Здравейте,
Като новобранец бих искал първо да благодаря на всички участници във форума за полезните мнения, които до момента само съм чел
Понеже ми предстои ремонт на тухлен апартамент старо строителство (в София) и се налага да решим проблемът с отопление и охлаждане. На този етап сме се спряли на идеята за термопомпа въздух-вода или хиперинвертотни климатици. В сградата коминът е запушен, а в района няма ТЕЦ и реално няма много варианти.
Апартаментът има 5 стаи, 125 кв (~3 метра височина), на 2 етаж. Изоложението е 2 стаи юг, 1 стая запад, 2 стаи север-запад. Отгоре и отдолу уж има живущи (офиси), но ще правим изолзация и читава дограма понеже не разчитам много-много да ни топлят отнякъде. По мои сметки ако сме с термопомпата ще слагаме грубо 6 радиатора, а климатиците няма как да бъдат по-малко от 4. Отделно и за една баня ще трябва да сложим нещо.
Дали ще може да ми дадете мнение между хиперинверторите и помпата като варианти за апартамент? Интересно ми е и дали наистина излизат сметките, че термопомпата би трябвало да е по икономична като разход за сметка на по-голямата първоначална инвестиция? На лично може и някакви контакти за препоръчани фирми за консултации.
Благодаря много!![]()