Къде събирате конденза при външно тяло разположено на тераса?
  Имам 3 климатика разположени на голяма тераса. Проблема е, че ако зимата ги оставя да капят по терасата стават сериозни поледици което си е опасно и неприятно. Слагах кофи, но за модели като Тошибата с 3 отвора на тавата, пълното събиране на конденза е почти невъзможно и все нещо пръска навън. Някой може ли да каже как си решава проблема в такава ситуация?
     Отговор: Къде събирате конденза при външно тяло разположено на тераса?
  никак ,тече си по терасата .. имам 2 тераси и въпросната я ползвам само за сушене на наденици и филета ,не ми е проблем да е заледена щото като изляза на нея съм обул кънките така или иначе :))
  То е ясно, че това е най-лесния вариант, но все си мисля, че хората в по-белите държави не си превръщат терасите и тротоарите в ледени пързалки. Тези тави под климатиците ми се виждат супер неефективни, защото обикновенно ги виждам преляли с 10-ки висулки по тях.. пък и трябва да има улук да се върже, а аз имам такъв само до една от машините.
     1 Прикачен файл(ове)
  Давам решение на въпроса 

Вече със ВиК части можеш да си изведеш конденза към улук или извън терасата.
   Цитат:

Първоначално публикувано от 
MisterT  
 Имам 3 климатика разположени на голяма тераса. Проблема е, че ако зимата ги оставя да капят по терасата стават сериозни поледици което си е опасно и неприятно. Слагах кофи, но за модели като Тошибата с 3 отвора на тавата, пълното събиране на конденза е почти невъзможно и все нещо пръска навън. Някой може ли да каже как си решава проблема в такава ситуация?

Свържи се с Mega от форума, има точното нещо (нискотемпературен кит), което ти трябва. Взима сигнал от четирипътния вентил и може да командва нагревател за подово отопление, който да позволи оттичането на водата извън терасата. Нагревателят се монтира в PVC тръбата, извеждаща водата и кондензната тава. Достатъчно е да работи по време на дефроста.
   Цитат:

MisterT  
 но все си мисля, че хората в по-белите държави не си превръщат терасите и тротоарите в ледени пързалки

И какво общо имат тук белите държави... там хората не се топлят с климки.
 /с малки изключения, но там така или иначе си е заледено/ :)
   Цитат:

dodo_pv  
 Свържи се с Mega от форума, има точното нещо (нискотемпературен кит), което ти трябва. Взима сигнал от четирипътния вентил и може да командва нагревател за подово отопление, който да позволи оттичането на водата извън терасата. Нагревателят се монтира в PVC тръбата, извеждаща водата и кондензната тава. Достатъчно е да работи по време на дефроста.

Едва ли ще стане, защото терасата е много голяма т.е всяка от машините се намира до най-близкият край на терасата на около 3м. , като тези тръби пресичайки я ще пречат на свободното придвижване из нея.
   Цитат:

MisterT  
 Едва ли ще стане, защото терасата е много голяма т.е всяка от машините се намира до най-близкият край на терасата на около 3м. , като тези тръби пресичайки я ще пречат на свободното придвижване из нея.

Ами ще пречат, ама поне няма да се пързаляш. Ако нямаш възможност да ги монтираш близко до канала или улук на терасата, това е решение. Другото е на парапета...поне остави само един отвор за оттичане.
   Цитат:

pilot  
 Ами ще пречат, ама поне няма да се пързаляш. Ако нямаш възможност да ги монтираш близко до канала или улук на терасата, това е решение. Другото е на парапета...поне остави само един отвор за оттичане.

В никой случай, няма да прекарам тръби под които да се провирам, пък и 3 климатика с тръби по 3м. с нагревател, просто не е удачно в моя случай. До сега не съм бил  на пъразалка защото конденза що годе прилично се събира в съдовете под машините. Исках да чуя някое по нестандартно решение, но явно такова няма...дето се вика пълно щастие няма.
  Слага се само един нагревател, който ще работи по около 5 минути на дефрост. Ще изкарва водата извън терасата, лед няма да се образува въобще.
   Цитат:

dodo_pv  
 Слага се само един нагревател, който ще работи по около 5 минути на дефрост. Ще изкарва водата извън терасата, лед няма да се образува въобще.

Много добре ми е ясно какво казваш, но мястото докъдето трябва да се изведе конденза е твърде голямо и няма как да минат тръбите без да пречат на нормалното ползване на терасата.
   Цитат:

MisterT  
 Много добре ми е ясно какво казваш, но мястото докъдето трябва да се изведе конденза е твърде голямо и няма как да минат тръбите без да пречат на нормалното ползване на терасата.

Същия проблем имам и аз в момента. Монтирам кондензна тава, от която излиза PVC тръба ф32, положена с малък наклон, покрай стените на терасата, за да не се спъва човек в нея и да не пречи. Тръбата ще е топлоизолирана отвън, а в нея ще се слага нагревател за подово отопление, с мощност около 150W на метър или повече. Необходимо е да работи между 5 и 10 минути, след стартиране на дефрост. Това ще е достатъчно, за да не се запушва тръбата с лед и да не харчи излишно ток. Допълнителен ключ ще може да изключва нагревателя по желание или да го включва принудително, при желание.
  MistreAt качи няколко снимки на терасата с климите
  dodo_pv, на местото на ключа може да сложиш термостат , който да включва нагревателя само при температури по-ниски от -5*C, т.е. когато има опасност от замръзване на конденза.
  За ниски температури, намерих само термостати за фризери и хладилници. Или за много ниски, или за много високи температури. Изпадне ли ми такова съкровище, ще го ползвам! :thumbup