Инспириран от една тема в HWBG се замислих дали не бих могъл да ъпгрейдна екрана на лаптопа си. Въпросният лаптоп е едно недоносче на Acer (серия Е5-571-ХХХХ), което забърсах от ebay преди около година и половина. За това време му добавих памет и SSD, но това което ме влудяваше бе екрана (отвратителна TN матрица по моите критерии за цветопредаване. Не вярвах даже на HWINFO, че този боклук е дело на LG-Philips, докато не го свалих, програмката се оказа права, тяхно производство беше), до вчера. Четейки темата в посочения по-горе сайт реших да проверя дали случайно няма надежда и за моя милост. Порових в нета и открих, че не е проблем да се смени дисплея. Веднага реших да си намеря такъв в Англия и да поръчам. Докато рових обаче попаднах на този магазин. Няма да крия, че се опасявам да пазарувам от БГ, просто нямам особено доверие на сънародниците си, но в случая реших да рискувам. Сайта на магазина предлага лайв чат (тук е момента да кажа, че ако ползвате Ghostery и рекламни блокери (Adblock, Adgurad), то лайв чата не функционира, затова е добре да ги изключите), пуснах питане и на мига оператор с ник "Димитър" ми писа, поразпитах имат ли нещо за моя случай и човека каза, че има наличен такъв дисплей. Проверих цените в Англия и България, сметката показа съпоставими стойности, с тази разлика, че тук го получаваш на следващия ден и има някаква гаранция. Реших и поръчах. Доставката беше до офис на Еконт. Тази сутрин си го взех и преди обяд монтирах дисплея.
Разликата е драматична, друга дума не мога да използвам! Страшно съм доволен от обслужването и качеството на стоката от този магазин. Ако някой от вас, който чете това прецени, че желае да смени недъгавият TN дисплей на лаптопа си с IPS, то нека не се колебае и да се свърже с тези пичове. Вярно не е евтино, НО си ЗАСЛУЖАВА всяка стотинка!
В ретроспекция - ACER E5-571-38Z3 фабрично идва с 15,6" TN дисплей с резолюция 1366х768 и гланцово покритие. От днес вече е с 15,6" IPS дисплей с резолюция 1920х1080 и матово покритие.
Разликата е потресаваща, нямам думи да изразя вълнението си от промяната, това вече е друго нещо. Няма да си кривя душата да казвам, че е най-страхотния дисплей на света, защото не е. Работя с качествени монитори и няма как да сравнявам този дисплей с качеството на монитор EIZO, но за лаптоп мисля, че нещата са направо главозамайващи особено с оглед на това, което беше до вчера.