Отговор: Монтаж на климатици - цени и отговорности
Гаранция,че ще падне и то с трясък !! Но при определени апокалиптични условия...вятър мин.290км/ч....дъжд мин.320л/кв.м....една-две мълнии, привлечени от незаземения климатик ;)) директно в него ;)) и не на последно място ще го поразят падащите от покрива отломки греди,мартаци,летви,керимиди.....;) Но тогава дали на някой ще му пука за климатика ??
Е, аз просто исках да знам дали е нормално да потрепва в тон с вятъра ако е силен за да се вземат мерки. Нямам си и идея от климатици. Гледам повечето няма такива тампони.
Здравейте, предстои ми монтаж на климатик. Смятам външното тяло да бъде монтирано на плочата на терасата на таванско помещение (вътрешното тяло ще бъде монтирано 40-50 см по-надолу от външното). За парапет има само заварено арматурно желязо. Въпросът ми е - понеже монтажът ще е върху плочата, какво трябва да направя за да избегна влизане на вода в самата плоча на местата където ще влязат дюбелите? Става въпрос не само за влага от климатика ами евентуално дъжд и сняг.
Здравейте, вчера в София ми се случи следната случка - по неволя (на мен попаднаха) станах нещо като поемно лице при проверка на двама инспектори от РДНСК.
Не бяха много приказливи, но накратко - собственик на апартамент, който се дава под наем преди празниците е пуснал жалба, че нечий климатик шуми и вибрира извън нормалните граници (явно наемателите са заплашили, че ще се изнасят).
Кооперацията ни е нова, 7 етажа, а отоплението е само на ток и в единствения вход апартаментите условно са разделени на северни и южни. Очевидно съм извадил късмет, че съм от южната страна защото наистина от 3-и до 6-и етаж в северната част дори на площадката се чува бученето на някой от климатиците. Вибрира все едно центрофугира пералня...
Докато си говорих с тях две неща ми направиха впечатление - първо, знаеха, че от РИОКОЗ са правили замервания на шума по-рано (да им се чуди човек на координацията) и второ - казаха ми, че всички климатици, които са монтирани на носещи стени или елементи (според мен това значи и плочи) или извън терасите могат да са обект на проверка и да има последствия - какви, не уточниха. Наснимаха климатиците на предната и задната фасада, разходиха се по стълбите и това беше. Подписах, че съм присъствал на огледа и по живо, по здраво.
Сега, питанките ми са две - аз съм на конвектори, но със сигурност нямаше да ми е приятно 24/7 да ми шуми и вибрира климатика на някой съсед. Очевидно има какво да се направи при такъв проблем, но как е урегулирано това законово? Аз бях останал с впечатлението, че за климатиците още няма наредба и без нуждата от разрешение или уведомление всеки може да си ги монтира едва ли не както и където си иска. Може ли да глобят някого, че е монтирал климатик не където и както трябва? Има ли принципна нужда като при остъкляването на балкони да се вади разрешително, ако ще се монтира извън тераса по фасадата на сградата (било то и върху собствена стена?)
Втората питанка е - очевидно да монтираш в носещ елемент е по-здраво, но вибрациите се предават доста повече в бетона и желязото - има ли такива неща като антивибрационни подложки за външните тела или специални крепежи, които да са за тази цел?
Никого не могат да глобят. Най-много да напишат някое предписание да се махнат климатиците от носещите елементи, което пада веднага, тъй като носещ елемент, който да не може теглото на един климатик, бил той и 100 кила. Освен това, ако умниците напишат, че климатикът пречи на носещият елемент ще са в противоречие на подписите на приемателната комисия, в която има член и на РДНСК при такива сгради и се е подписала, че сградата е ОК, което означава, че и конструкцията е ОК, а тя е сметната за много по-големи натоварвания.
Единственото, което могат да направят е да измерят нивото на шум, което от моята практика винаги е доста по-ниско от допустимото.
Като цяло всички тези РИОКОЗ, РДНСК и тн се чудят какво да измислят, за да вземат бакшиш.
Значи остава само да се саморазправяш или със собственика на такъв бучащ климатик или със самия климатик с разни физически средства.
Здравейте,
реших, че искам да се науча да монтирам климатици, та въпросът ми е има ли някъде място или учебно заведение , където да се запиша да ме учат, или това става във фирмите за климатици, като вътрешно обучение? И има ли някой тук във форума, който иска да ми даде основните познания? Съгласен съм в свободното си време да работя безплатно при някой, който да ме обучава.
БлАГОДАРЯ предварително
Здравейте. Колко е нормалната цена за монтаж на 12000 инвертор. Питам защото започнах да
събирам оферти и от една от фирмите за които и тук съм чел, че монтират качествено но по скъпо,
получих оферта за монтаж 160лв. Та мисълта ми е какво да очаквам за тези пари. Бях се настроил за
цени от 200лв нагоре.
Моя като го монтираха наскоро, му звънна телефона на монтажника и се разбра с някакъв клиент за цена 130лв. Така че, цени от - до. Важно е на какви ще попаднеш, читави или не. Аз съм много доволен от монтажа! Успех!
Цената на монтажа зависи от много неща.
Към цената на монтажа влизат различни детайли и консумативи. Поинтересувай се какви са им цените. Калкулирай минимум 3 часа труд, на двама души. Като теглиш чертата, получаваш около 220 - 250 лева. Нямам представа как са оферирали 160.
P.s: Не съм монтажник на такива уреди и не ми е това работата. Ама мога да смятам.:)
Dodo, на 250 лв. изобщо няма да ти звънне телефона! Такива бяха цените през 2002/2003 година.
Sent from my MI 4LTE using SetCombG Forums mobile app
1 Прикачен файл(ове)
Цитат:
Първоначално публикувано от
ruuni9
Моя като го монтираха наскоро, му звънна телефона на монтажника и се разбра с някакъв клиент за цена 130лв. Така че, цени от - до. Важно е на какви ще попаднеш, читави или не. Аз съм много доволен от монтажа! Успех!
Я дай едно фото как изглежда монтажа от който си доволен. Аз ще покажа как изглежда един на стойност 80лв.https://forum.setcombg.com/attachmen...id=20229&stc=1
Πpиĸaчeни изoбpaжeния Πpиĸaчeни изoбpaжeния Tип фaйл: јрg ĸлимa.јрg (44.2 КВ, 106 Πpeглeди) Tип фaйл: јрg ĸлимa2.јрg (52.7 КВ, 98 Πpeглeди)
Цитат:
Първоначално публикувано от
ivan74
Dodo, на 250 лв. изобщо няма да ти звънне телефона! Такива бяха цените през 2002/2003 година.
Sent from my MI 4LTE using
SetCombG Forums mobile app
Аз имах и един безплатен монтаж. Излезна ми около 80 лева да закрепя и нивелирам външното тяло, надпреварвайки се с времето, за да не падне на земята. Не коментирам техническата грамотност и оборудването на пазарджишката "комплементарна двоица". Така че не бери грижа за телефона. Ако става въпрос за някой AUX, наистина не бих платил толкова. По-скоро ще си го монтирам сам :)