ОК, ще слухтя за това изчаткване, но явно няма да имам друг шанс да проверя климата, защото ако купувам колата примерно от Дупница - там има ли изобщо сервиз за климатици?
Преглед за печат
ОК, ще слухтя за това изчаткване, но явно няма да имам друг шанс да проверя климата, защото ако купувам колата примерно от Дупница - там има ли изобщо сервиз за климатици?
При моята кола - Toyota Avensis, дизел, модел 2003-та има бутон за особено студено време с който се включва климатика на обратен режим - тоест топли и той, освен горещият въздух от двигателя. Ефекта не е особено голям. Малко по-бързо се затопля студеното купе докато успее да загрее и двигателя. Както и помага ако навън е примерно -15С в колата да си е достатъчно топло. Но и без него парното си е ОК даже и в големи студове.
А при бензиновите модели Avensis със същият бутон се стартира бензинова печка, която предполагам е по-ефикасна.
В Дупница има един от наи добрите сервизи за автоклиматици.Предполагам нямаш предвид др села :))
Нищо не разбрах! Трябва ли да има климатик в колата, за да има реотани които да топлят в началото или реотани може да има всяка кола? Има климатик , не го пускам "естествено". Как да пусна така наречените реотани, като натисна копчето на климатика ли? Щото колата докато загрее, аз вече съм пристигнал.
Слагай кашони отпред,може да загрее по-бързо. :Drinks:
Климатик и реотани нямат нищо общо. А за да ти работи климатика в колата на режим топло - трябва да е предвидена специална опция за това, колата да е от по-висок клас и (предполагам) да е оборудвана с екстрата "пакет студен климат". Иначе стандартните автоклиматици работят само в режим охлаждане.Цитат:
Първоначално публикувано от Очо
Като говорим за реотани - в Практикер имаше едни малки духалки за кола на 12V, около 20 лв. Включват се в куплунга на запалката. Би трябвало да вършат добра работа за първоначално стопляне на купето.
Да, изглежда логично да няма нужда от автоклиматик с режим отопление при наличието на парно, а при висок клас автомобили за северни климати (Волво, т.н.) - печки. Возил съм се на дизелово Волво V70 и то си има печка за подгряване на купето и на двигателя.
Климатика на колата може да се пусне да работи, само ако температурата е по висока от 16 С.Мога да ти кажа как да го пуснеш и при по ниска температура, но не те съветвам да го правиш , рискуваш да" блокираш" компресора.Вместо да се чудиш каква печка или нагреватели да си включиш в колата, мини през сервиз или ако можеш сам си провери термостата .
Или има печка или няма,може да е автоматична да се включва при -5* или с таймер който ти нагласяш.Цитат:
Първоначално публикувано от Очо
Печката представлява отделно нафтово котле с циркулационна помпа, която върти антифриза при неработещ двигател. Електрониката управлява и вентилатора на отоплението на климатика/климатроника.Тези екстри ги има само по луксозните коли и джипове.Реотани можеби имаш в предвид печка.
:) Абе, печка няма със сигурност(не виждам комин :) ). Това за реотаните го прочетох по горе. И затова питам, да не би да има реотани, за по-бързо затопляне, пък аз просто да не знам от къде да ги включа. Днес, пробвах с включване на подгряването на задното стъкло и огледалата, ефект не видях, но знам ли? беше много студено..
Очо,каква каляска караш? Това за комина ми хареса.Реотани в кола няма по простата причина, че при 12 В ,ако искаш няколко киловата,колкото е мощността на ориг.парно,са ти необходими 150-200 А ток.Това са два стартера заедно.Нали си представяш какво ще е за акумулатора ти сутрин и дали след 5-10 мин работа ще е останал ток да запалиш втори път,като се знае,че генератора дава 50на А,демек разликата ще се покрива от акумулатора.
Аз карам Субару Легаси,сутрин го паля при -10 (живея в Симеоново,Сф) и докато отворя вратите на двора и заключа на къщата,парното е разтопило предното стъкло,а подгряването е оправило задното и огледалата.Забравих да вметна и отоплението на седалката.
Ванко, моите уважения но грешиш. Имаш ли информация колко вата са нагревателита на задното стъкло? Приблизително. Аз мисля че са едно 300 вата поне. Никой не иска 3 кВт за да духа толкова топло. А и от парното не излиза горещ въздух, а "счупен", колкото да не духа -10* като навън. На един обикновен дизел, алтернаторите средна стойност са 90 и нагоре А. Не виждам проблем, инсталацията да понесе 100 А за първите 2 мин от работата на ДВГ-то.Цитат:
Първоначално публикувано от vanko68
Факта компресора да прави топло го забравете бе хора. Няма такова нещо в серийно производство. Ако някой иска да спори, да казва марка и модел и веднага правим проверка. Хобито ми е да се занимавам с коли. Стига глупости вече. Уж интелигентни хора сме се събрали. Все едно домашните климатици да ги пускате зимата сутрин за по 3 мин. и то без подгряване. Градски легенди. Ае лека.
Как да не излиза горещ въздух,като е 70 гр и то на макс.вентилатор? Измервал съм дебита на въздуха на парното,около 150 м3/ч е, и при делта Т 70-75 гр се получава точно 3 000 Вт топл.мощност.Някъде бях чел,че е толкова и не вярвах,докато не се убедих. И като пишеш на об.дизел колко са алтернаторите,нали не мислиш да ти повярвам,че ние с бензиновите коли ще мръзнем повече.Ако не знаеш,това се прави заради по-големия по капацитет акумулатор и по-големия заряден ток съответно.И допълнителните яки консуматори като подгревни свещи и по-мощен стартер.Само да вметна,че имам висше ДВГ.
Добре де, проблема си е Ваш. Аз се опитах да ви обсня, че пълна глупост, а тука не видях някой да го разбира. Сега няма да си губя времето да ви убеждавам.
Е,ние сме си такива,неразбиращи.Ще се постараем да не отнемаме повече от ценното Ви време.