Помагайте колеги![]()
Ето ти да си четеш за НДР. http://www.daiseikai.com/download/image/catalog.pdf
Според мен обаче 225 НДР не е сравним с 12 ЛГС, просто е много голяма разликата в мощностите, по-скоро 285НДР. Аз имам 285 НДР и съм много доволен, братовчед ми над мен има 12 ЛДС и той е доволен, малко е по-шумен и харчи повече ток в идентично помещение (огледално, едното е на първи, другото е на втори етаж). Едното е ново, другото е употребявано. Като цяло доколкото аз знам в НДР вече се монтират двубуталните компресори на Тошиба, които и в момента ги монтират в най-високите си серии, демек техологично НДР все още е в крак с модата относно енергоспестяване. Решението си е твое, всеки от двата има плюсове и минуси или по-скоро НДР поне по показатели превъзхожда ЛГС, но пък в най-добрия случай ще е на 5г, а в масовия на 6. Аз лично при така поставеното сравнение ( само че 285 НДР ), ако трябва отново да избирам, пак бих взел НДР.
Помещението е 14 кв.м. NDR-а е 225, а LGC 12.Първоначално публикувано от eddy
Посъветваха ме, че 09LGC ще е малък.
Забравих да спомена, че 225NDR ми го предлагат на цена 1140лв. с монтажа.
По-добре 12LGC. Новото си е ново. 9LGC е слаб, но не чак толкова. Минималната консумация на ток на 9 - 12 лгц е еднаква, но 12 ЛГЦ отдава повече мощност, тъй като е с двоен топлообменник.
Модел Охлаждане Отопление Конс. Охл. Конс. Отопл. EER COP
ASHA12LGC - 3.4(0.9-3.9) - 4.0(0.9-5.6) - 0.89 (0,25-1,40) - 0.97(0,25-1,99) - 3,80 - 4,12
RAS-225NDR - 2.2(0.3-3.1) - 2.8(0.3-5.8) - 0.355(0,03-0,66) - 0.43(0,03-1,30) - 6,20 - 6,51
При 2*С 225NDR отдава 4.2кW и консумира 1.150kW с COP-3.65
Цена с монтаж: Фуджицу - 1200лв.(НОВ), Тошиба - 1140лв.(УПОТРЕБЯВАН)
Ако Тошибата е много запазена и е с оригинално ДУ аз бих избрал "японската сила", нищо че цената му е почти същата като на Фуджицу![]()
Ако фирмата от която го закупуваш е свястна и не те бъзикат с различни части външно /вътрешно от различни модели и т.н., бих взел японеца, но в Бг гласувам за новото фуджитсу.Фирмите за втора употреба климатици не са спечелили моето доверие, иначе ако имах доверие бих взел японеца 2 употреба.
Смея да твърдя, че съм запознат с всички фирми, които продават японки. 85% от тях са коректни. Колко % са коректните фирми, продаващи климатици за европейския пазар?
Темата е за избор на нов или 2-ра употреба климатик, а не за премеждията на един потребител с дадена фирма!
Съобщенията не по темата са преместени в нова, отделна тема тук:
https://forum.setcombg.com/index.php/topic,46837.0.html
Моля, следете идеята на темата и не я разводнявайте, а отваряйте нова, когато е необходимо.
За нищо на света не бих си купил техника втора употреба а пък най-малко климатик.