Отговор: Добре ли и извършен монтажа?
Цитат:
Първоначално публикувано от
Aleksandars
Хайде да внимавате с приказките! С нищо не съм Ви провокирал или обидил за да ме обиждате!
Изпратено от моят Redmi Note 3 с помощта на Tapatalk
Изобщо не ти е за пръв път. Не знам защо изобщо са те направили модератор, след като имаш това отношение и тип на изказване.
Показвам нещо било циганско, питам нещо за профилактика - тарикатил съм се, ей такива изказвания. То човек да те псува ли какво искаш, нарочно ли го правиш??
Що, админа няма право на мнение като юзър и само да трие без обяснение?
И мен ме трият понякога, ама какво,то и така е кочина тук....:)
Карай по-полека — нищо не е лично към никого, тъй като просто не се познаваме.
DarkSide, не сте Вие човека който да определя кой и защо ме е направил модератор в този форум. Като не Ви допада форума, имате свободното право да не пишете и да не го посещавате. Но да обиждате участници, нямате право!
Цитат:
bobovo
Пвц канали се слагат ако клиента е склонен да плати,но в повечето случаи чуят ли за доплащане се отказва на момента.Цената на монтажа не е актуализирана от много години.Преди 11 год. пак си беше 160лв. ,но в повечето които монтирах/дървета/ си имаше монтажен кит.Цените на материалите от тогава са се увеличили х3 ,а цената на монтажа пак си е 160лв.Всеки търси колкото се може по-евтино да мине.Е няма как да стане.
Браво!
Много точно става въпроса за монтажа.
Мислех да посоча,колко струваше една бира и кутия цигари,но колегата каза ,че това са екстри.
За това мисля да погледнем цените на най-нужните неща за да може човек в БГ да живее..сирене,масло,олио,салам и т.н.
Айде сега някой по-умен да сметне,колко трябва да е монтажа на един климатизатор.
Монтажа на климатизатора, не влиза в потребителската кошница и струва точно толкова, за колкото се договори.
Може да е 0, може да е 1000 лв.
Въпрос на лична преценка.
Цитат:
Ангелов
...
Айде сега някой по-умен да сметне,колко трябва да е монтажа на един климатизатор.
Необходимо е основно образование, за да се сметне ориентировъчно (приблизително). Около 250 лева, без екстри и усложнения.
Изпратено от моят SM-G955F с помощта на Tapatalk
По-скоро е необходимо да има органи за по-серозен контрол. Но в България тези органи ще гледат не кой е е изряден, а кой ще кихне по-голям бакшиш. Додо до някъде съм съгласен с тебе но....пак опиране до съвестен и компетентен човек/фирма. Защото има доста компетентни но в магазина поръчват най-тънката тръба, най евтината изолация и т.н.....но вземат пара за "качествен" монтаж.
Ето един пример за монтаж в Холандия-вярно струва скъпо, но се прави по някакви правила и нямам предвид естетическата страна на въпроса (там винаги може да се дискутира), а "нормите" за монтиране и пускане на системата.
Видеото е от далечната 2010 година-може да е правено и по-рано. Забележете как всички тестове накрая се принтират и прилагат към документите за монтаж. И се знае при какви условия е пусната машината.
https://www.youtube.com/watch?v=xar5U6EDc54
А какво е това, с което мажат тръбите след като ги отрежат и разширят, преди да ги снадят. Предполагам, че е някакъв вид уплътнение. Имаше го и в клипа при монтажа, извършен от "японския Ви макс". Задължително ли е? На мен не ми сложиха такова. Според вас голям пропуск ли е
Аз подозирам ,че е хладилно масло и се слага за да се улесни затягането на конусите. Не вярвам да ползват лепило -просто няма нужда ако конусите са добре направени.
Не го мислете вашия монтаж-всичко му е наред:thumbsup:
Колко да е по правилата? Заварки се правят със защитен газ. Поне на клипа не се видя да го използват, нито да го имат. Може да не съм видял добре?
За мен монтажът на тия е под всякаква критика.
Първо, вижте им тръбите - идеално криви:BigGrin(както казваше едни мой учител). Не си правят труда поне да ги изправят малко.
Второ, отрязали са гайките и присъединителните фитинги, щом ги махат, значи не са сигурни в работата си.
Трето, тръгват да правят заварки без защитен газ и то точно на тошиба, която е с капилярка. При заварката в тръбите се образуват люспи от окиси. Ако се случи в последствие парченце окис частично да запуши капилярката, и клиентът, и тия монтажници ще станат на луди да бягат в студовете, докато установят какъв е проблемът при неясни оплаквания от сорта "ту топли, ту не топли".
Вижте ги как предварително са отрязали и са стегнали парчета от тръбите с конусите към крановете на външното тяло и после за втори път трябва да заваряват.:thumbdn:
Тия имат хубави инструменти и оборудване, но са далеч от истината. Да, вярно, че не е лесно да се изработят перфектни конуси, но един път като се научиш, вече ставаш уверен в работата си и няма нужда да се занимаваш с горелки.
Аз съм противник на заварките.
Медните тръби не мисля, че ги мажат с нещо, това, което го въртят е тръборез. За кондензната тръба използват някакво лепило.
Въпреки, че имат добри инструменти и хубаво оборудване, тия имат още какво да учат от нас.:)
2 Прикачен файл(ове)
Ето че винаги може да се поучи човек и от грешките на другите. Повтарям-годината е 2010-може оттогава да са се научили:)
Колкото до " правила"-имах в предвид, че се записват(принтират) стойностите постигнати при теста под налягане, под вакуум и при пускане на машината .Така при проверка се знае какво е правено.
Последния път като си купувах VIP- a питах: " Някой да не ме провери и санкционира"? Оказа се,че за сега се проверяват само фирмите (малки търговци, магазини и т.н.). Частните лица все още не ги проверяват-така че трябва да побързам с инсталирането на моите:) Иначе ще трябва да се плаща и то много. Всичко това във връзка с по-горен пост относно контрола.
- - - - - - - - - -
Колкото до запояването на тръбите-тука го показват как се прави (образователно видео за курсисти).
Първо се пуска азот ( ако правилно превеждам stikstof "N") за да не се образува нагар, после се смесва с кислород и ацителен (acetyleen C2H2).Накрая се вижда,че няма нагар отвътре:
https://www.youtube.com/watch?v=Vjeq0I19PFM
На предното видео пак се ползва такава горелка , доколкото мога да видя:
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=27740&stc=1
Подобни комплекти се продават за скромната цена от 1238 евро:
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=27741&stc=1
http://www.coolmark.nl/nl/catalog/kl...dschap/8005023
Кой е тоя модел на Дайсейкай с капилярка,че не мога да го позная?Ако този монтаж не ви харесва погледнете Индийските и от тях се учете.
Май всичките модели имат. За индийците е ясно, ама тези поне имат вид на бели хора. :)Забелязах още една грешка, която допуснаха накрая, но много ми станаха критиките и по-добре да си замълча.