Re: Избор на климатизатор '2021 година
Зависи от помещението квадратура изолация и т.н 12ltca е по мощен хардуер 40кг външно тяло, двойно роторен компресор външното е съпоставимо с модел 18 Ка. За по големи загуби изберете него, kgta има по ниски минимуми и в помещение с добра изолация би работил доста добре.
Отговор: Избор на климатизатор '2021 година
Цитат:
Първоначално публикувано от
mimojef
Не монтирай климатици човече!!!! Ще съжаляваш. За отопление не стават.
Монтирай термопомпа с подово. Ако вече не е късно.
Напълно подкрепям
Чак пък да не става за отопление... Няма да става ако за помещение което е нужно 18ска е купен бюджетен 12ска.Не става и да се купува машина която е до киселите млека и саламите на "баси промоцията чУек" и като стане -10 навън всичко приключва. Април месец на къща с над 150 кубика в едно помещение, без изолация и с дървена дограма, 24LFCC държи 23 градуса при външна -6 вечер и 2-3 денем, на 700 метра височина. Не е като да не топли, нали? Имам и парно, знам кое как грее, просто с климатиците в дадени месеци от годината е къде къде по-лесно, също толкова топло и изгодно.Термопомпата като стане -20, не бих разчитал на нея
Друго имах предвид. Нещата са по сложни от колкото ти се струват, но всеки иа право на мнение.
За много хора топлото върви в комплект с уюта.
- - - - - - - - - -
Желая успех на киматика ти при -20
mimojef, писано е много пъти за +/- на различните видове отопление.Вече няма(или почти) някой, който зимата не е ходил на гости
в жилище, което се отоплява с климатици та да може да усети какво е и дали го устройва.Има и форум разбира се :).
А на -20С, което е голяма рядкост напоследък, ако си на топло с климатика е добре.Там не става въпрос за ефективност и комфорт, а за “оцеляване”:BigGrin…
Цанков73, въпреки, че е писано много и вероятно е ходил на гости при климатици, Човека по напред питаше дали си струва да слага термопомпа с подово, или да нашляпа маркови веялки.
Та реших да му отговоря. :)
П. С. Едно е да отидеш на гости за 3-4 часа и да усетиш как "много топлят" марковите климатици, друго е да ги търпиш цяла зима.;)
ами това е все едно да питаш дали да си купиш БМВ 7 серия ,или Опел Астра ще е достатъчен за придвижването ти ?!
В момента Дайкините били на промо -100 -150 -200 , но се чудя и за
G tech 12, чета добри мнения освен шума - как се държат зимата реално?
За Fudjitsu ASHG12LMCA - понеже е със стария фреон как е гаранцията - т.е. дали се поддържат резервни част? Или КМТА.
Тея 12ки ме притеснява да не работят като on/off за моите изолирани 16м2 и от вр на вр + още 9 -15м2 като отварям вечер врата на коридора.
Gtech на параметри изглежда най-доброто както цена параметри - но дали са реални?
Притеснява ме и после дали ще мирише на нещо - било пластмаса от корпуса и пдобни - както повечето пластмасови изделия при нагряване отделят миризми?
Другото което се чудя е че сега се рекламират УВ лампи които отделят озон, озонни генератори във климатиците, г-тека е със cold plasma generator - вкрайна сметка всички знаем че озона не е особено полезен за вдишване, както и че бактерицидните ув лампи увреждат ретината - затова обикновено са затворени за да няма никакъв контакт с очите, безумно но факт сега около епидемията в болниците и мед центровете бяха нацвъкали едни УВ самоделки които трепат вируса и пречистват въздуха и си се виждат с просто око -макар покрити с разни тръби и ламаринки.
Притесняват ме дали тези дезинфекциращи системи с колд плазма и/или ув лампи в климатика - които иначе са много полезни против плесените бактериите и вирусите - това си е доказано, НО дали генерирания озон и йони не са вредни за обитателите на климатизираните помещения?
Здравейте,
Моля за съвет за избор на климатик :
1. За ĸaĸъв вид помещение ще се ползва ĸлимaтизaтopa:
· жилищно;
2. Основно за отопление
3. Kaĸвa e:
· 12 кв.м. 31,2 куб
· ΠBЦ двoeн cтъĸлoпaĸeт
· ĸвaдpaтypa нa пpoзopцитe -6,15 кв.м
· изложение нa пoмeщeниeтo;изток/запад
· етаж нa пoмeщeниeтo в cгpaдaтa, ocoбeнocти - първи етаж под мен са гаражи и стаята излиза от едната страна с около 1 м. еркер. Две външни стени, едната е към остъклена тераса.
· ĸaĸвo e пpeднaзнaчeниeтo нa пoмeщeниeтo- дeтcĸa
· кооперация на 4 етажа
4. B ĸoя част на България - Благоевград
5. Кaĸвa e жeлaнaтa тeмпepaтypa зa пoддъpжaнe лятo/зимa?- 24/21
6. Имa ли изoлaция нa cтeни/тaвaн, нa ĸoи oт тяx имa и ĸaĸъв e видa и дeбeлинaтa нa изoлaциятa?-Има външна изолация 5 см стериопор и 3 см на пода фибран от вътре
7. Имa ли eлeĸтpичecĸи ypeди в пoмeщeниeтo в ĸoeтo щe ce мoнтиpa ĸлимaтизaтopa и ĸaĸви? Телевизор и компютър
8. Kaĸъв е бюджета за покупка на ĸлимaтизaтopа (включва ли монтаж)? Около 1500-2000 лв с монтаж
9. Дo ĸaĸвa външнa тeмпepaтypa зимaтa/лятoтo щe paзчитaтe нa ĸлимaтизaтopa зa oтoплeниe/oxлaждaнe? -15,
10. Aĸo имaтe възмoжнocт ĸaчeтe cxeмa нa пoмeщeниeтo, пoĸaзвaщa тoчнo гeoмeтpиятa мy, paзпoлoжeниeтo (или пpeдвидeнoтo paзпoлoжeниe нa мeбeли), пpoзopци и вpaти и дpyгo, ĸoeтo cчeтeтe зa вaжeн фaĸтop cвъpзaн c гeoмeтpия и paзпoлoжeниe нa мeбeли. Нямам възможност
По-принци се колебая между mitsubishi heavy srk20zs-w или srk25zs-w, незнам дали 20 ще върши работа.Също така гледам и toshiba ras-b10j2kvrg-e заради плазмата ако е има въобще. Исками се да е нещо тихо и да има пречистване на въздуха или е по-добре отделно да се взима пречиствател. В спалнята 13 кв.м. миналата година сложих mitsubishi heavy srk25zs-w и май идва голям, но идеята да се отоплява и коридор около 8 кв.м. с килатиците от спланята и детската.
Аз бих взел MHI 20 и отделно пречиствател на въздух. И Тошибата ще свърши работа обаче, но не бих разчитал на пречистването на въздуха. Това не е основна функция на този вид машини. Те са за отоплението и охлаждането.
Ползвам същия климатик в на детската стая, която е 11кв.м.в къща последен етаж с изолация на тавана и без изолация на стените, с PVC дограма и дъщерята не се е оплаквала.
stanislav87, аз бих Ви посъветвал за:
Panasonic CS-Z20XKEW~CU-Z20XKE Etherea
Hitachi RAK-18RPE/RAC-18WPE Performance
Daikin FTXF20B Sensira BluЕvolution
Гледам има тук-там FTXМ20R с флаш стриймър за по 1800лв.
тъкмо с контажа около 2000
Здравейте, спрял съм се на няколко модела евтини климатици за отопление на 30куб помещение, може ли съвет кой от изброените е по-добре да взема (знам, че ще кажете, че никой не става и че са боклуци, но все пак ако се налага избор, кое е по-малкото зло).
https://www.pazaruvaj.com/klimatici-...me-p413693447/
https://www.technopolis.bg/bg/Invert...-WiFi/p/650530
https://www.whirlpool.bg/r/produkti/...l/853120201100