Как се диагностицира дали е изгорял компресор на климатик?
Здравейте!
Става въпрос за компресор на National 110в.
Мерси предварително!
П.С. Компресора прави неуспешни опити да "запали" и да нагнетява - по-дълги са му по продължителност в режим "Студено" и много по-кратки /1-3сек/ в режим "Топло". Изкарва грешки H11, H97, H95. Всичко това след няколко шалтера на ЕОН.
Re:Как се диагностицира дали е изгорял компресор на климатик?
Компресорите рядко изгарят електрически понякога пробиват между намотково или към корпус. По често дефекта е механичен и точно такъв е евентуално твоя проблем. Диагностицирането е за специалист защото все пак има напрежения от 300в и е опасно да пипа човек без опит.
Crank, защо мислиш, че проблема е в компресора?! Има вероятност, да има проблем с външния вентилатор, каквото и означава една от грешките, както и проблем с комуникацията. Според мен, трябва да се прегледат двата блока, на вътрешното и външното тяло.
Благодаря за включването, момчета!
За компресора ми е питането, защото ако е той - болката ще ми е най-голяма :-/
Към корпус не е пробил, но междунамотковото съпротивление си е О ОМ/естествено при махнати клеми на захранването/ - това ми беше притеснението. Ако това е достатъчното условие за мъртъв компресор - мерси за помоща! Ще се огледам за друг, а и вентилатора ще проверя /най-малко трябва да му сменя лагерите/. Какво трябва да е съпротивлението на клинкстона на компресора при изключено състояние?
един въпрос и от мен , какво значи грешка H 1 ? климатика е ТОЙОТОМИ ако това има значение , мерси..
aimilios, какво общо има твоето питане с тази тема?!
Съпротивленията на компресора зависят от мощността му. Междунамотковото съпротивление на клемите трябва да е поне едно и нещо ома при инверторен (трифазен) компресор.
Допускам тогава, че може и междунамотковото да съм го "преувеличил" - не предполагах, че може да е толкова ниско нормалното и го проверявах в режим на "диод"/веригопроверител/. Но голямото съпротивление на клинсона ме озадачи - няколко МОМа, а без него е малко под 800 Ома.
Значи все пак има шанс и компресора да е жив. Затворих преди да се стъмни тялото и ще мога да го отворя едва идната събота ако е топло, но ако имате идеи - драскайте смело ! Спазвам правилата за безопасна работа~
Е ми той кликсона е отпътувал...всъщност къде го намери този кликсон на инверторен климатик точно коя намотка прекъсва?
Не го проследих коя намотка прекъсва.... той е поместен в същата пластмасова капачка, която покрива и клемите на намотките. Проводника е с друг цвят и по-тънък от тези на намотките и предполагам "реже" преди тях . На самия кликсон нямаше капка маркировка - как предлагате да му търся заместник?
Re:Как се диагностицира дали е изгорял комп
Закачи му крушките за IPM модула най точно е . Нали знаеш как става?
Не, не знам. Сподели, моля!
Три обикновени фасонки с три стандартни крушки на 220, трите средни края се вързват на едно в ''звезден център'' а свободните краища за IPM a и имитират компресора. Ако климатика тръгне а крушките светнат забрави за компресора.
Ще се чете.... Мерси за напътствията и идеята!
Същото става и с диодчета и 100 ома резистори