Отговор: Самоделна термопомпа
Ако питам какъв цвят да е климатика, ще има 1200 коментара. Моля модераторите да изтрият цялата тема!
Цитат:
Първоначално публикувано от
Gyoshev
Ако питам какъв цвят да е климатика, ще има 1200 коментара. Моля модераторите да изтрият цялата тема!
Какво те кара да мислиш, че тук има дежурен екип от висококвалифицирани специалисти, готови за един ден да решат всичките ти проблеми?
Искаш да охлаждаш масло и търсиш термопомпа, след това говориш за високотемпературни компресори и цената на пелетите.
Първо изясни каква е целта на занятието.
Иде зима и това масло можеш спокойно да го оглаждаш с по-голям топлообменник и два вентилатора от кола.
Иска да охлажда някакви машини в масло, а топлината от маслото да използва чрез самоделна ТП за битово отопление в помощ към котел на пелети. Тази ТП възнамерява да я конструира и изработи сам. Има нужда от някакво готово ноу-хау и специфични познания за отделните елементи.
Това поне аз разбрах с моите скромни способности. Не съм оптимист, че има толкова специалисти, достатъчно знаещи и навити да ги напишат тези неща. И то сравнително бързо.
Очевидно се е регистрирал тук, с твърде високи очаквания към този форум. И е обидчив в някаква степен.
Бях срещал някъде, разработка за ЕСО, система за оползотворяване на отпадъчната енергия от силовите трансформатори (които са с трансформаторно масло за охлаждащ и изолиращ агент) за отопление с термопомпа на прилежащите сгради, ама дали се направи и как се представя в реални условия данни нямам.
Интересен е въпроса колко високотемпературен трябва да е компресора в неговия случай и кой е най-високотемпературния компресор на фреон?
Здравейте! Извинявам се, не съм писал отдавна във форуми и съм забравил, че на са като фейсбук групите.
Започнах много интересна ТП и стигнах до компресора. Изпарителя ще е в масло с температура до 35-40°С и ме притеснява да не прегрея компресора. Може ли някой да ми обясни с 2-3 изречения какво значи нискотемпературен и високотемпературен компресор?
Цитат:
Gyoshev
Здравейте! Извинявам се, не съм писал отдавна във форуми и съм забравил, че на са като фейсбук групите.
Започнах много интересна ТП и стигнах до компресора. Изпарителя ще е в масло с температура до 35-40°С и ме притеснява да не прегрея компресора. Може ли някой да ми обясни с 2-3 изречения какво значи нискотемпературен и високотемпературен компресор?
Че това високи температури ли са за един компресор???
Интересно колко градуса е работната температура на компресора на един климатик, монтиран на южна фасада в летен слънчев ден при температура на въздуха на сянка 38°С?
Цитат:
Lupus
Че това високи температури ли са за един компресор???
Интересно колко градуса е работната температура на компресора на един климатик, монтиран на южна фасада в летен слънчев ден при температура на въздуха на сянка 38°С?
Да.Високи са.Той не пита за работната температура, а за температурата на изпарение на хладилния агент.Още от пръв поглед си личи, че ще става дума за поне килограм хл.агент(ще има ресивер запълнен с агент) а като такъв е посочен взриво и огнеопасния R290 чието популярно име е пропан.
Затова, поне аз лично, ще се въздържа от повече коментари.
Цитат:
badr
Да.Високи са.Той не пита за работната температура, а за температурата на изпарение на хладилния агент.Още от пръв поглед си личи, че ще става дума за поне килограм хл.агент(ще има ресивер запълнен с агент) а като такъв е посочен взриво и огнеопасния R290 чието популярно име е пропан.
Затова, поне аз лично, ще се въздържа от повече коментари.
Ами ако е така, тогава тук важи максимата: ":Ако искаш да получиш умен отговор, питай умно".
Преди да си събера мислите за да "питам умно" :) , да попитам каква е разликата между този килограм в мазето и двете бутилки с по 10кг в кухните, а също и 40-те литра в колата? Какво пропускам, защо се отдава такова значение на r290?
Цитат:
Gyoshev
Преди да си събера мислите за да "питам умно" :) , да попитам каква е разликата между този килограм в мазето и двете бутилки с по 10кг в кухните, а също и 40-те литра в колата? Какво пропускам, защо се отдава такова значение на r290?
https://kaisai.bg/bg/guide/the-r290-refrigerant/
Прочети това, но после думата имат специалистите по термопомпи.