Отговор: Избор на климатик за отопление на хол+кухня ~ 55кв.
Ето ти мощен климатик FUJITSU AWYZ24LB NOCRIA
Г-н Стаев навремето(2009 година) си закупих за 3000лв подов дайкин 50-ка за 29 квадрата мансарден хол.
Сега с оглед на опита който имам дайкин не бих купил отново-твърде често прави дефрост при температури под +2 градусам които на практика "изяждат" мощността му.
Аз лично за помещение от 50 квадрата(дали е толкова действително ще знаете след като го премерите сам) не бих си закупил нито един от европейските модели.Много ток "папат" горките ...
Бих се замислил за фуджицуто 24-ка, но бих закупил посоченият от мен тошиба.
Ако решите да е европейски модел, то само фиджицуто може да свърши работа.
Аз принципно не препоръчвам модели за японския пазар, но за 50 квадрата тошибата няма европейски аналог/събрат за жалост.
Сега се сещам и за една "особена" трета възможност - мултисплит с едно външно ras-m18uav-e и две вътрешни- стенно-ras-m10n3kv2 и подово тяло ras-b10ufv-e монтирани в различни точки на помещението.
Може и друга комбинация- две стенни или две подови вътрешни тела.
Може и друга марка.
Цитат:
Първоначално публикувано от
justify
Сега се сещам и за една "особена" трета възможност - мултисплит с едно външно
ras-m18uav-e и две вътрешни- стенно
-ras-m10n3kv2 и подово тяло
ras-b10ufv-e монтирани в различни точки на помещението.
Джъсти, печелиш наградата за оригиналност! Или както му викат у наше село - 'Утепа коньо с лопатето!' :033:
Аз за големи помещения също съм продавал мултисплит и хората винаги са били много доволни. То дали ще е мулти или 2 единични голяма разлика няма, освен, че мултито е по-кораво и по-икономично.
Адкси, какво му е "коравото" на мултито?
Виж какво пишат за него:
Цитат:
При екстремни натоварвания/ при много ниски външни температури в режим отопление или много високи в режим охлаждане/ мултисплита не може да отдаде мощността, която отдават съответния брой единични сплитове....
Няма какво да гледам какво са писали, има си "Capacity Tables" както за единични сплитове, така и за мулти. Хората, които действително са монтирали мултита и то достатъчно много на брой знаят за какво говоря. Не всичко е максимална мощност... Освен това мултисплит са професионални климатици, а не битови, което автоматично ги прави по-висок клас...
Да не говоря пък за "големите мултита" (VRF), които при -20 имат 15% спад на мощността и коп 2.9-3.0...