Отговор: Гумени тампони - за и против
Моя Дженерал на офиса е дори със заварени ботове против евентуалната му липса и не се усеща че работи. Мидеята ми в спалнята въпреки че външното е монтаж сандвич с тампони е имат голям ефект да разбера че работи трябва да слагам ухо на стената. И трябва май да видя в какво състояние са да ги подменя. Това собственици на климатици с тампони едва ли ще го направят или помислят за тях като знам как не си почистват дори филтрите.
Всичко зависи от марката и модела климатик+ монтажа.
За дайкин тампоните са просто излишни-поне за подовият.Моята 50-ка е по- тиха от дженерала в спалнята.
От друга страна в офиса чувам дайкина FTX25JV на съседите, а моето фуджи не се чува.
Да се сравнява климатик в офис с климатик в жилище и особено спалня е некоректно.В офиса се работи през деня и малко или повече има шум.В спалнята се спи през нощта когато целия град и всичко навън и вътре е утихнало и заспало и тогава се чува и най-малкият шум.
Има си модели климатици при които е по-добре да има антивибрационни тампони и такива за които тампони не са необходими.
Отговор: Re:ГУМЕНИ ТАМПОНИ ЗА/ПРОТИВ?
Цитат:
Първоначално публикувано от
vanko68
Ако е само с един болт отгоре до отдолу,няма начин да няма контакт.Болта си предава вибрациите.Високите тампони са спасението.Има няколко модела,различни по височина и твърдост.Ако не се получи с един модел,слагам друг и става.
Тампоните за климатиците са съставени от 2 болта, които не са свързани помежду си и облечени в дебел пласт гума, за да не се предават вибрациите по болта, който е свързан със стойките, а те към стената.Това, което са ти сложили са подложки, а не тампони!!!И не се заплащат, има ги в по-евтините климатици като китове към тях както едно време даваха и стойки и тръби с изолация и всичко.Сега не дават нищо, освен тези подложки, които не стуват нищо както щуцера за тавата на външното тяло.Направо на боклука!!!
Ако е монтиран върху изолация лепена на топки, дали не прави някакъв резонанс. При мен единият си е с по-големи вибрации от самия момент на монтиране, но е от самия компресор. Уж щяха да го сменят, ма така си му мина гаранцията.
Цитат:
ixtis
След близо месец работа и слагането на червените белгийски / на опаковката пише че са испански / тампони промяна почти няма. Климатика като започне да набира брума се чува в съседната стая а отваряйки прозореца под който е външното тяло се чува много слабо , няма вибрации и си работи нормално изобщо не се разбира че през стената се предава странен шум . Климатика 12 LEC нивелиран е топли идеално , но това бучене през стените / тухла четворка / много ме дразни и понякога трае 5 - 6 мин при външна температура минус 4 - 5 градуса. Какво друго да направя.
Прочиташ темите за Фуджитсу, осъзнаваш грешката, която си направил, закупувайки нисък клас инвертор на тази марка и свикваш с тази мисъл. Съжалявам, че го казвам(пиша), но съм почти убеден, че след време и ти ще си на това мнение, ако все още имаш някакви колебания.
Цитат:
ixtis
След близо месец работа и слагането на червените белгийски / на опаковката пише че са испански / тампони промяна почти няма. Климатика като започне да набира брума се чува в съседната стая а отваряйки прозореца под който е външното тяло се чува много слабо , няма вибрации и си работи нормално изобщо не се разбира че през стената се предава странен шум . Климатика 12 LEC нивелиран е топли идеално , но това бучене през стените / тухла четворка / много ме дразни и понякога трае 5 - 6 мин при външна температура минус 4 - 5 градуса. Какво друго да направя.
При мен имаше абсолютно същия проблем.На една стена монтирани 2 броя 12ЛГС.И двата си бръмчаха еднакво като ги слушаш отвън,но единият правеше някакъв резонанс и вътре беше ужасно,дори гипсокартонът вибрираше.Не се оправи с тампони,а с преместването на стойките на външното тяло.При местенето за подсигуряване дори ми сложиха гума между стената и стойките.След това всичко вътре утихна.
Този климатик фуджитсу 12ЛЕ и сегашния ЛМ са най - доброто в момента на пазара като цена - качество (съответно и ДЖЕНЕРАЛ И ФУДЖИ ЕЛЕКТРИК) всичко е въпрос на монтаж но все пак е машина и неможе без да издава звук,друг е въпроса ако е непоносим!Силно се съмнявам че ще останеш недоволен от марката и модела и най - вече от сметките (доста поносими)просто се обърни към монтажна група която да доиде да огледа да изберът по подходящо място на външното тяло и да не те дразни шумът повече.Вярвам,че ще останеш доволен от избора си!!!Успех.
Цитат:
ixtis
Днес на светло като се загледах по внимателно забелязах че стойките не са идеално вертикални а се събират в долната част . Това не води ли до напрежение в основата на климатика и от там и повече шум.
Дай ако можеш някоя и друга снимка , да се види тоя монтаж . По принцип и от некадърен монтаж може да се получава това бучене . Аз не съм чувал досега от моите такива звуци .
Това означава,че стойките са с по един дюбел и не са мерени верно и това може би ще е причината за шума,но пак е малко вероятно!
Цитат:
Клима - 85
Това означава,че стойките са с по един дюбел и не са мерени верно и това може би ще е причината за шума,но пак е малко вероятно!
Именно и аз съм на това мнение.
2 Прикачен файл(ове)
Моите са с тампони, но някакви скапни. В мотажния комплект имаше оригинални на LG(без прекъснат болт), но ми се сториха много твърди и сложихме стандартните, които слага фирмата. Оказаха се пълни боклуци и се спукаха след 2-3 седмици. Сега и двата климатика са леко наклонени напред. Принципно нямам сериозен проблем с шума, но нали не е добре да стои така? Мисля направо да ги сменя с тези оранжевите с прекъснат болт.
Прикачен файл 11952Прикачен файл 11953
Кажете откъде купувате червените тампони с прекъснат болт. Аз ги гледах, някъде в нета, но сега не мога да ги намеря. За София става въпрос.
Фешън червени вече няма.Има само бяли и отново пише че са белгийско производство(не гарантирам за белите, но след като за червените пишеше, че са белгийски и бяха, вероятно и белите са такива).
Купувай докато има, че след това може само китайски да останат, а някой от китайчетата се разпадат още преди да си ги монтирал...
Благодаря и на двамата. Няма значение какви са на цвят, зеленни, бембени, розови, лилави. Важното е да е вършат работа :D