Бойлер с регулация по мощност
Здравейте,
Предлагат ли се още бойлери с регулация на мощността?
Като едно време - степени 1, 2, 3, 4.
Примерно на 1 го оставяш цяла вечер на другия ден имаш топла вода, ако ти трябва на момента - пускаш на 4.
Търся ама навсякъде ми кават, че всичко е на фиксирана мощност - 2 или 3 кВт за 80 литрови бойлери.
Отговор: Бойлер с регулация по мощност
Няма вече такива с 4 или 5 тактови ключове. Иначе на всеки друг може да му сложиш за 20лв. едно такова https://www.aliexpress.com/item/4001...d=Zy53o0jkvlxw и да си регулираш мощността.
Има с два ключа - половин / пълна мощност + терморегулатор и защити.
Няма смисъл от тези степени, особено при добра термоизолация на водосъдържателя.
Или се търси за някакво специално приложение?
ясно че регулират по температура, по-скоро опасенията са че изведнъж дърпат много ток, а инсталациите са стари.
Майка ми се топли още от време оно с акумулираща печка и я е страх да включва бойлера вечер да не изгърми инсталацията.
Тъста сложи доста голяма термопомпа за къщата и също се притеснява да му дръпне бойлера 3кВт и да гръмне нещо.
- - - - - - - - - -
Цитат:
Първоначално публикувано от
Gena_bs
Има с два ключа - половин / пълна мощност + терморегулатор и защити.
Кои са на две степени?
Старата инсталация може да даде дефект и при по-ниска консумация. Особено, ако няма изправни предпазители и защити.
Така, че за ваша безопасност е добре поне профилактично да бъде проверена.
Стандартното битово монофазно захранване до общо 6kW, ако не греша. Освен, ако не е подадена молба за по-голяма мощност.
Цитат:
Gena_bs
Стандартното битово монофазно захранване до общо 6kW, ако не греша.
Именно. Майка ми като пусне вечерно време акумулиращата 4кВт и я е страх да пусне и бойлера 3кВт.
Тъста сложи 16кВт термопомпа. Не съм и гледал точно колко дърпа ама в студа ще иде и тя балабар с помпата за водата поне 4кВт. И ако сложи бойлер от 3кВт пак е отгоре на 6-те.
Та затова питам дали има от "старите" дето си "къкрят" на 600-700 Вт.
1/2 мощност е минимум 1200W. Освен, ако няма китайски извращения с 3 степени.
Ама те ще да са още по-опасни от гледна точка на електробезопасност.
Не знам как стои въпроса с регулирането на мощността при новите "умни" бойлери. Поразгледай ръководствата им в сайтовете на производителите.
Но там цените ще са над 300-400.
Мисля, че се намират и нови бойлери с мощност 1500W, така че и това е вариант.
Цитат:
tweeg
Тъста сложи 16кВт термопомпа. Не съм и гледал точно колко дърпа ама в студа ще иде и тя балабар с помпата за водата поне 4кВт.
Спокойно може и 8квт да си дърпа, дори и отгоре, при много ниски външни и високотемп. инсталация.
Иначе, по темата, колегата още в първия пост ти е дал решение, без да се съобразяваш с бойлера.
Има ги и тук, примерно https://alezor.bg/regulatori-na-obor...a-oboroti.html
Цитат:
Gena_bs
Не знам как стои въпроса с регулирането на мощността при новите "умни" бойлери.
Гледах на Stiebel Eltron (ползвам им трифазния проточен) "умните", ама доколкото разбирам и там е 2кВт + 1кВт.
"Умното" е че те следи кога се къпеш и ти подсигурява вода по това време.
Проточните въобще не са за посочените условия.
Едва ли ще намериш обемен бойлер с мощност под 1kW на някаква настройка. Дори и тези 10-15l за кухнята са по-мощни.
Китайците имаха конвектори и духалки на 3 степени. Първата беше 700-800W, последната - 2500W.
За бойлери не съм попадал на такива, но не съм и търсил.
Ето нещо по темата, ама никакво описание няма ни за уреда, ни за марката. А и цената е зашеметяваща:
Електрически бойлер Ferroli TND Plus 100, 1500 W, 100 л, 3 степени на мощност, Цифров контролен панел, Smart функция - eMAG.bg
Ето още до 1500W: Бойлери Energy source Електричество Капацитет 75-100 l Брой серпентини Без серпентина Мощност 1 - 1.5 kW Предназначен за Електрическо загряване Тип монтиране Вертикален - eMAG.bg
Тази фирма предлага,но не знам дали може да се поръча онлайн
https://boileri-matev.com/%D0%B5%D0%...BB%D0%B5%D0%BD
Много хора се лъжат .
Ако се исползва 3kw - вертикален бойлер - обикновенно му дават около 1 час и 34 минути ( 4,7 kW )
2kW - около 2 часа и 20 минути ( 4,7 kW )
И ако сметнем консумираната енергия - едно и също плащаме ( просто не се товари ел, инсталацията ) на някоя стара селска къща .
Другата крайност - високата мощност - проточните загряват моментално - но искат 10 kW и повече . прекалено дебел проводник който се монтира допълнително и само за бойлера от правоспособен ел. техник който си разбира от работата