Подов или стенен тип, моля помогнете за избора.
Здравейте!
Скоро ще трябва да закупя три климатика от висок клас и се колебая в избора.
Прочетох изписаното за подовите климатици и не разбирам, защо не са популярни. В България отоплението е 5-6 месеца, охлаждането 2-3 и ефективността и комфорта при отопление е доста по-съществена от тази при охлаждане.
Може би единствения проблем е с необходимото свободно пространство, осигуряването на което е малко по-проблемно при подовите.
Въпросите ми са към потребителите, които са ползвали и подов и високостенен…
От кой тип сте по-доволни и какви са съответните предимства и недостатъци?
Какво е минималното пространство, което трябва да е свободно пред климатика? Ако има обикновена кухненска маса на метър пред него проблем ли е? Много тънко прозрачно перде ще му пречи ли?
Усеща ли се неприятно духане и на какво разстояние от него човек може да стои спокойно?
Не ми се иска темата да се превърне в спор за конкретни модели или марки, но въпреки това ще кажа между кои модели избирам (мощностите са примерни и не са обект на темата, ще се отоплява помещения в които ще се спи с кубатура под 40м3).
Fujitsu General AGHG09LVCA/AOHG09LVCA
http://www.bulclima.com/bg/katalog/klimatici/podov-tip
TOSHIBA RAS-10G2KVP-E / RAS-10G2AVP-E Super Daiseikai 8
http://www.ga-clima.com/index.php?menu=12&id=6
Отговор: Подов или стенен тип, моля помогнете за избора.
Благодаря на всички за отговорите :)
В крайна сметк се спрях на климатици Toshiba серията Daiseikai 8 (Искам да благодаря на Велев Клима за монтажа и старанието).
Когато нещата опират до ефектиност - параметрите SCOP и SEER характеризират цялата система, затова не може да се твърди, че подовият е по-ефективен от стенния, освен ако цитираните параметри не показват именно това.Все пак ефективността е само една от многото характеристики на един климатик... От проучването, което наравих стигнах до извода, че подовите са по-комфортни за отопление (в България отоплението е 6 месеца в годината, срещу 2 месеца охлаждане), а за охлаждане не открих оплаквания. Освен комфорта в идеализиран случай, от значение е и реалното разположението на помещението, което ще се климатизира - трябва да се избере най-подходящото тяло за конкретното помещение, като в едни случаи това може да е подово в други високостенно, тоест не трябва винаги да се приема, че подовият климатик осигурява по-висок комфорт. Широко разпространяваното мнение във форума, че на два метра пред подовите не трябва да има нищо е невярно - достатъчно е съвсем малко разстояние (дори под метър), защото идеята е климатика да издухва въздуха под стръмен ъгъл към тавана и така да се осъществява циркулацията в стаята.
След разговор с много точен консултант на фирма внасяща климатици получих отговор на въпроса си, защо няма висок клас подови. - В стремежа си производителите да получат продаваем краен продукт с приемливи физически размери се правят някой компромиси с ефективността. Явно производството на подовите е по-скъпо и не са така универсални, като високостенните.
В крайна сметка, ако имаше подови климатици с висок SCOP (А+++ диапазона) на разумна цена бих си купил именно от тях, защото са по-безшумни и затоплят по-добре приземния въздушен слой, което със сигурност ще създаде по-голям уют и приятно усещане зимата. Към момента няма подов, който да бие Daiseikai 8 по ефективност, а това беше водещият ми критерий.
Надявам се това ще е полезно на някой в бъдеще
Цитат:
Първоначално публикувано от
Elvis
Явно производството на подовите е по-скъпо...
Нищо подобно. Просто подовите модели се водят "премиум" или професионален и както с всеки един такъв продукт всичко опира до внушения. Заради тези внушения например зубадан и дайсейкай се продават и на такива цени.
Цитат:
AC_From_Hell
Нищо подобно. Просто подовите модели се водят "премиум" или професионален и както с всеки един такъв продукт всичко опира до внушения. Заради тези внушения например зубадан и дайсейкай се продават и на такива цени.
Не съм сигурен какво имаш в предвид под "водят се Premium". Личо аз гледам характиристиките, които се надявам да са стандартизирани, а не като разхода на гориво при колите. При такава ситуация няма как да се говори за внушения. Когато си купуваш крушка 100W тя си е 100W и няма никакво внушение в това (съвсем отделен е въпроса, че 75 ватовата е възможно да е двойно по-евтина и също да ти свърши работа)... Надявам се метафората с мощността на крушката да се разбира :)
ПП:
Разглеждах страниците на доста вносители и никъде не видях рекламна информация отнсно подовите, дори при Toshiba бяха в графата на средния клас климатици. Именно затова възникна въпроса защо са толова скъпи, ако има някакъв маркетинг ще да е много засекретен. Все пак съм обикнове потребител и не бих спорил по тези въпроси - просто споменавам фактите.
Като гледам гледаш основно SEER и SCOP, където в момента се правят най-много измами, така че 100W не винаги е 100W при точно тези данни.
Относно графите и производителите, всеки производител сам решава къде да позиционира даден продукт - някои водят конзолата среден клас, други висок, трети професионален модел и тн. Пак повтарям, че цените не се определят само от производствени разходи, а и от внушения и пазарно позициониране, затова и подовите конзоли са скъпи, както са скъпи дайсейкай моделите.
Под внушения говоря за следните примери:
Дайкин обявиха, че подовата конзола е единствения начин да се отопляваш културно. Наред с това любезно удариха цените на конзолите и останалите производители гледаха с влажен поглед продажбите им. По този начин (заедно с удара на цената на 50-ката преди години) завладяха огромен пазарен дял и набраха много голяма инерция.
Мицубиши обявиха, че зубадан е най-добрия климатик за отопление, лепнаха дебела цена, хората повярваха и те продаваха като бесни стандартен климатик с нагревател в тавата и кухина в цената.
Мога да ти изброя още доста, ако имаш желание, но се отклоняваме от темата.
Аз да подбутна малко темата. Какво ви е мнението, кой е от най-тихите подови климатици за спалня 14 квадрата? На мен изискването ми е единствено тишина на външно и вътрешно тяло и се чудя подовия като е по-далеч от главата и не е над самата спалня дали по-малко ще се чува? Гледам тук спецификациите , но едно е на книга , друго е в реални условия...
Климатик се избира не само по м2. Виж в съответната тема и ще разбереш.
За такава малка стая обаче подов ... трябва да имаш подходящо място за монтаж. Имам впечатления от MHI ...с отворена долна клапа шума и течението са доста ниски. Пред тялото е добре да има свободно пространство естествено. Външното е що годе тихо, но е добре да го монтираш така, че да не е на стената на спалнята. Не съм спал в помещението докато е работил.
А какво имаш в предвид с: "и се чудя подовия като е по-далеч от главата и не е над самата спалня дали по-малко ще се чува?" За външното тяло ли говориш?
Цитат:
pulsedriverbg
Климатик се избира не само по м2. Виж в съответната тема и ще разбереш.
За такава малка стая обаче подов ... трябва да имаш подходящо място за монтаж. Имам впечатления от MHI ...с отворена долна клапа шума и течението са доста ниски. Пред тялото е добре да има свободно пространство естествено. Външното е що годе тихо, но е добре да го монтираш така, че да не е на стената на спалнята. Не съм спал в помещението докато е работил.
А какво имаш в предвид с: "и се чудя подовия като е по-далеч от главата и не е над самата спалня дали по-малко ще се чува?" За външното тяло ли говориш?
Знам, че и други фактори имат значение и не само квадратура, но няма смисъл да ги изброявам в случая, защото е ясно, че ще е 9-ка, няма да е 12-ка, каквито и да са другите фактори за 13 квадрата:) Югоизток, тухла , ново строителство, външна изолация, 5 етаж - малко му трябва за отопление.
Иначе имах предвид , че ако е стенен климатика, единственото място, което може да се монтира вътрешното тяло е над главата ми, а ако е стенен може да се монтира на външната стена , точно пред външното тяло, няма да има почти никакъв тръбен път и вътрешното тяло , ще се намира отляво на спалнята , на външата стена веднага след края на леглото и ще духа пред самото легло....ако става ясно...Та понеже съм се спрял на MHI 20 zsx , който е с 19 db вътрешно и 43 db външно тяло, а гледам подовите, че нямат с такива показатели, една идея са по-шумни, та се чудя...то аз ще си реша все нещо и ще видя как ще е , но ако някой има вече опит да сподели, това ми беше идеята.
Слагай над главата седмицата MHI 20 zsx, тръбите да не са по-къси от 3 метра. Прави се един охлюв зад и около външното, без да пречи на засмукването. Точно за спалня е.
Цитат:
На мен изискването ми е единствено тишина на външно и вътрешно тяло
Това подразбира ли липса на ограничения в бюджета:)?
Аз лично не му разбрах много на @marqn ...
"Иначе имах предвид , че ако е стенен климатика, единственото място, което може да се монтира вътрешното тяло е над главата ми, а ако е стенен може да се монтира на външната стена" . Над глава/ под глава ....
Дали ще е подово-стенен или високо-стенен .... а бе все си е стенен ....:)
Високо стенен - най добре да е на стената където ти седи главата докато си легнал, но в страни изнесен. MHI 20 zsx-S ли имаш в предвид? Гледам на сайта на вносителя вече ги няма. Само старите 20 ZMX-S и новите ZSX-W варианти са активни.
Подово стенен - както споменаваш ще е добре, но тръбния път гледай да не е чак толкова къс. Долната клапа ако е отворена утихва и ми се струва, че пада под тия 27дб.
Винаги съм се чудел,дали подовите като духат над пода не завихрят цялия фин пепелющак който да да влиза в носовете и устата на хората, и от там в белите им дробове,барбар с всичките му бактерии ,влакна от домашни любимци,яйца на хлебарки и прочие гадориики ? Може би би трябвало да имат някакви клапи,като на самолетите Harrier за вертикалното излитане с които да дават възходяща траектория на излизащия топъл въздух ? Нещо им нямам вяра,а и цената им е по нелицеприятна от тая на високостоящите по тените им събратя.
Цитат:
ponyasd
Винаги съм се чудел,дали подовите като духат над пода не завихрят цялия фин пепелющак който да да влиза в носовете и устата на хората, и от там в белите им дробове,барбар с всичките му бактерии ,влакна от домашни любимци,яйца на хлебарки и прочие гадориики ? Може би би трябвало да имат някакви клапи,като на самолетите Harrier за вертикалното излитане с които да дават възходяща траектория на излизащия топъл въздух ? Нещо им нямам вяра,а и цената им е по нелицеприятна от тая на високостоящите по тените им събратя.
Като цяло целта и идеята на климатиците е да завихрят, просто пдовите го правят по-ефективно (духат по-малко от таванните). С какъвто и климатик да си, ако това завихряне не се случва, няма как да е топло/хладно. Силата на духане може да се регулира според предпочитанията, но няма как да се отървеш от движението на въздуха.
Нямам подов климатик, но бях преди няколко дни в много добър спа хотел. Климатиците бяха подови и беше много по-приятно, отколкото с таванните (движение на въздуха не се усещаше, но през лятото може да е друга ситуацията).
Цитат:
Elvis
Нямам подов климатик, но бях преди няколко дни в много добър спа хотел. Климатиците бяха подови и беше много по-приятно, отколкото с таванните (движение на въздуха не се усещаше, но през лятото може да е друга ситуацията).
И каква марка са били климатиците?
По скоро е било система, а не отделни климатици.