Отговор: Избор на климатизатор '2024 година
Цитат:
Първоначално публикувано от
Borislav1234
Здравейте всички! Имам нужда от помощ ви с избор на 3 климатика за 2 апартамента гр. София.
Избор 1 - Daikin FTXP25N~RXP25N Comfora
Избор 2 - Daikin FTXM35A~RXM35A BluEvolution Perfera
Избор 3 - Daikin FTXP20N~RXP20N Comfora
Не е добра идея да слагате една машина за 2 и 3 защото ще духа доста и комфорта ви няма да е на ниво.
Цитат:
Borislav1234
Здравейте всички! Имам нужда от помощ ви с избор на 3 климатика за 2 апартамента гр. София.
1 - MITSUBISHI ELECTRIC AY35
2 - MITSUBISHI ELECTRIC AY42
3 - MITSUBISHI ELECTRIC AY25
Цитат:
Borislav1234
Midea GAIA-12HRFN8-I GAIA
Midea MSFAAU-12HRFN8 BreezeleSS+
Midea CB1-09HRFN8 (B) Breezeless E
Цитат:
Borislav1234
Ако може да правиш промени по фасадата помисли да сложиш засенчване със соларни панели.
Хем ще ти произвежда ток, хем няма да напича зверски.
Ако не може - външни щори и най-евтините пръчки за 500лв ще се справят на охлаждане.
Щом в Атина при 45+ градуса се справят, ще се справят и в БГ.
20-22гр не е подходяща температура за лятото. 25-27 е най-добре и не повече от 10 разлика спрямо външната
Цитат:
HRS9
Защото комфорта ви ще бъде по-голям и през двата сезона: зимата ще се възползвате и от естествената конвекция и помещението ще се климатизира по-добре( пода ви ще бъде по-топъл също така, което жена ви и децата ако имате такива със сигурност ще оценят) а през лятото ще минимизирате неприятните течения( като настроите машината да духа към тавана вместо към хората, но дори и към хората ще духа в краката а не в главата както е при стенните) които малко или много се наблюдават при всички марки и модели стенни машини. Ако трябва задължително да е стенен,лично според мен Дайкин Уруру или МХИ ЗСХ са най-удачния избор от изброените от вас машини( между тях избора вече е въпрос на бюджет и желани екстри тъй като разликата в цената не е никак малка). На база на доста отзиви от ползватели в темата за ЗСХ може да заключим, че и ЗСХ 35( тук вече разликата в цената с УРУРУ е около 50%) ще свърши работа в 40 м2 ( в апартамент).Уруруто също е сериозна машина и може би 35-цата също ще се справя в гореспоменатите 40 м2.
Уруру 18-ка е А+++ и за отопление и за охлаждане. А FVXM50A9~RXM50A Perfera е А++ и А+ съответно за охлаждане и отопление. В какъв порядък би била разликата между двата климатика в разхода на електроенергия. В проценти, 10-20- 50 или повече?
Представете си, че лятото климатък не се спира 3 месеца. Температурата в стаята става 30-31 градуса и трябва да я сваля на 25 примерно. За момента за отопление бих го използвал октомври и март за да не пускам газта. Принципно се отоплявам на газ, но в зависимост от цената на газта и очакваното излизане на свободни пяраз на електроенергия и при наличието на климатик, вече ще мога да избирам. Благодаря!
Цитат:
fvazharov
Здравейте,
Моля за вашия съвет.
За София, хол 40 кв.м.,последен етаж, 5 кв.м. прозорци, изложение изток/юг какъв климатик бихте препоръчали и ако може да кажете защо? За охлаждане и отопление.
Daikin FTXZ35N~RXZ35N Ururu Sarara e напълно достатъчен за посочените условия. Друга опция е Fujitsu General ASYG12KXCA Nocria X. Ще може да се използват без притеснения и аз охлаждане и за отопление.
Не гледайте А+++, а гледайте КОП-а. Разликата между УРУРУ САРАРА и ЗСХ по отношение на ефективността не вярвам да надвиши 20%, като личното ми мнение е че ще бъде по-малко от 10%. Обмислете добре размера на машината за да не я преоразмерите, прочетете внимателно предишното мнение.
1 Прикачен файл(ове)
Цитат:
Aleksandars
Daikin FTXZ35N~RXZ35N Ururu Sarara e напълно достатъчен за посочените условия. Друга опция е Fujitsu General ASYG12KXCA Nocria X. Ще може да се използват без притеснения и аз охлаждане и за отопление.
Благодаря за отговора. Намерих този енергиен калкулатор, вероятно го знаете.
Според него са необходими 3.53 kw за отопление, което предполагам гледайки SCOP от 5.73 е напълно достатъчно. За лятото пък съвсем, при наличие на SEER 9.00. Правилно ли разсъждавам?
https://thermal.bg/energy-calculator.php
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=42363&stc=1
https://forum.setcombg.com/image/png...BJRU5ErkJggg==
Аз ако давах 5-7К за климатик бих гледал на първо място комфорта. +1 за подовия.
Цитат:
fvazharov
Благодаря за отговора. Намерих този енергиен калкулатор, вероятно го знаете.
Според него са необходими 3.53 kw за отопление, което предполагам гледайки SCOP от 5.73 е напълно достатъчно. За лятото пък съвсем, при наличие на SEER 9.00. Правилно ли разсъждавам?
Не, не разсъждавате правилно...SEER и SCOP са толкова измислени коефициенти, че просто няма накъде повече... И Ви съветвам, изобщо да не ги гледате. Реалните EER и COP са вежни, по отношение на ергономичност. Аз лично подобни готови бланки за "бакалски" сметки не използвам...