Re:да спирам ли климатика?
По отношение на това, което казах, че съм виждал в сервизните да пише, че при отрицателни не трябва да се изключва.Поразрових да видя, къде съм го срещал, но в тези, които имам в къщи на хартия - за ХИТАЧИ, ДЖЕНЕРАЛ и ТОШИБА е ставало дума за отводняването при отрицателни температури.Ще поровя и в другите сервизни за другите модели, които имам в електронен вариант, дали там някъде не съм го срещал.
Програмата за подгряване на компресора при инверторите Midea е следната с леки вариации при различните модели.
При току що включен в контакта климатик и външна температура по-ниска от +3° подгряването се включва. При неработил над 3 часа компресор и външна температура по-ниска от +3° подгряването се включва. Подгряването се изключва при външна температура по-висока от +5° или при включване на компресора. Програмата не е насочена много към икономии, защото не я интересува каква е температурата на компресора.
---------------------------------------------------
MSV1-18HRDN1
Compressor preheating function.
1) Preheating permitting condition:
If T4(outdoor ambient temperature)<3℃ and the machine connects to power supply newly or if T4<3℃
and compressor has stopped for over 3 hours, the compressor heating cable will work.
2) Preheating mode:
A weak current flows through the coil of compressor from the wiring terminal of compressor, then the
compressor is heated without operation.
3) Preheating release condition:
If T4>5℃ or user turns on the machine and compressor runs, preheating function will stop.
При втората употреба съм виждал какво ли не така че не е странно. Тази система при конвенционалите на мидея датчика са го сложили при вентилатора а там е все студено аз на моите съм го преместил при компресора.
А относно спирането да споделя мой клиенти с мидея инвертор миналата зима го спират както спирали конвенционала в другата стая и на сутринта се обаждат че климатика не тръгва. Та се наложи да го отворя и подгрея с пистолет горещ въздух и тръгна сутринта помня че беше -12гр. Казах им че гасят ли го повече няма да стъпя да го подгрявам и цяла зима не се обадиха.
@Edi1 :thankyou-
@Velev от едни стари коментари гледам, че едва ли се касае за единичен случай, и може би не е точно заради втората употреба.
Цитат:
Първоначално публикувано от mirowski
@Edi1 :thankyou-
@Velev от едни
стари коментари гледам, че едва ли се касае за единичен случай, и може би не е точно заради втората употреба.
А заради какво щом не е че са втора употреба? Работил съм със такива клими от там започнах още когато първите който се внесоха бяха със жични дистанционни.
Цитат:
Първоначално публикувано от VeleV.Klima
А заради какво щом не е че са втора употреба? Работил съм със такива клими от там започнах още когато първите който се внесоха бяха със жични дистанционни.
Не знам, исках да кажа, че не е дефект, получен при предишно ползване, а нещо специфично за този вид к-ци - на 100 V.
Може би подгряването при тях го има, независимо от външната температура, взаимствайки oт казаното от Valen1.
Цитат:
До вчера климатика работеше добре на отопление. Сега при включване развърта вентилатора на вътрешното тяло и след време включва компресора, шума от който е доста по-силен и различен от обикновенно и изобщо не топли. Преди около месец климатика беше преместен от техник от една стая в друга и си работеше нормално. Моля за съвет какво мога да проверя аз преди да викна сервиз.
Ето и един който вече е усетил негативите от вкл. и изкл. на климатика.
Velev, като цитираш, упоменавай източника си! Ако всеки почне да го прави... Kaк ти се струва информация, поднесена по този начин:
Цитат:
След няколко прочетени теми във форума реших да измеря бобината на четирипътника или както там се нарича. Извадих буксата, измерих 500 ома и като я закачих пак реших да го включа и климатика тръгна нормално.
Публикувано е в друг форум.
Абе колеги, всички твърдите, че проблем при включването на климатика може да възникне при отрицателн температури. А ако температурата е между 0 и 10 градуса? Питам защото чувам малко по-странен шум при включването на климатика в този диапазон, отколкото, когато температурата е над 10 градуса.
Проблем може да възникне и при следните условия.
Вечер температурите падат повече. Сутрин температурата на въздуха започва леко да се повишава. Топлообменника реагира по-бързо на повишаващите се температури, защото термично е по-малко инерционен за разлика от компресора. Течният фреон се предвижва натам където температура/налягането са по-ниски тоест към компресора. Ако при тези условия климатика е току що включен в контакта и му се подаде команда за тръгване или отделно дори и да е включен в контакта, но ако компресора няма подгряване възниква вероятност за проблем.
Много добър документ обясняващ добре опасностите при предвижване на фреона при неработеща система, заливане на компресорите с фреон, смазване, задиране, износване на механичните детайли и други проблеми.
http://dc316.4shared.com/img/keAdFL6...IPROCATING.pdf
Да такае но както знаете почити при всички модели има предвидени трапове преди и след компресора имено за това служат да кондензира в тях масло и течна фаза на остатачния фреон които се намира в тръбите така или иначе без подгрев на компресора и в него кондензира в много малки количества фреон на дъното като се омесва с малото при роторните е по опасно защотото компресорната част е отдолу а при скроловете е изнесена горе на високо
Ето тук на българси статия от данфос http://www.danfoss.com/Bulgaria/News...2050B855B.html
Апропо, блокирал скрол някой виждал ли е по такава причина?
Цитат:
Първоначално публикувано от deian
Апропо, блокирал скрол някой виждал ли е по такава причина?
Да. Не сме го отваряли за да разберем причината.
Блокирал не, но спиралите бяха все едно кoтка си е острила ноктите по тях. По повърхността, където контактуват основите и спиралите, има някакъв материал за уплътнение, по него има няколко много финни отвори, по които минава масло за смазване. Като остане без масло става весело...