Трябва да стопля цех за работа с платове 110m² ?
Привет на всички участници във форума. :help
Днес направих регистрация тук с цел да получа компетента помощ.
Пускам цех в който предимно ще се работи с платове. Има площ110м2 и височина 2,7м.
Удачно ли е отопление с климатици. От многото четене което падна по форума, се спрях на Фужитсу.
Има ли други марки климатици и съответно моделите на които да са по-удачни за целта. :help
Помещението има изолация, намира се на приземен етаж, на югоизток е с 9 метрова витрина.
По моя преценка мястото отговаря за два на брой климатика.
Не знам дали ще трябва и в други теми да търся съвети. :081:
Предварително благодаря!!!
Re:Монтаж на климатици - цени и отговорности
Цех за работа с платове е малко общо казано. Ако е шивашки цех то не би трябвало да има проблем да се ползват климатици. Какви източници на топлина като машини ще има в помещението и с каква мощност.
Цитат:
Първоначално публикувано от valen1
Цех за работа с платове е малко общо казано. Ако е шивашки цех то не би трябвало да има проблем да се ползват климатици. Какви източници на топлина като машини ще има в помещението и с каква мощност.
Ще има четири броя шевни машини и ютия с парогенератор, ел.кроялен нож - ако е от значение.
По-скоро се интересувам от марката - дали няма по-подходяща за целта и с каква мощност да бъдат климатиците. Предполагам това са неща с които ще се съобрази фирмата доставчик, /която все още не съм избрал/, но е добре да съм в час с някой работи за да не бъда подведен. На друг обект от четири години ползвам Осака, която при по ниски температури винаги трупа лед. Та не е зле да знам на какви изисквания да отговарят въпросните Фуджитсута.
Благодаря.
Цитат:
Първоначално публикувано от stundji
Ще има четири броя шевни машини и ютия с парогенератор, ел.кроялен нож - ако е от значение.
По-скоро се интересувам от марката - дали няма по-подходяща за целта и с каква мощност да бъдат климатиците. Предполагам това са неща с които ще се съобрази фирмата доставчик, /която все още не съм избрал/, но е добре да съм в час с някой работи за да не бъда подведен. На друг обект от четири години ползвам Осака, която при по ниски температури винаги трупа лед. Та не е зле да знам на какви изисквания да отговарят въпросните Фуджитсута.
Благодаря.
Ако,аз бях на твое място бих сложил тези 2-та:
http://v-clima.com/prod.php?id=klima...ftx71gv-rx71gv
http://v-clima.com/prod.php?id=klima...ftx60gv-rx60gv
Успех !!!
Re:Трябва да стопля цех за работа с платове 110m² ?
Дали си струва да се дават толкова пари за скъпи климатици за отоплението на някакъв си цех.
Ако има трифазно напрежение един конвенционален колонен климатик 60-ка - 2800 лева може би е по-добър избор за това помещение с 9 метрова витрина. Или може ако има възможност климатиците да са два, за по-добро покритие на помещението и за резервен вариант ако единият дефектира.
Цитат:
Първоначално публикувано от valen1
Дали си струва да се дават толкова пари за скъпи климатици за отоплението на някакъв си цех.
Ако има трифазно напрежение един конвенционален колонен климатик 60-ка - 2800 лева може би е по-добър избор за това помещение с 9 метрова витрина. Или може ако има възможност климатиците да са два, за по-добро покритие на помещението и за резервен вариант ако единият дефектира.
Благодаря valen, май точно това исках да чуя - дали си заслужава.
За марката ще помисля, иначе и дайкина може да е вариант за обмисляне - Благодаря ви още веднъж за отзивчивостта!
Винаги си струва, нали после ти ще плащаш тока...
И аз мисля като bobovo грабвай два дайкина FTX60GV / RX60GV в двата края на помещението и си готов.
stundji, Когато си избереш някаква марка и модел го напиши да го видим.
Не видях някой да коментира една особенност на текстилното/шивашкото производство - то е съпроводено с повишено отделяне на власинки, които се наслояват като одеало навсякъде. Как това би се отразило на работата на стенни климатици, които принципно са за битова употреба? Който е влизал в текстилен цех знае за какво прахоотделяне става на въпрос.
stundji, какви платове всъшност работиш? Ако е коприна нямаш проблеми, но ако е памук?
Цитат:
Първоначално публикувано от IMonev
Не видях някой да коментира една особенност на текстилното/шивашкото производство - то е съпроводено с повишено отделяне на власинки, които се наслояват като одеало навсякъде. Как това би се отразило на работата на стенни климатици, които принципно са за битова употреба? Който е влизал в текстилен цех знае за какво прахоотделяне става на въпрос.
stundji, какви платове всъшност работиш? Ако е коприна нямаш проблеми, но ако е памук?
Мина ми през ума още когато видях темата за 1 път, но за този проблем според мен не са нясно дори технците/монтажниците и търговците във форума.Филтрите ще трябва да се чистят на всеки 2-3 дни. При работа на повече от 1 смяна (2 или 3 смяни) може а се наложи чистене всеки ден).филтрите са много финни и лесно ще се запушват с власинки.Баба ми навремето(когато бях на 4-5 години) работеше в такова предприятие и съм прекарал доста при нея в цеха когато нямаше кой да ме гледа.Шиеха ризи.въздуха беше тежък и задушен и се дишаше тежкоРазпрашаването не е само от рязането и шиенето, но дори и от самото премятане и прехвърляне на платове и ризи от машина на машина.По стените и тавана се образуваше от праха/власинките нещо като паяжини.Имаше вентилатори на стени и прозорци които вкарваха, а други изкарваха въздух с цел по -малко власинки из въздуха, но почти нямаше резултат.единствено леко се чувстваше хладния въздух зимата.вярно е обаче, че шивачките бяха около 35 на смяна(кроячно, след това режещи машини за разкроените дрехи, машини за съединяване-шиене на отделните части, 2 парни преси за гладене на готовата продукция, качествен контрол и опаковъзно отделние) а помещението около 250-300 квадрата.
Според мен най-правилното решение е канален климатик, но вероятно цената няма да се хареса на работодателя(търсещия съвет) и затова се въздържах от съвет.
П.П.
Не можеш да ограничиш развитието/оцеляването на един бизнес с обработка и шиене само с коприна.Криза е.
По добре на 2 дена да миеш въздушни филтри, отколкото през 3 часа да хвърляш въглища в печката и да я чистиш всеки ден.