Монтираха ми климатика есента на миналата година. Стена тухлена, климатик марков - Fuji. Когато го монтираха аз питах монтажниците дали се слагат гумени тампони за да се ограничат шумовете от външното тяло? Отговора беше, че ако много държа ще ми сложат, но няма смисъл! "То ако е имало смисъл производителя е щял да ги сложи в монтажния комплект!" - ми казаха те. Тогава ми прозвуча логично. Малко по-нелогично ми прозвуча и другото твърдение на момченцата от фирмата, че разбираш ли ако му сложели тампони вибрацията и шума щели да станат още по-силни!
Така, мина време - дойде зима
Докато температурите бяха плюсови аз шум от външното тяло почти не чувах. Само малко се чуваше при размразяване.
Проблема се появи когато температурата стана почти постоянно отрицателна. Денем -3,4; нощем и сутрин -10. Говоря за началото на януари тази година. Та при тея температури компресора явно работеше вече на по-високи обороти и явно при определени обороти цялата конструкция отвън изпадаше в резонанс. Ефекта от този резонанс е шум В ЦЕЛИЯ АПАРТАМЕНТ с ниска честота подобен на така наречения в електрониката "брум", стените и пода вибрираха с малка амплитуда, но се усещаше Особенното на звука още беше, че явно заради спецификата му (честота и т.н.) не можеше да се определи от къде идва! Шума идваше от всякъде - стени, под, прозорци.....
Веселба голяма. Иначе климатика си бачкаше перфектно. Топли няма грижи.
Извиках специалистите от фирмата точно когато беше още студено. Видяха че външното тяло бая бръмчи и компресора издава странни механични звуци. Но казаха ми че това е от студа, да не се притеснявам. Също така му биха няколко тупаника на климатика - барем спре да бучи. Ама той не спря
Пак ми казаха: "абе ако искаш ще ти сложим тампони. Ама няма смисъл...". Казах им че не искам, но в главата ми вече се зараждаше идея....
След като си тръгнаха шума си остана, аз продължих да не мога да спя нощем. Оставях го нощем на 17 градуса и икономичен режим само и само да не се повреди климатика. В смисъл да не го спирам за през ноща. А иначе на мен си ми беше студено. Защото ако го оставя на нормална температура за през ноща това означава безсънна нощ.
Така продължи до дена в който зародилата се идея по рано не ме накара да се хвана и да разуча идеята за гумени тампони. Купих. И даже сам си ги монтирах - защото "специалистите" ако ги бях видял още веднъж незнам дали щях да си удържа нервите....
Купих цилиндрични гумени тампони със шпилки в двата края, без твърда връзка м/у тях.
Сега спя спокойно, сега наистина всичко ми е наред. angel
[img width=450 height=600]http://img12.imageshack.us/img12/2761/tamponvd3.jpg[/img]
Надявам се всичко, което написах до тук да помогне и на други, които имат такъв проблем. А аз мисля че не са малко защото оглеждайки се по улиците към други климатици забелязвам че тампони има на 1 от 10.
Чао от мен!