Съвет : ремонт или нов климатик
Здравейте,
Климатикът, който ползвам в момента се развали. Мисля е на около 5-6 години: Mitsubishi SRK63ZE-S1.
В началото чух, че мотора на външното тяло започнал да бръмчи много силно, но докато реагирам (мина около седмица :rolleyes:) спря да работи.
Повиках техници. Казаха, че е изгоряла платката. Наистина беше покафевяла в едния край.
Цената за нова платка е 500+ лв. , като евентуално според тях и мотора ще трябва да се смени (около 450 лв.). Естествено към това се прибавя и труд. Освен това за мотор трябва да изчакам поне месец и половина- зимата ще мине :D
Започнах да се чудя дали не е по-добре да купя направо нов ?
Помещението, за което се ползва (отопление + охлаждане) е 30 кв.м. , 2.6м. височина. Една външна стена, на която има остъклена тераса, съседи от всякъде.
Мога да си позволя разходи до 1800 лева (климатик за 2000 -20% от енергината ефективност= 1600 и 200 за монтаж =1800).
Как бихте ме посъветвали да постъпя? Ремонт или нов климатик ?
Ако мислите, че е по -добре да взема нов, въпреки ограничението в парите (поне 3 години ще ми е спокойно ;)) кой модел/марка бихте ме посъветвали да взема ?
Благодарко за акъла!
Отговор: Съвет : ремонт или нов климатик
Изчакай да видим какво ще кажат техниците във форума , може цените да не съвсем такива на частите .:rolleyes:
плати повече за диагностика,нека пробват с изправна платка(ремонт платка под 90 лв.)
Re: Съвет : ремонт или нов климатик
Ако не е амортизирана много за тези 5 6 години и може да се поправи за по-малко, не си заслужава да купуваш нова за 1600 лева която ще е по слаба. Ако ремонта излезе наистина 1000 лева по-добре за части да се продава. Може да погледнеш тези, които са малко по-скъпи но, си заслужава
Климатик General Ashg - 12LTCA
и този като по евтин Климатик HITACHI RAK 50 PPA/ RAC 50 WPA
Цитат:
Първоначално публикувано от
piopi5706
плати повече за диагностика,нека пробват с изправна платка(ремонт платка под 90 лв.)
Порових из нета, но някой , който да "ремонтира платки" , не открих... :(
Някой може ли да ми даде някакви контакти за свързване ?
Аз бих взел нов ще дадеш 500 лева за часта и 100 лева за труда и ще имаш стар климатик за 600 лева..
аз се набутах с климатик секън-хенд и дадох пари колкото за нов, а е 10 годишен...
И по нов няма да стане..
я кажи с какво си се набутал.........
С ОСАКА се е набутал, доколкото помня.
Цитат:
Първоначално публикувано от
edi1
С ОСАКА се е набутал, доколкото помня.
АКО Е ТАКА,ТО не се Е НАБУТАЛ,а някой му го е НАБУТАЛ
DUNDURMA с много любов говориш за осака-бургаско производство
А, от ОСАКА до ОСАКА разлика от небето до земята.Старите модели са си маркови машини с лепенка ОСАКА.
Има и ОСАКА с лепенка ТОШИБА...
И аз съм виждал всякакви.В къщи имам една 12-ица ОСАКА - CH-12-SBP се води, ама само лепенката и е ОСАКА.Иначе си е инвертор ГРЕЕ 2000, двуредов външен обменник, компресор на САНЬО, някъде 37-38 кила беше външното.Вече 7-8 години си работи без никакъв проблем и в най-големите студове и мъгли.Е, харчи малко повече, ама топли сигурно към 25 квадрата приземен етаж на къща.И е по-тиха от ХИТАЧИ-то ми, между другото.А иначе ако може да се ремонтира МИЦУБИШИ-то, да си го ползва колегата.
майка ми има тоя модел ,железен е .. беше 700-800 лв навремето ..
То осакичката си работи ама има един кран повреден и вече един път изхвърли фреона....
като го изхвърли още веднъж и ще ми излезе златна......
Иначе като топли топли блажено..
ама климатик и тоалетна хартия втора ръка вече не взимам...