Отговор: Избор на климатик 2016 г.
  Здравейте. Искам да стопля хол и преходна спалня 90 кубика с една 13-ка DAISEKAI 8, или с ASHG12/LTCA. 2 етаж от 5, тухла+външна изолация, изцяло южни стаи, с по 1 външна стена. Принципно ако ми стигне 1 машина мога да разгледам и други марки. Бюджет 2,5к.
  Колеги, в първия пост има написан въпросник на базата на който по-запознатите ще дадат предложение коя машина ще е най-удачна. За колегата над мен мога да кажа, че едва ли някой от два реда описание ще се наеме да каже :...тази машина ще ти свърши работа. Казвам това поради факта, че помещението е по-особено и ще е необходим предварителен оглед. Имай в предвид, че правиш компромис с комфорта когато топлиш с една машина две помещения - от опит ти го казвам. 18 LFCA от подписът ми е монтиран в преходно помещение.
  За сега съм се спрял на Toshiba RAS-B13N3KV2-E1 Suzumi Plus и  Mitsubishi Heavy Industries SRK35ZM-S~SRC35ZM-S Premium предложени от Aleksandars за Пловдив с които сме с едни и същи климатични особености. Моля за мнения и съвети според вас кой е по удачният вариянт в моят случаи.
  toto4ev, и двете машини ще са достатъчни като параметри за помещението Ви. От тук нататък, нещата опират до визия, лични предпочитания, гаранционно обслужване и т.н. 
  Благодаря  за помощта. Някак си по ме грабва Тошибата. 1во-5 години гаранция.2-по голямият максимум.За минимумите и дефроста си нямам представа.За шума също не се притеснявам,защото от конвекционален до инверторен предполагам разликата ще е огромна.Още веднъж благодаря.
  За тошибите получих мейл от една фирма която продава че от 15ти януари вече не са с 5години гаранция.
  Ами ние да сме живи и здрави.Не знам, но все пак 1kw. разлика в максимална мощност.Дали пък не е прекалено голям запас.Не знам малко се обърквам.
  Тошибата обаче съм сигурен че я има налична докато хевито преди седмица нямаше налични при вносителя им.
  А кой от двата е по-добър с дефроста и кой има по-малък минимум?
  Здравейте,
един бърз въпрос, без да попълвам въпросите от първия пост.

Fuji Electric RSG 12 LU

toshiba-av-ant-ras-137-skv-e3-137-sav-e3

Mitsubishi Electric MSZ-SF35VE/MUZ-SF35VE

Кой от тези бихте препоръчали за дневна с вътр. изолация, в панелен блок. Стаята е 20 кв.м. на предпоследен етаж. Благодаря!
  Бързичко ти отговарям, Фуджитсуто.
  12LU има колегата ми и се справя със отопление на дневна около 28м2 като отоплява и спалнята която я дели една врата. Изключително икономичен тих и красив модел. Тошибата е добра машина но е по нисък енергиен клас.
  След малко четене сам си отговорих на въпроса.Според мен от максимума който дават производителите няма смисъл щом примерно при -15 градуса външна температура два климатика на различна отдавана максимална мощност отдават един и същ топлинен коефициент.Според мен по важен е отдаваният минимум откъм гледна точка икономия и режим on-of.Другото според мен е че не трябва да се вярва на 100% на  написаните характеристики а трябва да залагаме на доказалите се фирми. Не знам дали греша но човек се учи докато е жив.Ако греша  моля да ме поправите.
  Здравейте, от известно време търся пододящ климатик за спалнята и "събирам" впечатления от различни форуми и приятели. Попаднах на много различни съвети, които препоръчват много различни марки и модели. 

Климатика ще се използва за отопление и охлаждане, спалнята е около 17кв. (височина 2.7м.), има два двукрилни прозореца с ПВЦ дограма и ролетни щори, изложението е ЮГ едната стена и ЗАПАД - другата. Етаж - 3 от 3 старо строителство с дебели стени, без външна или вътрешна изолация на стените, тавана е гредоред и е топъл, вроятно ще слагам гипсокартон с вата на тавана, ако се наложи.

До момента съм се спрял на два конкретни модела:

1. Fujitsu ASYG09LUCA/AOYG09LUC
2. MITSUBISHI Heavy SRK25ZM-S/SRC25ZM-S

Ще съм Ви много благодарен, ако ми дадете съвет кой от дват да си взема и защо. А мислите, че има друг алтернативен вариант а такова помещение до 1300лв., съм склонен да избера и друга марка и модел.
   Цитат:

Първоначално публикувано от 
VeleV.Klima  
 12LU има колегата ми и се справя със отопление на дневна около 28м2 като отоплява и спалнята която я дели една врата. Изключително икономичен тих и красив модел. Тошибата е добра машина но е по нисък енергиен клас.

А случайно да е забелязал при размразяване дали е шумно външното? Че на един приятел при който бях на гости на скоро в панел се чуваше едно фучене. Също ми е интересно при LT дали е същото. ....