Отговор: Климатик за село
При тези условия (захранване и начин на експлоатация) препоръчвам да се спреш на конвенционален климатик. Все още има изостанали бройки маркови машини.
Супер!
Нещо по-конкретно като модел?
Конкретно не мога да ти кажа, не знам кой какво има на склад. Няма смисъл да изброяваме десетки модели. По-скоро потърси няколко фирми какво могат да предложат и дай моделите, пък ние ще ти кажем кое е най-добро.
Сега се сетих че комшията има от няколко години дайкин климатик. Ако не му е правил проблеми заради мрежата може ли да се приеме, че такива няма да има?
Конвенционален климатик Mitsubishi Heavy SRK20HG-S/SRC20HG-S
момчетата които са по-запознати ще ти дадат мнение за модела.
Може да споделиш за кое село иде реч.
При мен в Орешак на 15 км от Варна монтирах термопомпа въздух вода (разбирай голям климатик) от една русенска фирма.
И да идват от Русе когато съм ги извикал.
При инсталацията заплатих някакви малки транспортни разходи само.
Според мен няма да имаш проблеми с която и да е варненска фирма.
Можеш да ги питаш на място какви им са условията за идване на 25 км.
Чета тук във форума препоръчват Ефендулов.
Поздрави.
на старите на село съм им боцнал една конвенционалка Хайер ( само за охлаждане се ползва ) - бачка си не е изгорял ,а там напрежението редовно е 180-190 волта
Селото е Генерал Кантарджиево този конвенционален Хеви го дават до -5°С, а точно отопление ми е целта.
Точно това хеви от тази серия е много хубав модел. Недей да гледаш какво пише. Модела е с капиляри и трв, така че гарантирано ще топли и под посочената температура.
Ако си по далече от трансформатора и имаш ниско или вариращо в широки граници напрежение, направи си нискоомно земно. При мене варираше от 160 до 260 V. След като заземих нулата с 0,4 ома земно четири броя климатици, между които и Самсунг AQV-серия работят добре. Сега напрежението варира м/у 190 и 250V. Конвенционалните климатици под 180-190 V вдигат ампеража и изкл. от терм. защита на компресора. Инверторните са по-нечувствителни към ниско напрежение. По мои замервания Митсубиши GE серия са най-стабилни. Сложи си защита в контака за високи пикови напрежния. Предпазва от мълнии.
Малко се забавих с избора. От практична гледна точка залагам на фирма за която има добри отзиви и от тяхната гама това ми хвана окото Toshiba RAS-137SKV-E5 / RAS-137SAV-E5. Цена ~1200лв с монтажа.
Другото което ми предложиха по телефона е FUJITSU ASYG 12LMCB/AOYG12LMCBN заради ниско темп кит ~1650лв с монтажа .
Друго което ви хрумва от сайта им?
Вземай нискотемпературния.
Така зачетох се, че при Т под 0°С се включва този 150w нагревател при LMCBN Нещо не ми харесва идеята да топля атмосферата, но ако кажете той ще е. Оделно е 12ка и може да не се държи добре с това малко помещение което сравнително добре изолирано за селска къща.
Други климатици които ми влязоха в полезрението Тошиба RAS -B10N3KV2-E/RAS-10N3AV2-E 1500лв с монтажа, Панасоник KIT-E9QKE 1450лв с монтажа. Тошибата е най-ниският коп, панасоника е с слаби дефрости под -7°С.
Утре ще го поръчваме благодаря за мненията Ви.