Моля препоръчайте за голямо и криво помещение
Здравейте,
Искам да си сложа климатик.
Помещението е голямо 10х3.2 височина 2.55м. Като има още 2 малки стаи без врати към него от около 3 по 3.50 на 2.55. Има и стълби и малко коридорче на долният етаж. Около 2 метра от тези 10 са тераса (присвоена). Всичко това с 1 климатик трябва да стане. Като вече е имало някакъв климатик (не ефективен) и са останали тръбите, 6.7мм и 9.8мм, а самите тръби са дълги поне 4 метра.
Добрите новини: саниран е, макар да не зная колко е дебела изолацията, гледа на югоизток, само 3.20 са прозорци, другото е вътрешни стени и дори има вътрешна изолация на едната (това не съм сигурен колко е добре).
Изтраях лятото на жега, но температурите вече паднаха (София) и се надявам фирмите да са доста по-свободни и да могат да предложат качествен монтаж, от кадърни и опитни работници.
Много бих се радвал освен съвет какъв климатик да взема, и на препоръка за фирма която да го монтира (ако не е против правилата - тук на видимо за всички място). Нямам претенции за марка, ясно ми е че трябва да е голям, надявам се само да е енерго ефективен.
Отговор: Моля препоръчайте за голямо и криво помещение
Аз не виждам начин, доста сложна задача, пък и с 1 климатик. Ти си за парно...
Цитат:
Първоначално публикувано от
KI_YOOU
Аз не виждам начин, доста сложна задача, пък и с 1 климатик. Ти си за парно...
Мъдър съвет!:confused:
И ако блока не е свързан с "Топлофикация", а София по принцип не е газифицирана, как да го направи? На кюмюр ли?;)
Климатика не се е справял защото е бил някоя 12-ка, а на теб ти трябва по-голям и съответно да се смени тръбния път.Предполагам че бюджета е ограничен?
Предвид поста на човека, става ясно че с 1 патрон иска да удари (чакай малко сега) 3 заека. Е да, ама не. 55кв обща площ с 1 клима и вероятно ограничен бюджет, недостатъчен дори и за една прилична 18ка.. Пари на вятъра.
Без да съм специалист по климатиците, от опита ми в собствения апартамент знам, че в такива дълги помещения трудно се постига равномерна температура с едно тяло. За това, ако не му е съвсем ограничен бюджета, бих препоръчал слагане на една мултисплит система с две вътрешни тела. Ако имаше и една скица на помещенията с разположение на другите стаи, прозорците и терасата, щеше да е по-лесно.
2 Прикачен файл(ове)
Здравейте и много благодаря за бързите отговори!
Бюджета не е ограничен: колкото трябва - толкова.
Имам парно (нямам възможност обаче да сложа мощни радиатори), тъй като всичко е на заварено положение.
Проблемите са основно, че държа да няма къртене. А смяна на тръбите ми звучи точно като къртене. Самите тръби имат изолация, която ще поема малко по-дебели при евентуално изтегляне (ако изобщо е възможно такова нещо, но се съмнявам да може да минат тръби с двойно по-голям диаметър. Та колко е най-голмия климатик който може да ползва такива тръби и то ефективно?
Поздрави и МНОГО БЛАГОДАРЯ!
Ето една що годе адекватна скица: https://forum.setcombg.com/attachmen...id=20543&stc=1
Всичко, освен терасата (със синьо) е вътрешни стени, само най-долната част (късата) на стърчащата стая е калкан.
------Mitsubishi Heavy SRK63ZR-S
Със старите тръби климатик за японския пазар- има такива тошиби и мисля(но не съм сигурен) мицубиши илектрик.
При всички положения сте за някоя 40-ка за японския пазар с върхова мощност в режим отопление поне 9.5, но и това може да е малко, а най-добре 11.5-11.9 киловата,
И такива 40-ки има.
Сега виждам, че и Шарп има с такава мощност: SHARP AY-E40SX2
Другите са:
Fujitsu AS-Z40D2
Toshiba RAS-402GDR
За дебелината на тръбите не съм гледал.
Мултисплита също е добър вариант.
И трите 40-ки на Justify трябва да са с десятка и шестица тръби. Но едно обаждане по телефона на фирмата спестява питанките, а и не виждам защо трябва да се ползват старите тръби. Подмяната им с нови не е свързана с къртене, освен ако не са вкопани. И ако наистина се търси енергоефективен климатик трите япончета са перфектни за това помещение и като мощност. :)
Много Благодаря за отговорите!
И двата климатика (Fujitsu AS-Z40D2, Toshiba RAS-402GDR) много ме впечатляват с възможностите си. Съвет кой да избера?
И също така от къде да си го закупя? На пръв поглед в интернет намирам доста различни цени, като на една от фирмите предлагащи изрично пише, че това е цена без ДДС, и на снимката дистанционното е с надписи на японски ... С това фирмата изобщо не ме привлича, та се чудя дали ще сбъркам ако го закупя от друго място. Ако е забранено да се дават съвети за конкретни търговци може и на ЛС.
Това са модели за японският пазар и за това дистанционните са на японски. При ежедневно ползване се ползват малко бутони и се научават лесно. :) Но за сметка на това са истински високоефективни климатици, а не бледи техни копия за европейския пазар. За фирма и цена ти си прецени коя. Аз поне нямам наблюдение върху софийските.
Ако си от Пловдив всичко се получава много лесно. За GDR-a съм аз! Безпогрешен избор.
Още един глас в подкрепа на 402GDR
Който и да избере все ще е доволен.