ли яденето в тях ? Като цяло готвенето по различно ли е ?
Цитат:
badr
Единствения недостатък е по-сложното му устройство.
Май не могат да се слагат празни съдове до колкото бях чел някъде, защото загряват много бързо.
Не загаря повече, отколкото на другите, а повечето имат и функция срещу това, отчитайки температурата на дъното на съда - при подминаване на определената, изключват автоматично. При тези, които имат И регулиране по температура, а не само по мощност (да кажем най-простите и евтини единични котлони), не можеш да пържиш нещо без това, защото пърженето предполага по-висока температура, а при контрол по мощност, стандартно е зададено до 120 градуса.
На някои места четох да не се пипа с мокри ръце, но каква е логиката ? Нали индукцията действа само на метали ? И то такива които се привличат от магнит. Какви могат да са последствията ако случайно се пипне с мокри ръце ?
Няма последствия. Редовно почиствам плота "в движение" с мокра кърпа/гъба. Купи си плот, стига му търси кусури :)
Цитат:
marto7
На някои места четох да не се пипа с мокри ръце, но каква е логиката ? Нали индукцията действа само на метали ? И то такива които се привличат от магнит. Какви могат да са последствията ако случайно се пипне с мокри ръце ?
Нядявам се 5-ти въпрос да не задаваш....:-memnon
По-добре да пита сега..., а не после защо микровълновата не ми пере ?:lol:
Това за мокрите ръце сигурно се отнася за управлението. Ако ръцете са мокри може да не работи коректно.
Sent from my Mi Note 10 using Tapatalk
още един глас за индукцията, като един съвет от мен - отдели си спец.съдовете (да не са смесени с "нормалните"), защото е мнооого изнервящо или да подготвиш всичко за готвене и изведнъж "хоп", сменяй тенджерата (или да тестваш за 1/10 дали ще тръгне "този тиган ли беше или другият?!")