Re:Собственици на климатици
Аз съм собственик на 2 броя от този тип климатици бях доста доволен и през най-студените дни, но от няколко дни наблюдавам проблеми при двата климатика, разллични проблеми. Единия поддържа 19 градуса при зададени 24, а другия ми работи някъде около 15мин. на топло, спира сам и после се включва на охлаждане /това обаче го написах и в друга тема като проблем, тук само изказвам мнение.
Собственик на Дайкин FTYN за сега(топло на вън)работи прекрасно..тихо(много тихо) вътрешно и външно тяло
Ще кажа като застудее как се държи
Девет години бях с хитачи 12 DC инвертор.Прекрасна машина.При отопление,никога не съм я оставял да работи вечер.Сутрин го пущам и тръгва независимо колко са ниски температурите. В началото на месеца го свалих и го изпратих на село. От две седмици съм с подов Дайкин 25-ца. Мога да кажа само хубави неща.Отоплявам 16 кв.стая/югозапад/добра изолация.Готов съм да отговарям на всякакви запитвания. Искам да поясня,че хитачито беше оразмерено за по-голямо помещение. Извода ми е,че който има условия за монтаж на ПОДОВ клима да не се колебае нито за миг.
1.Климатик GREE ACS-12GP Китайската сила .3 година го ползвам и докам -10* се справя с поставената му задача да отоплява 13кв.стая и 5 кв коридор като оставям и вратата на банята отворена че като влезна вътре да не зъзна.Оценка от мен от 1 -10/-6 поради факта че пласмасите му пукат когато размразява външното тяло е сравнително тихо но вътрешното когато вентилатора не е на Auto или Sleep се чува доста.
2.Hitachi RAS / RAC 14-KH2Малайзийска сглобка .Аз го наричам ГОЛЯМОТО РАЗОЧАРОВАНИЕ.МИ не топли кой квото да ми разправя този климатик нещо не е уреден както трябва както и доста шумно външно тяло.Оценка /4.5 -5Може би за преходните сезони е идеален но тези -10*каде са ги писали че работи нормално са пълна измислица.Докъм +5* е добър.
3.MITSUBISHI Модел: MSZ FD25 VA Кавалериста в армията ми.Това е климатика които напълно си заслужава 2000лв.Изложен е на нечовешки условия /Север 8 етаж постоянно течение /при -22* работи перфектно гарантирам.Отначало ме стесира като започна да трупа доста лед и бях на 2 да размонтирам и връщам в магазина но се оказа че грешката е в майка ми която го видяла че се заскрежил и следвайки инструктажа ми за другите 2 като види лед да полива с топла вода и го заляла женицата да го размрази.Ама той зе че стана една буца лед -но въпреки това работеше съвсем нормално .Както и да е размразих хо подсуших го да не замръзва и си работи перфектно машинката отличник.Оценката ми е 9 защото съм далече от мисълта че е перфектният климатик,но е доста добър спор няма .
Имам LG вкъщи от около 7-8 години, но модел въобще не мога да спомена. Конвенционален е, монтираха ни го с идеята да духа към спалнята(която е преходно от хола), но
не може да става въпрос, че е мн "ефективно". Смятам скоро да го сменям, въпреки че нямам оплаквания, освен, че шумът е в повече. Следващият път климатикът ще е инверторен.
MITSUBISHI Модел: MSZ FD35 VABH
Накратко това е климатика, който върна вярата ми, че се правят и сега качествени машини, които вършат това за което са правени! Мощен, тих, икономичен. Подходящ за отопление ка голени помещения при ниски температури.
Митковците са супер. И аз съм много доволен от прибрания от боклука Митко 28-ца в къщи, работи в къща без изолация, в 19 кв.м, във влажен климат и при все това не заскрежава, явно южното изложение го облекчава невероятно. Иначе по-тиха машина отвън и отвътре просто не съм срещал. Е няма как, ще офф-на, скоро минах до наредени 5-6 огромни трифазни чисто- нови Мицубишита на една стена и се чуваше само едно ПННННН, нещо като шум от трафопост. Уникално тихи машини...
Sharp 12 LSR
Скопена 12-ка и същевременно по-мощен от повечето 9-ки на пазара - някъде по средата бих го класифицирал. Само че цената му е по-ниска (или същата) от/като на 9-ка, което го прави идеалното съотношение цена-качество според мен.
Климатикът би работил идеално дори и в помещение 20 квадрата, а малко хора биха сложили в такова помещение 9-ка например (поради по-малкия номинал), освен ако не е топ модел (и следователно би струвала доста повече от 12LSR). Да не говорим за добра 12-ка.
32 кила външно тяло, 9 кила вътрешно, 970 грама фреон (повече от на стандартна 9-ка),
консумация на компресора 1075 (220 - 1470) - по-мощен от на стандартна 9-ка.
В 16 квадрата северно изложение, с 2 външни стени, панел, без топлоизолация, с алуминиева дограма без проблем за 30 минути качва 25 градуса при външна 0 градуса. Повече не съм тествал, защото не ми е комфортно. Определено има сила в тоя климатик въпреки негативната информация за него в нета - при добре изолирано помещение, бе се справил идеално и в 20 квадрата помещение по мое мнение.
Комфорт:
Тихи тела, качествен софтуер, не дразни в нито едно отношение. Не затваря жалузите при дефрост или в оф режим, стои си зяпнал и започва да подухва съвсем плавно от най-ниската степен и включва по-горна такава само ако му е необходимо. Дори и да му настроиш High вентилатор, не духа по-силно, освен ако не му вдигнеш градусите. Тоест всичко е изчислено и никаква излишна работа не се извършва от климатика. Най-ниската степен на турбината е 23dB, което е идеално. Прави дефрости само когато е нужно и изключително рядко, размразява добре и бързо - 5-10 минути. По нищо не се разбира кога климатикът дефроства, няма никаква индикация - лампи да мигат или нещо друго, жалузът си стои отворен. Климатикът има приятен дизайн. Пукането на пластмасите е доста по-меко от това на Mitsubishi Heavy. Идеален климатик за спалня.
Оценка комфорт бих му поставил 9 от 10 и то само заради вибрациите които се усещат понякога при определени обороти на компресора (ниски обороти). Явно се получава резонанс в следствие на което и се чува тътен. Но това явление явно се получава при всеки един инверторен климатизатор като естествено си зависи и от монтажа.
Купих климатика съвсем случайно и останах приятно изненадан. Дори не знаех че Sharp правят и климатици но определено си изградих добро мнение за тях и пак бих си купил климатик с тази марка. Определено е фирма която не прави компромиси с комфорта дори и при най-ниския си ценови клас каквато е LSR серията.
Минуси на климатика:
Преди всичко те са свързани с изработката му като те са абсолютно невидими за ползвателя на климатика. Става въпрос че климатикът има тайвански компресор и няма електронен вентил който да контролира налягането, вместо това е използвана навита тръбичка (капилярка).
Всичко това обаче на user-а не му пречи по никакъв начин. Може би би се реализирала малко по-добра икономия и още по-надеждна работа на климатика ако имаше EEV. За момента този климатик по-никакъв начин не ми е направил лошо впечатление и не ме е разочаровал.
Това е засега. Мога само да се надявам климатикът да е здрав и да не се чупи много и да няма скъпи ремонти. Сравнително нов модел е и още му е, така да се каже, тестовият период. Ако не се чупи и се окаже здрава машина, това за мен ще е "златната среда". Изчетох доста по форума за различни марки и модели климатици и все повече стигам до извода че климатиците с марка Sharp са на доста високо ниво!
Останал съм с впечатления, че не ти е много икономичен LSR-а... Нещо по този показател?
Цитат:
Първоначално публикувано от deian
Останал съм с впечатления, че не ти е много икономичен LSR-а... Нещо по този показател?
Това е така - около 45 лева по груби сметки ми харчи на месец. Но ще сложа машинката сега за 1 пълен месец и ще тествам да не подведа някой;) Иначе за 5 дни 50 KW. Но все пак климатикът духа право с/у коридора и с него отоплявам и отсрещната стая. Цяла зима в отсрещната стая отоплителен уред не съм пускал и е заковало 20 градуса и не мърда! А стаята е 18 квадрата;) През деня вратите са си отворени, късно вечер се затварят, но не изстива чак толкова отсрещното помещение. Това пак се водят "загуби" нали?;) Голяма част от въздушната струя директно излиза в коридорчето което свързва 2-те стаи. Като застана в коридора с/у климатика и усещам полъх.
И все пак:
"16 квадрата северно изложение, с 2 външни стени, панел, без топлоизолация, с алуминиева дограма"
Не вярвам при тия условия и при отворена врата към коридор и отсрещна стая да е много по-различно с друг климатик? Алуминиева дограма не знам дали си имал... кофти е... Като я пипнеш е ледена.
Или аз не съм разбрал за допълнителните 18+ м2, или не си ги споменавал. За над 30 м2 е добре сметката.
1 Прикачен файл(ове)
Цитат:
Първоначално публикувано от deian
Или аз не съм разбрал за допълнителните 18+ м2, или не си ги споменавал. За над 30 м2 е добре сметката.
Ето я схемата. Надявам се с топлоизолация да са по-добре нещата догодина:)
Стената зад климатика и тази лявата по цялата дължина на апартамента са външни. Тази лявата мястото където са съединени входовете на панелния блок. Не е съвсем външна де щото има едни ламарини знаеш ги панелните блокове и все пак тия ламарини пазят завет. Но определено не е и вътрешна стена защото на пипане е студена;) Между входовете сигурно има 30-40 см разстояние.
Сега пък 4 ли станаха отопляваните с горкото добиче помещения?
Неее, има и eдно MHI в най-голямото помещение;) Mitsubishi Heavy SRK408HENF
В кухнята (стаята отдясно до тази където е Sharp-а) почти не отоплявам. Имам ел радиатор там но почти не го включвам - около 17-18 градуса е там. Даже вратата към кухнята е почти винаги затворена нощно време. През деня като са по-високи t я отварям и MHI-то от хола също помага поне да обърне въздуха както се казва.
От хола към коридора врата няма изобщо - избита е и е направено вестибюл към хола. MHI-то се справя с тази квадратура.
А само ако знаеш какви шарпове има на 100 волта,просто темата за мицубиши или тошиба ще умре .
Ако си звема магазина пак да е само мой,ще му сложа климатик.
Но с къщички на дистанционното.
А и двата климатика в момента ми работят он-оф,но аз съм със яката изолация.
Та нали това ми е работата.Затова винаги казвам:Климатик според обстоятелставата,не според парите. :rolleyes: