Re:Часът на истината 2010 г. - България със сибирски студ
В Ямбол е -19 градуса.И трите ми машини си работят и топлят.ХИТАЧИТО и ДЖЕНЕРАЛА увеличиха шума на външните тела, но в границите на нормалното, без виене и ревове.ТОШКО си работи перфектно и тихо и без зор си поддържа зададените 22 градуса.За roumen68 мога да кажа, че ТОШКО при -16 си вади над 50 градуса струя на ХАЙ ПАУЪР.Мерих ги снощи, когато се къпа дребния и набримчих машината за да е топло, след като излезе от банята.поради гореизложеното, следващите ми машини винаги ще са ТОШИБА ДАЙСЕЙКАЙ ІІІ, V или следващо поколение, когато дойде време за смяна.
Цитат:
Първоначално публикувано от valentinbg
....Единствената разлика е, че сега съм сложил вентилаторите на макс, защото иначе не успяват да достигнат зададената температура.
Още в далечната 2001-ва се бях сдобил с един нещастен Samsung - 12-тица. Тогава нямаше голям избор, а и още нямах това отношение към тази "марка". Та той се задъхваше още при -10, -11C. И на 3-тата година му изгоря компресора: 300+ лв за нов.
Та искам да кажа, че вече не си напъвам техниката на макс, защото може да е дълбоко бръкващо в джоба. Падне ли под -15C - слагам климатиците на 16C за да не се лъжат да тръгват, пускам духалките и това е. Ще има достатъчно зимни дни в бъдеще с по нормални температури при които изцяло ще разчитам на климатиците.
Блажени са... невярващите. Няма защо да се лъжем.
В Русе сутринта беше -20° + МЪГЛА. Не знам как става при -20° да има мъгла, но имаше и продължава да има лека.
Та двете ми машини си държат температурата без никакъв проблем. Но са скъпи и хубави.
Не е вярно, че под -15° стават безполезни. Зависи от климатика.
roumen68, ако ми кажеш с какъв друг уред при -20° бих могъл да се топля до 22° с 650 W консумация, много ще се радвам!
А за струята на Еди напълно вярвам предвид климатика, моето МХИ също бълва жега при -15° - вчера го тествах нарочно.
Съща ситуация е и при мен -20° машината е Дайкин FVXS 25 и подържа 25° без никакъв проблем,поне за сега.Миналия ден и при мен имаше мъгла при тези минусови температури и тогава не се озори.
Миналата нощ беше по-студено (-20) , но нямаше мъгля и всичко беше ОК. Тая Нощ обаче -18 и мъгла... Е10Н2 при зададени 20 градуса в стаята държеше 20.6, но по време на размразяване се чуваше доста неприятно пукане от външното тяло... Размразяваше по 15-20 минути.
Не съм засичал консумацията само на климатика, но общата за 3 дни е 62 кв т.е. минава 20кв на ден...
ОК, направих експеримент, макар и при "само" -13С навън и стигам до извода, че е възможно климатика да топли добре в голям студ. Но това не е в нормален зимен режим като когато навън е -5C да кажем и кротко си работи, а в случай че изстискваш от него каквото може да даде - да го дава.
В момента духа осезаемо горещ въздух, при макс скорост на вентилатора (в auto режим) и за около 15 минути повиши с 2,7C температурата в стаята.
Но отново си оставам на мнение, че това е насилване на климатика в името на постигане на рекорд. Може да гори цитираните 650W, но износването на машината може да струва много по скъпо от направената икономия.
А за мъглата - въпрос е на комбинация от % влажност и температура. Точката в която се срещнат за да се образува мъгла се нарича точка на оросяване. Примерно при 55% влажност, точката е при -17,2C.
P.S. С какъв уред се замерва консумацията, откъде може да се купи и колко струва?
Цитат:
Първоначално публикувано от roumen68
ОК, направих експеримент, макар и при "само" -13С навън и стигам до извода, че е възможно климатика да топли добре в голям студ. Но това не е в нормален зимен режим като когато навън е -5C да кажем и кротко си работи, а в случай че изстискваш от него каквото може да даде - да го дава.
P.S.
Ще взема да те послушам и да си изключа дженерала и дайкина, че могат и да се озорят при -12 при мен, ама пък тогава защо изобщо давах пари за тях?
То тази вечер ще е най-студената досега.
Температурните рекорди разбиха представите, че крайморските градове са най-топли през зимата.Като имаме предвид температурите от последните няколко дни изглежда при покупка на климатик за отопление няма да е от значение дали си от Варна, Айтос или Пловдив, че то във Варна последната седмица беше по -студено от Пловдив.
Цитат:
Първоначално публикувано от justify
Ще взема да те послушам и да си изключа дженерала и дайкина, че могат и да се озорят при -12 при мен, ама пък тогава защо изобщо давах пари за тях?
То тази вечер ще е най-студената досега.
Температурните рекорди разбиха представите, че крайморските градове са най-топли през зимата.Като имаме предвид температурите от последните няколко дни изглежда при покупка на климатик за отопление няма да е от значение дали си от Варна, Айтос или Пловдив, че то във Варна последната седмица беше по -студено от Пловдив.
То хубаво, но не виждам друга алтернатива на отопление поне при мен така, че изнасилването ще е за 3-4 дена пък и за това съм похарчил повечко пари за да издържат на -20. Другия вариянт е 10г. назад с 3бр.чуда на кюмюр :)) и дежурен по кюмбе :)) или маса безбожно скъпа доставка на оборудване и метан - мерси за сега.:))
Какво изнасилване, като дори не работят на максималните си обороти... Според мен нищо им няма при -20°. Плюс това като един климатик е проектиран да работи нормално до -15° или -20°, за какво изобщо си говорим.
Цитат:
Първоначално публикувано от justify
Цитат:
Първоначално публикувано от deian
Какво изнасилване, като дори не работят на максималните си обороти... Според мен нищо им няма при -20°. Плюс това като един климатик е проектиран да работи нормално до -15° или -20°, за какво изобщо си говорим.
Въпрос на възгледи за техниката :)
Малко ще се отклоня за да дам пример с колите. След 3 коли на старо с които събирах само ядове - си взех нова от магазина. Още при разработването спазвах всички инструкции. Карам я плавно и спокойно, най-често с 90-100 км/ч. По книжката например на 4-та скорост може да се кара до 176 км/ч - като максимум. Но да не съм луд да го правя. На 5-та се превключва още при 70 км/ч. В резултат на вниманието ми вече 6-та година е почти като нова, без никакви ядове.
Има и собственици на нови коли, които им взимат здравето още с излизането от магазина.
Та според мен скъпият климатик се взима за да имаш надеждна и икономична машина при нормално ползване. Може и да си работи при -20C, но това е като да си бримчиш колата с газ до пода. Може ли го? Може го. Но с всяко излизане извън нормалното скъсяваш живота и намаляваш надежността.
Преди малко видях сводката на метеостанцията в Ямбол.Вечерта са измрерили -22.Значи и при тези температури ТОШКО и ДЖЕНЕРАЛА нямат проблеми, защото топлят помещения в които се спи.Щом не съм ги чул и не съм се събудил с бялата мечка :) , значи работата си е добре.
моята 12 -ка нещо не ми хареса тази нощ сега викам да измеря температурата на струята 44 градуса при външна -12 ,а вътре 20 :081:
Явно губиш много топлина от помещението.
еми краен апартамент 25 квадрата стая никои от никаде не топли с пвц това е мерих също и на мин вентилатор към 50 градуса отива
Цитат:
Първоначално публикувано от joro_bul
То хубаво, но не виждам друга алтернатива на отопление поне при мен така, че изнасилването ще е за 3-4 дена пък и за това съм похарчил повечко пари за да издържат на -20. Другия вариянт е 10г. назад с 3бр.чуда на кюмюр :)) и дежурен по кюмбе :)) или маса безбожно скъпа доставка на оборудване и метан - мерси за сега.:))
Ще духам(за да е топло). :))
Пошегувах се.С моето преоразмеряване ще си ги ползвам и на -25градуса.Точно поради тази причина са преоразмерени, а не са "нормално оразмерени".Няма да се тормозят изрично и в същото време няма да пускам духалките и няма сметката ми за токада е като отопление с духалки.Важното е да ми е топло. Когато трябва да избирам между моето здраве и здравето на климатиците избирам моето здраве.