Светеща фаза върху земята
Преди малко реших да "прослушам" контакти/разклонители дали случайно нямат фаза върху земята. И о ужаст на единия разклонител където имам вклчен само ТВ "светка" леко фазомера при допир на земят. Всички останали контакти/разклонители са ОК в целия апартамент. Само в едната стая на единия разклонител (доста стар) свети фазата. Викам си заминал е разклонителя нещо...добре че имах резервен - слагам чисто нов - и хоп същата работа. Фазата свети леко... ясно в контакта нещо е сбъркано - проверявам земята на контакта - ОК е -не "светка" фазомера, слагам разклонителя (без нищо на него закачено) - хоп "свети" земята. Пвобвах с друг разклонител който на друг контат включен е ОК (т.е. е "проверен") - и при него същото... Някакви идеи как се появява "леко светеща" фаза върху разклонителите (пробвах с 3) а на контакта земята не "свети"... Темата е малко в страни от климатиците но основно изискване при монтажа е "заземени контакти" (което знам че не е същото като "няма фаза на земята" но все пак е нещо) така че не е съвсем офтопик.
Re:Светеща фаза върху земята
Слагай очилата и бегай легай ! До утре сутринта всичко ще е ток ... :-), по земята де ...
Заземяването в таблото на нулата ти е слабо или някои от уредите има утечка.А понякога и климатика има такава. Провери с по хубав уред или пробна лампа.
Цитат:
Първоначално публикувано от dani_k
Заземяването в таблото на нулата ти е слабо или някои от уредите има утечка.А понякога и климатика има такава. Провери с по хубав уред или пробна лампа.
Това с утечката го разбирам както и "слабото" заземяване - ама не се ли очаква това да го виждам навсякъде (всички контакти/разклонители) които проверявам - как така само на един контакт има аномалия? Т.е. в самия контакт като проверявам няма "леко светене" на фазата - а като вклчюа разклонител (САМО РАЗКЛОНИТЕЛ НИЩО СЛЕД НЕГО) се появява "слаба светлинка в тунела" на земята :)
Пълен абсурд...
Не се притеснявай, няма страшно. Напрежението е от индукция
Преди време имах проблем с трифазен. Само щепсъл включвам го и гърми. Смених бакелита със стар от едно време и няма грижи.
Цитат:
Първоначално публикувано от Lazar
Това с индукцията и на мен ми мина през главата но неразбирам как един и същи разклонител като го включа на един контакт е ок (не се индуцира напрежение върху кабела му) а на друг контакт се индуцира?
Цитат:
Първоначално публикувано от Lazar
Притеснявай се :) Напрежението е от индукция, но това че го има в разклонителя означава, че не ти е занулен (заземен) контакта в който го включваш, а останалите са си ОК, затова при тях не ти свети фазомера.
Цитат:
Първоначално публикувано от coldblood
Притеснявай се :) Напрежението е от индукция, но това че го има в разклонителя означава, че не ти е занулен (заземен) контакта в който го включваш, а останалите са си ОК, затова при тях не ти свети фазомера.
+1
май почнах да зацепвам :)
На контакта клемата за земя си "виси" и не е вързана за нищо (било то за земя или за нула). В следствие на това като се сложи жица (разклонител) на проводника за земята се индуцира напрежение от протичането на ток по проводника за фазата. И тъй като клемата на контакта "виси" реално няма къде да се "отведе" напрежението и има потенциал върху клемата за земя (на разклонителя) - и ми светка фазомера :)
мерси
... Ако си в сграда с двупроводна инсталация, както предполагам, закачи нулата и земята в едно. Ако си в сграда с трипроводна инсталация си закачи земята. Това е много важно, особено ако там е пусната климата!
Цитат:
Първоначално публикувано от Mega
... Ако си в сграда с двупроводна инсталация, както предполагам, закачи нулата и земята в едно. Ако си в сграда с трипроводна инсталация си закачи земята. Това е много важно, особено ако там е пусната климата!
мерси за съвета - климатика е на контак който е ОК - тука проблема е в другата стая на контакта с ТВ-то.
За това дали е 3-прводна или 2 - незнам - като имам време да отворя контакта и ще се разбере.
Провери и контакта на климата, може да останеш изненадан! Пък и не пречи да отвиеш едно винтче и да погледнеш!
Цитат:
Първоначално публикувано от sunmanbg
мерси за съвета - климатика е на контак който е ОК - тука проблема е в другата стая на контакта с ТВ-то.
За това дали е 3-прводна или 2 - незнам - като имам време да отворя контакта и ще се разбере.
Цитат:
Първоначално публикувано от Mega
Провери и контакта на климата, може да останеш изненадан! Пък и не пречи да отвиеш едно винтче и да погледнеш!
контакта на климата е най проверявания контакт в къщи (а може би и на етажа, блока) :) - там е ОК