Голям проблем с дренажната тръба на вътрешното тяло
Колеги съфорумци,
Имам голям проблем с дренажната тръба на вътрешното тяло. Климатикът е монтиран в сграда, където са предварително заложени тръбите и кабелите за климатици. Оказа се, че дренажната тръба е свързана към канала за отходната вода на мивките и сега от време на време се сещате на какво мирише в стаята. Крайно неприятно е. Проблемът е, че ако се изкара дренажа навън (освен, че ще е супер грозно и ще ми развали хубавата изолация, защото ремонтът както се досещате приключи и ми беше доста скъп) в тази част на терасата няма шахта и ще тече из цялата тераса. Има ли някакъв вариант за клапан, който да се сложи или нещо друго така, че когато климатикът работи, да се отваря и съответно да си работи нормално дренажа, а в другите случаи да се затваря. Тук е важно да уточня, че когато включа климатика миризмата спира, мирише когато климатикът неработи (което ми е странно, защото очаквах да е обратното, когато разбрах каква е ситуацията). Много моля всеки, който може да ми помогне с някакъв съвет, да го направи.
Отговор: Голям проблем с дренажната тръба на вътрешното тяло
Дори и да има такъв клапан, то според мен той няма да елиминира изцяло миризмата.Точно поради това сифоните на баня и други сифони имат малка ниша в която се събира вода-именно водата е тази която пречи на миризмата да "излиза" от сифона в банята и да мирише.Във вашия случай няма как да се реши по този начин премахването на миризмата, защото това ще доведе до събиране на вода, поява на мухъл и/или мъх и тръбата за дрренаж ще се запуши изцяло което може да доведе до повреда на климатика.Трябвало е да изведат климатиците в улуци или още по добре в специално прекарана за тях тръба по целия вертикал на блока. Сега или ще трябва да се примирите с миризмата или да преместите и изведете дренажа навън.
Ако имате достъп до дренажната тръба, някъде близо до връзката и с обратната вода, можете да направите едно U-коляно на дренажната тръба. Водата, която се задържа в коляното няма да позволява на миризмите да се качват нагоре по дренажа.
Цитат:
Първоначално публикувано от
SPSt
Ако имате достъп до дренажната тръба, някъде близо до връзката и с обратната вода, можете да направите едно U-коляно на дренажната тръба. Водата, която се задържа в коляното няма да позволява на миризмите да се качват нагоре по дренажа.
SPSt, точно и аз това мислех като решение, но ми казаха същото, което е написал justify и се притеснявам от събиране на мухъл. Моята логика е, че щом мивки и т.н. работят на този принцип, едно U коляно при свръзката с централната тръба би трябвало да е ок ама а де, чудя се да не стане по-зле.
Цитат:
VeleV.Klima
Преди масец имах поръчка за 4 бр подови даикини и собственика беше мног навит да вкараме конденза в каналите аз не се съгласих добре че и други хора имаше и го разубедиха. Не знам ка хора които се занимават с монтжи са сътворили тази глупост или просто е било взимаме пари на всяка цена.
Аз също мисля че с една лека чупка да се получи воден джоб в маркуча няма да влизат миризми. Пробвай и успех.
Велев, инсталацията е направена от строителя на сградата и тъй като от съседи знам, че са подавали жалби срещу него за други неща (например проблем с плочките на терасата) и той ги е отстранявал за негова сметка, сега се чудя като подам жалба какво да искам? То е ясно, че не може да се преправи цялата инсталация на сградата, въпросът е какво да се направи. Че не е редно да е така, вече е ясно, но ще съм по-благодарен на съвети при тази ситуация какво да направя.
Цитат:
Veselin Zhivkov
SPSt, точно и аз това мислех като решение, но ми казаха същото, което е написал justify и се притеснявам от събиране на мухъл. Моята логика е, че щом мивки и т.н. работят на този принцип, едно U коляно при свръзката с централната тръба би трябвало да е ок ама а де, чудя се да не стане по-зле.
Според мен си струва да се опита. Това е най-лесният и елементарен начин и дори да се появят някакви проблеми винаги може да се върне предишното състояние. Дори да се запуши дренажната тръба, което не е много лесно при липса на достъп до външни замърсители, най-много да прокапе вътрешното тяло. Ако нямате под него някакви ел.уреди или мебели, не е болка за умиране и след отпушване на дренажа, течът спира. Решението е Ваше, но понеже знам как хубаво "ухае" канализацията в многофамилните домове, ми се струва, че може да опитате.
Има сифони за климатици специално за такива случаи Проблема е че по принцип се монтират заедно с трасето Ако те интересува напиши в чичко Гугъл Кондензатен сифон или Сифон за климатици и разгледаи да ли ще върши работа ,че не знам как да кача директен линк
Ето сифон за климатик ... изисква ревизионен отвор! Успех!