Здравейте!

Предстои ми монтаж на DAIKIN FTXS35G. Стаята е с усвоена тераса като подпрозоречното пространство е изградено от итонг 20 см по спомен (но, може и 15 да е, щото като меря излиза по-малко от 20) и е махната преградата на терасата, в която имаше доста желязо (нещо, което е яка грешка за здравината на прозореца, но май сега може да се окаже, че като шум от климатика е добре, тъй като няма да има вибрации от металната конструкция на парапета?). Дограмата се простира изцяло до двете странични стени, без никакво околопрозоречно пространство и е доста тежа, а има и външна изолация от 5 см неопор, мазилка и т.н. Итонгът е хванат за страничните стени с няколко метални шипа, но само крайните тухли дефакто са укрепени. Жилището е ЕПК и е на първи висок етаж - подът ми се намира може би на 5-6 метра от улицата над високо мазе.

Та, чудя се къде да монтирам климатика. Вариантите са три:

1. На итонга под прозореца, но много ме притеснява да не вибрира, както пише в разни други теми тук, щото търся така или иначе възможно най-тихото решение за климатик и не искам монтажът да е причината за шум. В допълнение ме притеснява тежката дограма, изолация и за капак климатикът и неговите вибрации да не станат причина да ми падне цялата стена барабар с дограмата и климатика на улицата, още повече, че отдолу е паркинг и може голямо мазало да стане, ако има и коли.

2. Отвън на едната странична, носеща, панелна стена, която е външна. При тоя вариант обаче монтажът ще иска обезателно скеле и после поддръжката пак ще иска скеле, а предполагам, ако се наложи размразяване с топла вода, също ще е невъзможно, освен ако не ида при съседа, от чиято тераса има достъп до тая стена.

3. Пак под прозореца, но едната стойка на климатика да стъпи на страничната стена, която си е носещият панел, а другата - в итонга. Недостатък тук е, че външната носеща стена стърчи на около 19 см пред итонга и дължината на двете стойки трябва да е различна. В крайна сметка и не се знае дали това ще облекчи особено конструкцията и итонга от товара, а също и от вибрациите.

От една фирма идваха на оглед и държат да монтират на итонга като се кълнат, че нямало да падне стената, но все пак вибрациите едно, че може да рушат итонга, второ ще ми пречат, и се чудя, ако избера вариант 2 с монтаж на страничната външна стена, ще е фатално ли и има ли фирми, които си имат скеле, или автовишка, да търся такава?
_________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1294692475[/time]_________________________________________________

някакви идеи по това питане?