Re:Часът на истината 2010 г. - България със сибирски студ
В къща съм втори етаж тухла,нетопляеми съседни помещения с температура в тях -1С. 15м2 43м3 и General Fujitsu 12LDC успява да стопли до около -12С външна темп. При -14-16С се скъсва от дефрости през 40мин без никакъв скреж и при зададени 26С докарва до ....15С с консумация към 1500Вт.Сутринта се наложи да включа духалка за 2часа за да докарам 19С.
Същият климатик е на първия етаж в стая 13м2 37м3 и се държи по същият начин с тези "тъпи" дефрости но успява да докара до 18С при -16 външна.Едва към 10ч сутринта при външна -12С климатиците започнаха да работят по-прилично с по-редки дефрости и да стоплят до 20-21С при консумация към 1300Вт.Явно топлозагубите са големи, но определено съм разочарован от неудачния алгоритъм за дефрост на Fujitsu при -15С без да има скреж??
момчета да споделя и аз.Имам Дайкин - втора употреба, снощи в Добрич е било -25.5 и нямаше проблеми с топлото в стаята.Вярно,че шума на външното тяло е доста над обичайното,но намам алтернатива за отопление, така че няма на къде трябва да издържи, още повече че в стаята има 2-годишен хулиган.Да не ме чува рогатия, за сега всичко е нормално.
Цитат:
Първоначално публикувано от roumen68
Да ме прощават всички които пишат "при -18C щайгата ми прави баня у нас". Това е най малкото доста преувеличено, да не казвам по силна дума. Какво имам в предвид:
- всички знаем, че климатиците се използват до -15C, при по голям студ стават просто безполезни.
- в централна и северна Европа климатиците са почти непознат уред. И има защо: в по суровите зими там климатика е нещо безсмислено като средство за отопление.
В мразовитият Добрич в момента е -18,2C. И трите ми климатика духат хладен ветрец ако ги настроя на 22C примерно. Това са 5-6 месечни инверторни HITACHI RAS/RAC D14EH2. А не вярвам HITACHI да е най-тъпата марка климатици, нито този модел - най-тъпият им модел.
Не съм останал само на тях да се топля в момента - затова не мога да кажа колко градуса биха поддържали. Но няма да е повече от 19С.
Да кажем при -10C, -12C климатиците си топлят съвсем нормално - достатъчно топло за да си стоиш по къси гащи и тениска у дома.
Но за -18С и надолу - ставам скептик и който твърди че климатика му прави сауна - просто не му вярвам :)
Румка, бат ми, ти ще ме прощаваш, ама не си точно и съвсем наясно. С един качествен, повтарям качествен конвенционален, да речем Дайкин, спокойно ще си се топлиш и на -10. Ако искаш да ти е топло със сигурност и при по-студено си вземаш качествен инвертор, повтарям качествен и си свиркаш. Във форума има хора, които ще ти потвърдят, че и на -30 добрите климатици топлят. Струват пари, но си струват. Тук отвреме на време туко се появи някой ползвател на Самсунг или Хаер, или Мидея и пр. и правят драми. Още като прочета какво са си купили и се отказвам да им гледам постовете, независимо хвалят ли се или се оплакват.
Ако не ти се вярва приготви си 3000 лв. за климатик и ще ти кажем какво да си вземеш. Обещавам, ще си доволен и при най-големите студове. Ай..
bicubic , намали малко градусите, сложи го на 23 и го остави.За няколко часа ще намали и дефростите и ще влезе в режим.На 26 го мъчиш, увеличаваш топлообмена и намаляваш периодите между дефростите.Между другото, LDC са с много добър цикъл на дефрост, при теб просто машината се мъчи с високо настроената температура..
един огромен фактор на кой колко топли май допира до местоположението на стаята ,изолации имали няма ли, топли ли някои съсед до тебе краен ли е апартамента
Цитат:
Първоначално публикувано от nako-bako
Румка, бат ми, ти ще ме прощаваш, ама не си точно и съвсем наясно. С един качествен, повтарям качествен конвенционален, да речем Дайкин, спокойно ще си се топлиш и на -10. Ако искаш да ти е топло със сигурност и при по-студено си вземаш качествен инвертор, повтарям качествен и си свиркаш. Във форума има хора, които ще ти потвърдят, че и на -30 добрите климатици топлят. Струват пари, но си струват. Тук отвреме на време туко се появи някой ползвател на Самсунг или Хаер, или Мидея и пр. и правят драми. Още като прочета какво са си купили и се отказвам да им гледам постовете, независимо хвалят ли се или се оплакват.
Ако не ти се вярва приготви си 3000 лв. за климатик и ще ти кажем какво да си вземеш. Обещавам, ще си доволен и при най-големите студове. Ай..
roumen68, каня те на гости довечера да пием по ракийка и ако не си промениш мнението, ще те черпя още една :))
ПРОБВАМЕ ГИ И ТРИТЕ, от зададените им темп. стойности в момента - примерно 21С а вън ще е предполагам - 15С, ги пускаме на 26С и ти гарантирам, че след 20мин. и трите ще са достигнали 26С. Който не се справи ти го подарявам.:))
Цитат:
Първоначално публикувано от joro_bul
roumen68, каня те на гости довечера да пием по ракийка и ако не си промениш мнението, ще те черпя още една :))
ПРОБВАМЕ ГИ И ТРИТЕ, от зададените им темп. стойности в момента - примерно 21С а вън ще е предполагам - 15С, ги пускаме на 26С и ти гарантирам, че след 20мин. и трите ще са достигнали 26С. Който не се справи ти го подарявам.:))
Eeе, благодаря ти за любезната покана :Drinks:
Градски ли сме?
Да разбирам ли, че говориш че при зададена стойност 21C и увеличаване на 26C ще вдигнат температурата в цялата стая от 21C на 26C за 20-тина минути?
Цитат:
Първоначално публикувано от peshew
... снощи в Добрич е било -25.5 и нямаше проблеми с топлото в стаята...
Здравей градски!
Най студено стана чак тази сутрин - 18C и то за кратко. Иначе през нощта си беше -16...-17C.
А при сегашните -3C e като пролет :)
Много добре си разбрал, но аз съм от Пловдив и има няма 500км. от Добрич а за да ти го казвам, съм го изпробвал няколко пъти може би съм късметлия с позиционирането на климите и с избора ми, но те уверявам, че и двете ги правих на слука :))
Цитат:
Първоначално публикувано от joro_bul
Много добре си разбрал, но аз съм от Пловдив и има няма 500км. от Добрич а за да ти го казвам, съм го изпробвал няколко пъти може би съм късметлия с позиционирането на климите и с избора ми, но те уверявам, че и двете ги правих на слука :))
Много често идвам в Пловдив по работа и повярвай ми - има просто огромна разлика в климата. Когато от тук се тръгне за натам по пуловер и зимно яке, в Пловдив ти се налага да останеш по риза за да не пукнеш от жеги. Това ми се е случвало през април. Тук е края на зимата, при вас е късна пролет :))
Какви мъки съм теглил през юли в х-л Родопи в стая с някакъв измислен климатик 9-ка - не може да свали под +30C до полунощ чак! Затова лято ли е - бягам от Пловдив и нощувам на Св. Кирик в планината на прохлада :)
Така че щом си от Пловдив - вярвам ти за тези параметри.
Абе колко градуса е струята на тез ващи прехвалини климатици, че праят с лекота 26 градуса в сатаята ,да не сте в някой курник :)) моя повече от 22 в другия край на стаята не прави :Drinks:
farkash-загубите са ти доста най вероятно....слага се на макс не на мин турбината.
Аз,вчера си тествах климатиците и при външна -8.5 градуса за 35-40 мин. постигнах зададената температура от 30 която бях заложил от дистанционното.
Цитат:
Първоначално публикувано от farkash
Абе колко градуса е струята на тез ващи прехвалини климатици, че праят с лекота 26 градуса в сатаята ,да не сте в някой курник :)) моя повече от 22 в другия край на стаята не прави :Drinks:
В интерес на истината съм мерил температурата само на дайкина и то само изходящата-достигна до 46 градуса, след което видях че може и още и го намалих, беше излишно по нататъчното замерване.На genera-ла не съм я мерил защото съм доволен и нямам мотив да я меря, след като на -6 градуса външна за 45 минути вдигна от 22 на 27.8 градуса(вътре)...
ТОШКО при -16 навън, на ХАЙ ПАУЪР вади струя над 50 градуса, след минутно мислене.
Цитат:
Първоначално публикувано от chachoto
farkash-загубите са ти доста най вероятно....слага се на макс не на мин турбината.
Аз,вчера си тествах климатиците и при външна -8.5 градуса за 35-40 мин. постигнах зададената температура от 30 която бях заложил от дистанционното.
Това в термос ли ги направи тия 30 градуса?
Не е баш термос но добре изолиран :) също така машинките са добри и имат огромен дибит на макс духат здраво.