Re:Колко мощен климатик да се вземе?
Цитат:
Първоначално публикувано от MAKAPOB
Не, климатика си работи без проблеми, просто и аз стигнах до извода, че не е достатъчен за помещението. Гледах Ururu Sarara с номинал 3.6KW, на книжка всичко е много хубаво, но във форума четох малко противоречиви мнения, което ми се стори странно за машина струваща близо 3000 лв. Мисля да погледна и Mitsubishi, Toshiba. Голямата питанка е дали да се вземе по обикновен инвертор за 1500 1700 лв или да се заложи на нещо по-хубаво и два пъти по-скъпо. Като правя груба сметка за икономия от ток нещата идват на кантар.
Взимай ето това докато все още е 1800лв с монтажа.
Ако искаш може и това за 500лева отгоре.
Тошибата ще даде икономия в сравнение с дайкина, но не очаквай да е повече от 10-15лева на месец и то най-студените зимни месеци(декмври-януари и февруари).
Махни ги тея сарари-те са по 2800лв, че и нагоре избиване там няма каквото и да правиш, а може да се окаже, че са слаби било защото наистина са такива било защото големите топлозагуби провокират чест дефрост зимата.
Дайкина бих го определил като "груба сила"-топли и консумира, тошибата бих я определил като "техничност и мощност" -комфортно топлене подчинено на логична икономия.
Няма какво да се чудиш. :Drinks:
П.П.: Нещо предпоследното ми изречение горе е "Ала dkolov" ... :))
Така обиколих малко и имам няколко въпроса
1. В един магазин ми препоръчаха това http://www.splitservice.eu/klimatik/...al%20inverter/ заслужава ли си 500 лв отгоре ? Екстрите които най-много ме вълнуват са самопочистване и интелигентното око
2. Каква е разликата между FTX и FTXS ? Например FTXS50G и FTX50F. Сигурно първия е по-добър но това е заключение направено само на база цена.
Аз не знам FTXS да има самопочистване. Има модели на които пишат, че имат самопочистване, но това реално е подушаване на топлообменика след работа! От тези които знам да имат реално самопочистване са General-Fujitsu Nocria и Toshiba Daiseikai 5. Тоест ако се целиш в TOP класа се загледай натам. ;)
Цитат:
Така обиколих малко и имам няколко въпроса
1. В един магазин ми препоръчаха това
http://www.splitservice.eu/klimatik/...al%20inverter/ заслужава ли си 500 лв отгоре ? Екстрите които най-много ме вълнуват са самопочистване и интелигентното око
2. Каква е разликата между FTX и FTXS ? Например FTXS50G и FTX50F. Сигурно първия е по-добър но това е заключение направено само на база цена.
НЕ си заслужава.Интелигентното око го има и FTX50GV.
Mega +1
Да, сега поогледах форума за Nocria и Daisekai 5 а дори и 6 виждам на добри цени. Май между тях двата ще е избора. Единственото ми притеснение е Nocria-та да не дойде много силна за помещението. Остава да намеря добра цена във Варна, понеже всичките хубави оферти за са София а ме съмнява да дойдат специално за един климатик до Варна.
Nocria-та има много нисък минимум, което ти решава проблема. Ще мърка на "ниски" само ;) а когато има нужда може да я засилиш и да печеш месо на нея ;)
Да уточня гледах Nocria 14 която по каталог я дават за 35 кв. отопление. Моето помещение е около 25 квадрата, но имам загуби. 25кв. x 2.5 m = 62.5 кубика по 70 вата на кубик идва 4375 вата. Нокрията я дават 6.0 kw номинал. За това се позачудих.
Цитат:
Да уточня гледах Nocria 14 която по каталог я дават за 35 кв. отопление. Моето помещение е около 25 квадрата, но имам загуби. 25кв. x 2.5 m = 62.5 кубика по 70 вата на кубик идва 4375 вата. Нокрията я дават 6.0 kw номинал. За това се позачудих.
По-горе беше писал, че е 27кв.м.
В твоя случай бих сложил дайсекай 5 или 6-та серия 13-ка.
Не че дайкин 50-ка няма да е комфортно и ще топли приятно, но дори за мен ми се струва много 50-ка дайкин в 25кв.м.По-добре ще е тошиба 13-ка дайсекай 5-та(с прахово самопочистване) или 6-та серия, който е мощен колкото 50-ката на дайкин.
Който и от двата дайсекая да избереш няма да сбъркаш-и двата ще са по-икономични от дайкина 50-ка а и комфорта ще е по-голям.
П.П. Хубаво Нокрия 14-ка(няма да имаш проблеми с отоплението с нея), но ми се струва и тя малко прекалено за 25 кв.м.
13-ка Toshiba Daiseikai, пък 3, 5 или 6 ти си избери, всички са перфектни!
Първия път мерих на око. Сега вече отворих проекта и погледнах точната квадратура, да не стават грешки :) Нокрии 12-ки няма ли ? Видях външното тяло на 14-ка. Оставя впечатление за нещо солидно.
Цитат:
Първия път мерих на око. Сега вече отворих проекта и погледнах точната квадратура, да не стават грешки :) Нокрии 12-ки няма ли ? Видях външното тяло на 14-ка. Оставя впечатление за нещо солидно.
Има японки, но ти бръкват яко у джоба. Ето ти една fujitsu-nocria-z28v
Цитат:
Да, сега поогледах форума за Nocria и Daisekai 5 а дори и 6 виждам на добри цени. Май между тях двата ще е избора. Единственото ми притеснение е Nocria-та да не дойде много силна за помещението. Остава да намеря добра цена във Варна, понеже всичките хубави оферти за са София а ме съмнява да дойдат специално за един климатик до Варна.
Много важно монтажа да е направен от читава фирма , в малките градове не са много такива фирми които да работят с всички марки . Например при мен в Пазарджик немога да намеря добра фирма която да ми достави Toshiba , затова се спрях на Nocria .
Цитат:
Първоначално публикувано от ste1
Например при мен в Пазарджик немога да намеря добра фирма която да ми достави Toshiba , затова се спрях на Nocria .
Техностил с поръчка не искат ли?-че вярно не предлагат тошиба,не знам по кви причини.
Цитат:
Първоначално публикувано от diksanal
Техностил с поръчка не искат ли?-че вярно не предлагат тошиба,не знам по кви причини.
Имах проблеми с тях с другият климатик и повече нищо няма да купя от тази фирма.Най малкото което мога да кажа за тях е че са некоректни .
Цитат:
Първоначално публикувано от ste1
Имах проблеми с тях с другият климатик и повече нищо няма да купя от тази фирма.Най малкото което мога да кажа за тях е че са некоректни .
Може-нямал съм никакви взаимоотношения с тях,просто съм се отбивал на приказка,и съм виждал,че пазаруват от тях-пък и съм по 100v. клими. :sad: