Само с тесла се получава...
Преглед за печат
Само с тесла се получава...
И за по-сигурно може да се приклецнат на някое менгеме:))))))
Бих ми било чудно как ще се заварят тръби към външното тяло. Навремето имаше едни от Сливен, които разпробиваха пластмасовите тапи на климатиците и ги ползваха вместо гайки. Резултатът- 100% пропуски и изчезнаха от хоризонта
Еййй тва не го знаех .... глей кви неща научава човек по форумите :))))))
Абе вие в тази тема вицове ли разказвате? Ще споделите си с мен какви чукове, какви тесли и какви оксижени използвате за заварки.
Не беше ли по-лесно майстора да направи конус. Че не е лесно да се прави конус не е лесно ама в края на краищата нали затова му викат майстор.
Така де, ама то заварка с конус не става. Или по-скоро не бива да става.
По принцип го дават чее е грешно но може да стане виждал сам такива и ако си добър с пламъка става и изобщо много работи които ги дават грешни в някои учебници опитни мастори ги правят просто е важен опита и стажа
До сега не сам ползвал азот при заварки И да чукна на дърво сам и нямал проблем с заварка явно всичко опира до набито око добра настроика на пламъка но пак виж задалжително ползвам азота за тестване под налягане при монтажи и ремонти
Това казвам, за ставане става, но не е редно и е опасно. Принципно за да има добра връзка, особено на R410 трябва едната тръба да влиза в другата минимум колкото е диаметъра на тръбата. От там нататък, колкото по-добра подготовка, толкова по-добра заварка. Като пуснем и Азота, и става супер.
:bravo това е правилния начин а за майстори дето можело и друго яче не ми се говори.Цитат:
Първоначално публикувано от Mega
Здравейте и за много години на всички.
Питанката ми е следната.
Колко струва полагане на тръбен път, дренаж и комуникационен кабел за климатик ДАЙКИН модел FVXS25F/RXS25G като вътрешното тяло е наполовина вградено в гипсокартонена обшивка на тухлен зид и дължината на тръбните пътища е под 5м, като държа дренажа на вътрешното тяло да е направен от PVC тръба, а не от гофриран маркуч и заедно с конденза от външното тяло (което се монтира на тераса) да се вкара в съществуващата канализация?
Следващият ми въпрос е каква е цената на втората фаза от монтажа, а именно закачане на техниката и свързването на вътрешното с външното тяло?
На отзовалите се - благодаря предварително!
Защо колегите не ти ги смениха на място?Цитат:
Първоначално публикувано от dimkaraganchev
След като е ясен проблема, защо трябва да се търкаля напред назад, вместо да се демонтира и на място да се смени компресора?
П.С. Само да поясня, че за гаранционните машини, когато вносителя няма доверие към инсталатора, изисква да му се докара външното тяло, така че тази ситуация е малко сложна...
частично отговори за цени може да намериш в тази ценова листаЦитат:
Първоначално публикувано от soul
http://www.climamarket.bg/wp-content...-Montage40.pdf
въпреки, че от твоето обяснение съвсем не се разбира за какъв монтаж става дума (наполовина вграждане?!), както и трябва да си наясно, че вкарването в съществуваща канализация трябва да става посредством така наречените щатни отклонения т.е. У или Т-парчета (по народному утки или тетки), които ако не същестуват си е проблем
Подово стенните вътрешни тела на ДАЙКИН освен да се окачват стандартно имат и опцията да се вкопаят в стената (до 50% от дебелината на вътрешното тяло) като това се регулира посреством премахването на едни ламели от корпуса. Идеята е да не стърчат с цялата си дебелина пред стената на която са монтирани. Пределно съм наясно, че за да се вкара конденза в съществуващата канализация, то тя трябва да има съответните разклонения - това е предвидено. Ядосвам се на разни "експерти" и "сериозни фирми", които искат неоправдано високи цени за монтаж на климатик съобразно всички изисквания и възможности указани от производителя. До момента имам оферти от 180 до 420 лв на климатик. По мои сметки материалите (медна тръба, кабел, PVC тръби за дренаж + колена и т.н., изолация, термо лента, крепежи, стойки и др.) не надхвърлят 70-80 лв. на машина. Ако приемем, че ще се идва два пъти на обекта (веднъж за пробиване на дупките, полагане на тръбните пътища, кабел, дренаж - къртовският труд - и после само да се дойде с техниката, която да се закачи на подготвените места) това са някакви транспортни разходи + амортизации (автомобил, гориво, машини за пробиване и др. при всички случаи говорим за 30-тина лева) и сумарното време за монтаж на 4-те климатика да е един работен ден то означава, че при най-скъпият вариант:
(80 + 30) * 4 = 440 лв - материали, амортизация и транспортни разходи
420 * 4 = 1240 лв - сума която аз трябва да платя за най-скъпият монтаж
1240 - 440 = 800 лв - печалба за монтажната фирма, от която не са приспаднати разходите за ТРЗ
Принципно монтажните бригади са от двама души и ако делят с фирмата 50% от печалбата това означава, че на човек би трябвало да си докарват по 200 лв. И това е за един ден! При 22 работни дни и 50% натоварване се получава една сума от 2200 лв месечно
Следвайки същата логика най-евтиният монтажник би трябвало да си докарва 770 лв на месец.
Не ме разбирайте погрешно! Който може - нека да си ги докарва тия цифри, но според мен за една и съща работа, разлика от три пъти ми се струва неморално голяма.
И без да се заяга никой, но си говорим за монтажна дейност, която може да се извърши от всеки средно техническо грамотен човек, който си е направил труда да прочете детайлно инструкцията, където е написано "стъпка 1, стъпка 2, стъпка 3, ..." или е бил обучен от някой по-квалифициран от него и разполагайки със съответната техника. Не мога да разбера защо крайният потребител бива изнудван най-брутално под заплахата "Монтирай си ги сам, но тогава гаранцията не важи!" или "Като искаш качествена работа - ще плащаш колкото ти искаме!".
Друг е въпросът в качеството на работа която ще предложат едните и другите и след като си тръгнат още колко работа ще остане да се довършва.
soul така и не се разбра какво точно искаш - попита за цени - пратих линк към ценова листа с някакви според мен средни цени...
не бива да се забравя обаче, че сме на свободен пазар, който регулира цените и не дава възможност за никакви от гореописаните свръхпечалби и хубавото в цялата тази работа е, че ти сам избираш на кого да се спреш като монтажна фирма
когато тръгнеш сериозно да се занимаваш с монтаж на климатици ще видиш, че нещата не са толкова елементарни и че сметката не излиза така, както си я описал по-горе...
пожелавам ти да имаш повече късмет и да получиш максимално качество да всеки платен лев на монтажната фирма...
а що се отнася до "монтирай сам" ние сме една от малкото фирми, която го практикува от години и носи гаранцията в този обем, в който е участвала в монтажа (обикновено се налага да вакуумираме и пуснем в експлоатация), но за съжаление тази опция важи ако климатиците са закупени от нас...
http://www.atec.ro/upload/produse/sp...FVXS50FV1B.pdf
страница номер 3, картинката с надпис отгоре "Half Concealed"
https://www.youtube.com/watch?v=89whsBwEvDA#
от 1:06 до 1:14 там използват словосъчетанието "Half Embedded"
soul, Щом си я "докарал" до там, че да си позволиш 4 бр. от тези климатици, май не ти плащат по най тънката тарифа. Дали е нормално, твои колеги да получават в пъти по малко, за един и същи труд, погледнато през техните очи, не през твоите.
Като не искаш да те "пързалят" с цени на монтаж, си купи прозоръчни или т.н. мобилни климатици. Няма задължителен монтаж, няма допълнителни разходи.
Сметнал си разходи за материали 70 - 80лв. По какви цени и за какво качество на материалите. Защото има тръба и "тръба", има труд от специалист и "специалист".
Има и свободен пазар и свободен избор на клиента.
Ако си навит да правиш перфектни монтажи, по 4 на ден, както ти го искаш за себе си, срешу заплата от 500лв, само кажи, няма да останеш без предложения за работа.