Хиперинверторни климатици или термопомпа за апартамент?
Здравейте,
Като новобранец бих искал първо да благодаря на всички участници във форума за полезните мнения, които до момента само съм чел :cool:
Понеже ми предстои ремонт на тухлен апартамент старо строителство (в София) и се налага да решим проблемът с отопление и охлаждане. На този етап сме се спряли на идеята за термопомпа въздух-вода или хиперинвертотни климатици. В сградата коминът е запушен, а в района няма ТЕЦ и реално няма много варианти.
Апартаментът има 5 стаи, 125 кв (~3 метра височина), на 2 етаж. Изоложението е 2 стаи юг, 1 стая запад, 2 стаи север-запад. Отгоре и отдолу уж има живущи (офиси), но ще правим изолзация и читава дограма понеже не разчитам много-много да ни топлят отнякъде. По мои сметки ако сме с термопомпата ще слагаме грубо 6 радиатора, а климатиците няма как да бъдат по-малко от 4. Отделно и за една баня ще трябва да сложим нещо.
Дали ще може да ми дадете мнение между хиперинверторите и помпата като варианти за апартамент? Интересно ми е и дали наистина излизат сметките, че термопомпата би трябвало да е по икономична като разход за сметка на по-голямата първоначална инвестиция? На лично може и някакви контакти за препоръчани фирми за консултации.
Благодаря много! https://www.kaldata.com/forums/appli...3e542592355e5a
Отговор: Хиперинверторни климатици или термопомпа за апартамент?
Първо, ако може, смъкни таваните с 50- 60 см. Климатиците после ще ги мислим. Квадратурата на стаите и желаната температура също е хубаво да се знаят. Термопомпата е добре с подово и си е цифра. С климатици / 5 бр./ ще се побереш в сумата от 7 до 10 хил. лв. според възможностите. Ако не си любител на температурите над 24- 25 гр. за цялата зима / 6 мес./ще ти навъртят общо около 1000- 1200 лв ток. Където имаш възможност слагай подов модел, особено в по- голямо помещение. По- скъп е, но комфортът е несравним. За конкретни модели нека професионалистите във форума да се произнесат. Можеш да им имаш пълно доверие.
Отоплението с термопомпа по-евтино ли е от климатиците?
Климатиците ще излязат по-евтино, а ще горят подобен ток. Комфорта ще е различен, но кефа цена няма или е доста висока.
Комфорта ще е различен ако е подово. Ако е с конвектори ще е почти същото като с подов климатик. Термопомпата е по- скъпа, инсталацията и може да се окаже доста сложна в зависимост от условията и разположението. Ако се прецака, цялото жилище става студено за неопределено време. Лично аз за апартамент не виждам предимства в ТП. За къща с подово и ако парите не са проблем може би ТП е добър вариант.
Първоначалната сума за термопомпа въздух-вода сигурно ще е доста по-голяма, но при нея поне няма да ги има трите най-гадни недостатъка на климатиците - бучене, веене и дефрости.
Цитат:
Първоначално публикувано от
Jack Krauser
Първоначалната сума за термопомпа въздух-вода сигурно ще е доста по-голяма, но при нея поне няма да ги има трите най-гадни недостатъка на климатиците - бучене, веене и дефрости.
Божеее, какви ли са ти климатиците? Някоя зимбабвийска марка? :BigGrin
Хайде стига де. Да сравняваш подово отопление като комфорт с каквито и да е климатици. Дори и с твоите любими японски динозаври. Няма климатик, който да не духа, съответно шуми и да не дефроства. Това е принципа на работа. Някои повече, други по-малко. Хайде скачането при сравняване на различни климатици го разбирам, но сравнения с подово или радиатори по отношение комфорт (не цени, сметки) при отопление е безсмислено.
Усещам, че темата ще бъде "грубо извратена", така че ще помоля да няма излишни квалификации, за да не се налага триене и после да има сърдити. Който използва термопомпа, да сподели и така потребителя да направи за себе си някакво сравнение.
Къде видя сравнение! Май ти вече подскачаш. Ела в къщи да видиш има ли веене и бучене. Дефростите ги усещам само ако погледна към вътрешното тяло и видя консумация 10 W. Не разбирам защо плашите хората-като не ви харесват климатиците, не ги слагайте. Хвалете си котлите на газ, кюмюр и пелети, но не оплювайте другите начини за отоплени, особено, ако ги познавате бегло.Топлете се и се охлаждайте с котли и всичко друго. Ще се повторя, но......не обобщавайте само на база опит от собствените ви веещи, дрънкащи, бучащи и шумно дефростващи на 30 мин. машини. Има и други. Не ми се вярва някой да оспори, че като показател цена/качество, отоплението и охлаждането с климатици няма конкуренция.
Със здраве!
Извинявам се на аудиторията за отговорът, но късно видях предупреждението.
SPSt, не си ли забелязал, че това Цитат:
Първоначално публикувано от
SPSt
......не обобщавайте само на база опит от собствените ви веещи, дрънкащи, бучащи и шумно дефростващи на 30 мин. машини
е масово явление в този форум?!
Напълно съм съгласен с теб.
Аз нищо не обобщавам за климатици - обобщавам от доста дълъг опит със система с котел (първо на твърдо гориво, а от 9г. на газ) и радиатори и близки познати с подово. Иначе моите два климатика за охлаждане са китайчета, но си охлаждат добре цялата къща вече 10г. и аз съм доволен от тях. На дъщерята е от пловдивските японски К2У. Но не ги намесвам. Нито се заяждам, нито искам да плаша някой, нито нищо. "Не ми се вярва някой да оспори", че комфортът от отопление с подово или радиатори е в пъти по-добър от всички климатици. Ако някой твърди друго, не съм съгласен. Не коментирам цени и сметки. Защо се правите на обидени. Всеки да ползва каквото иска, мен това не ме вълнува. Но истината си истина. Сега, ако някой има материална заинтересованост в областта, аз нямам. Не съм видял сред ползващите във форума котли или подово да има хора, като маниаците спящи под климатиците си, за да мерят консумация, да правят таблици, изчисления и да спорят на живот и смърт за собственото си мнение. Не ми пука кой какво ще си купува. Къщата ми с пристройка (2 бани) с 10-12 външни стени е постоянно на 22.5-23гр. зимата, без нищо да полъхва, шуми, замръзва. Ако бях в топъл среден апартамент, най-вероятно щях да бъда с климатици.
Всъщност за какво ли си губя времето с глупости. Успех на всички.
Като комфорт-термопомпа и подово, обаче за олаждане трябва да се сложат и конвектори.Като цена, трябва да се изготвят оферти за термопомпата и цялото изпълнение, за да се сравнява с климатици.А коридорите и баните какво ще ги правим? :)
Благодаря за коментарите на всики.
Някой случайно да може да препоръча фирма занимаваща се с термопомпени инсталации (за София)? Моля за контакти на лично.