Отговор: Избор на климатизатор '2026 година
Цитат:
Първоначално публикувано от
djakero
1. За ĸaĸъв вид помещение ще се ползва ĸлимaтизaтopa:
· жилищно
2. За охлаждане, за отопление или и за двете (цяло сезонно ползване - oxлaждaнe и отопление) ще се пoлзвa ĸлимaтизaтopa? - отопление и охлаждане
3. Kaĸвa e:
· ĸвaдpaтypaтa и ĸyбaтypaтa нa пoмeщeниeтo - един хол+тераса остъклена и кухня. Общо 35 кв. и 80 куб.м
· вид нa дoгpaмaтa и cтъĸлoпaĸeтa (дъpвeн/ΠBЦ/aлyминиeв, двoeн/тpoeн cтъĸлoпaĸeт, KA или дpyг пвц дограма двоен стъкл.
· ĸвaдpaтypa нa пpoзopцитe - 10 кв.
· изложение нa пoмeщeниeтo - изток
· етаж нa пoмeщeниeтo в cгpaдaтa, ocoбeнocти (мaнcapднo, мeзoнeт, имa пopтaл и в ĸoя чacт e или дpyги ocoбeнocти)? - 1 етаж от двуетажна къща с маза
· ĸaĸвo e пpeднaзнaчeниeтo нa пoмeщeниeтo- xoл, cпaлня, дeтcĸa, вceĸиднeвнa и т.н - хол, но се ползва и като спалня
· в ĸъщa или aпapтaмeнт e плaнyвaнoтo зa ĸлимaтизиpaнe пoмeщeниe? - къща
4. B ĸoя част на България (населено място) е помещението (сградата)? - Лудогорието гр. Исперих
5. Кaĸвa e жeлaнaтa тeмпepaтypa зa пoддъpжaнe лятo/зимa? - зимата 24 градуса
6. Имa ли изoлaция нa cтeни/тaвaн, нa ĸoи oт тяx имa и ĸaĸъв e видa и дeбeлинaтa нa изoлaциятa? - външна стиропор 10см
7. Имa ли eлeĸтpичecĸи ypeди в пoмeщeниeтo в ĸoeтo щe ce мoнтиpa ĸлимaтизaтopa и ĸaĸви? - телевизор
8. Kaĸъв е бюджета за покупка на ĸлимaтизaтopа (включва ли монтаж) 3000лв
9. Дo ĸaĸвa външнa тeмпepaтypa зимaтa/лятoтo щe paзчитaтe нa ĸлимaтизaтopa зa oтoплeниe/oxлaждaнe? - зимата до -15 градуса
10. Aĸo имaтe възмoжнocт ĸaчeтe cxeмa нa пoмeщeниeтo, пoĸaзвaщa тoчнo гeoмeтpиятa мy, paзпoлoжeниeтo (или пpeдвидeнoтo paзпoлoжeниe нa мeбeли), пpoзopци и вpaти и дpyгo, ĸoeтo cчeтeтe зa вaжeн фaĸтop cвъpзaн c гeoмeтpия и paзпoлoжeниe нa мeбeли.
Сега на мястото на новия климатик който искам да взема имам Тошиба RAS13 ,който беше веднъж със сменен компресор гаранционно, но новия компресор след 3 год и той си замина. Дайте идея за някаква читава марка и модел
От коя серия е Тошибата?
Djakero, до сега само с този климатик ли се топлихте?
Може би е видял зор в тези условия или толкова струва. Преди време един консултант ме навиваше за Тошиба от този клас, ама като ми кажат нещо и правя обратното и май добре съм направил:)
Цитат:
corsairman01
Djakero, до сега само с този климатик ли се топлихте?
Имам един в спалнята пак Тошиба дайсекай 9 с него вече 14 г никакъв проблем съм нямал ама този излезе голям боклук
Един Mitsubishi Heavy Diamond 35 ще пасне значи. Вижте темата за модела. Има достатъчно отзиви.
И все пак при новата техника всичко е на късмет. Единствено може една защита Sono да му сложите.
- - - - - - - - - -
casal, Еджа е с дефорсиран мидейски компресор и е доста слабовата машина. Добре си направил.
Цитат:
djakero
Имам един в спалнята пак Тошиба дайсекай 9 с него вече 14 г никакъв проблем съм нямал ама този излезе голям боклук
Разликата между Дайсейкая и Шорая е космическа в полза на първия, както и сам сте се убедили. Ако можете да си позволите завишаване на бюджета ZSX35 Diamond е един отличен избор,ако трябва на всяка цена да влезете в 3000 лева за машината аз бих избрал:Midea Oasis Plus Nordic MSOPBU-17HRFN8-QRD6GW
ПП Fujitsu ASEH12KHCBN/AOEH12KHCBN Airstage също заслужава внимание, като алтернатива на ZSX35, определено е много солидна машина на почти същата цена.
Цитат:
djakero
3000лв
Fuji Electric RSG18KMTЕ/ROG18KMTA Standard Range
Midea CB1-18HRFN8-I(B)/CB1-18HFNX-O(B) Breezeless E
Mitsubishi Heavy Industries SRK50ZS-W/SRC50ZS-W Premium
Цитат:
djakero
един хол+тераса остъклена и кухня. Общо 35 кв. и 80 куб.м
1 етаж от двуетажна къща с маза
xoл, cпaлня, дeтcĸa, вceĸиднeвнa и т.н - хол, но се ползва и като спалня
външна стиропор 10см
3000лв
На 13-ката Edge са му много 80м3 в къща, 16-ка вероятно щеше да се справи по-добре.
Mitsubishi Electric AY42 е тих и комфортен вариант
Цитат:
corsairman01
Един Mitsubishi Heavy Diamond 35 ще пасне значи. Вижте темата за модела. Има достатъчно отзиви.
И все пак при новата техника всичко е на късмет. Единствено може една защита Sono да му сложите.
- - - - - - - - - -
casal, Еджа е с дефорсиран мидейски компресор и е доста слабовата машина. Добре си направил.
Те точно за този модел май ме навиваха. Това ми се струва и на мен, че са му сложили компресор с малък обем и е крещял на високи обороти дълго време и не е могъл да понесе прегряването, а уж трябва да има защита от прегряване на всичко, че няма да ги оставят да се повреждат просто така.
Но с този опит и тези условия наистина е добра идея човека да се ориентира към модели с по-големи компресори, ако често ще работи на по-високи мощности.
- - - - - - - - - -
А в ROG18KMTA предложен от Aleksandars вероятно се намира двойнороторен на ME, а и цената му не е лоша за тази мощност
- - - - - - - - - -
Но в данните по БГ сайтовете се губят едни 5кг от външното тяло и не се знае дали няма различни версии;)
Здравейте. Моля за съвет за покупка на 2 бр. климатици, които ще се използват за спалня 17,5 кв.м. и детска 14 кв.м. Стаите са на втори етаж в двуетажна еднофамилна къща, ново строителство, намираща се в югоизточна България на около 250-300 метра от морето. Изградена с тухли Винербергер, 10см. външна изолация EPS, на тавана 3 см. XPS. Дограмата е PVE Salamander 76мм, троен стъклопакет 44мм.( 4 сезона, бяло, ка стъкла), като в голямата стая квадратурата на прозорците е около 5 кв.м, а в малката около 4 кв.м. Цялата къща освен тези две стаи се отоплява на климатици( Mitsubishi Heavy Diamond подов и Premium стенен, Panasonic Etherea стенни от поколението около 2016, Daikin Profesional и той модел около 2016) , а във въпросните стаи без отопление температурата зимата не пада под 12 градуса. Желаната температура в помещенията е през лятото 26 градуса, а през зимата когато ще се използват постоянно 21-22 градуса. Подходящо място за монтаж за климатика в голямата стая е на северната подветрена стена, а на малката е на югоизток, където е завет. Предполагам, че подходящи машини за посочените помещения са 9000BTU и 7000BTU, като изискванията са да са с масивно външно тяло с двуредов топлообменник, тихо вътрешно, което по възможност, но не задължително да не вдига клапите, система за пречистване на въздуха - плазма, йонизатор. Бюджета за двете машини общо без монтаж е до 2000-2500 евро(4000-5000 лева) с възможност до 10-15% завишение, като познати занимаващи се с монтаж( работят добре и чисто при монтаж, но трудно можеш да ги хванеш за профилактика и евентуален ремонт , но през 2026 ми предстои обзавеждането на 4 двустайни и 1 тристаен, а догодина на 5 двустайни, 1 тристаен и един офис и са отзивчиви) ми препоръчват Хитачи Широкума/Акебоно 9000BTU, Митсубиши Хеви Даймънд 7000BTU, Тошиба Дайсекай 9, Панасоник Етереа 9000BTU, LG 9000BTU от най-високия им клас. Ако имате идеи за други марки или конкретни идеи ще се радвам да ги споделите. Предварително благодаря на отзовалите се.
На тези изисквания отговаря - Daikin Perfera FTXM20A/FTXM25A. Но и ME AY25VGKP е подходящ, макар и с едноредов топлообменик
casal , в рамките на месец монтирахме General и Fuji 18-ки от серията KM и мога да те уверя, че са абсолютно еднакви машини с компресор на ME и с 36 kg външни тела.
Ааа аз не разбирам от климатици, дори не знам как работят:BigGrin
А и не бих препоръчал на никой нищо, че после ако има някакви оплаквания, аз да нося отговорността:BigGrin
Иначе по въпроса с разминаването в данните за теглото - най-добре човек да пита предварително преди да поръча, за да няма изненади. На мен ми се е случвало вече.
- - - - - - - - - -
Но и вие сте хитри като предлагате по няколко варианта и така всеки сам да си избере отровата и да си поеме отговорността след това:thumbsup: