Надуване или вакуумиране? Кое по-смислено?
Здравейте колеги и потребители!
Нямам голям опит с тези хладилни технологии, затова моля за съвет..
Когато се монтира климатик и трябва да се провери за пропуск, кой от двата варианта е по-правилен:
вариант 1 - да се вакумира системата, докато стрелката на манометъра се завърти наобратно / на манометъра, който не е създаден да измерва вакуум/ и да се изчака 10 минути.
вариант 2 - да се надуе системата със станция за изтегляне на хладилен агент до 38 бара, и тогава да се изчака 10 минути.
Изключвам варианта да се разнасят бутилки, защото все пак не сме Африка.
Да кажем, как биха го направили германците / нали сме "прусаците" на Балканите/
Поздрави и благодаря предварително за всяко мнение!
Отговор: Надуване или вакуумиране? Кое по-смислено?
Аз ги надувам с азот до около 15-20 бара най-много- седи към 10-15 минути и тогава вакуум .За да съм сигурен, че няма пропуск.А който е сигурен в конусите си може и да вакуумира само .Но по-хубаво е да се надуе.И кой ти каза, че не се сурнат бутилки с азот-как ше надуваш със станция, че и до 38 бара луд ли си?При такова налягане готово са избити крановете и после ко прайм?
Кеф ви да смучите, кеф ви - да надувате. Ако ви влече и до 38 бара. Апропо, има си стандарт за монтаж на битови клими и той е вакУУмиране.
За пропуск се надува. Вакуумирането е основно, за да се изкара въздуха и евентуалната влага в него. При дълго трасе, където има и заварки, е желателно да се надуе с азот.
Цитат:
Първоначално публикувано от
al4o
За пропуск се надува Вакумирането е основно за да се изкара въздуха и евентуалната влага в него При дълго трасе където има и заварки е желателно да се надуе с азот
Забрави за азот. Братчеда се е обозначил като Неабориген Африкански - за да разнася бутилки.
Цитат:
Изключвам варианта да се разнасят бутилки, защото все пак не сме Африка.
Цитат:
Kasap
вакУУмиране.
Kasap, избързал си с подигравката!
Вакуумиране наистина се пише с две "У"..Вакуум — Уикипедия
Хубаво е, че поне отсега нататък ще го знаеш, може пък и да станеш по-конструктивен в мненията си...
Колеги, наистина ли ще изгърмят крановете при 30 бара?
Разбира се, вакуумирането си е задължително!
А ти пък си купи бутилки, изобщо не са толкова скъпи. :)
Цитат:
turboie
Адо 38 бара луд ли си?При такова налягане готово са избити крановете и после ко прайм?
Хора, вие побъркахте ли се...При такова налягане няма проблем с крановете. Надувал съм и до 45 и проблем няма.
В службата при централното климатизиране,при огромни трасета и доста заварки,хората от доста известна фирма си бяха наслагали предупредителни табелки за налягането от 38 бара,при надуването.
Духане му е майката, според мен.
Цитат:
blue1
Духане му е майката, според мен.
Имам още едно питане към специалистите..
Натоварването на тръбната система при вакуум не е ли обратно на реалното натоварване с налягане?
Тоест - ако свържат вакуумпомпата с велосипеден вентил и им даде стабилен вакуум, значи ли че гумата не е спукана?
Поздрави!
По принцип е така.Но резултата не е достатъчно сигурен.Тръбите не дават дефекти, но конус може да изпуска при високо налягане и да не изпуска на вакуум.Малко вероятно е, но все пак може.
Цитат:
Kasap
А ти пък си купи бутилки, изобщо не са толкова скъпи. :)
знаеш ли как тежат :)
Цитат:
badr
По принцип е така.Но резултата не е достатъчно сигурен.Тръбите не дават дефекти, но конус може да изпуска при високо налягане и да не изпуска на вакуум.Малко вероятно е, но все пак може.
Това имах предвид...
Следващото ми питане е, ако конуса е да кажем стабилен, но тръбата прерязана на 30% в дебелината при изработката му, ще покаже ли вакуумпомпата някакъв проблем?
Да кажем увредената зона издържа работното налягане, но след година-две, умора на материала, пропуск и докато клиента се чуди някоя друга седмица какво се случва - окислено смазване и хайде за компресор!
Ако пък се надуе системата с 30 % над работното налягане - не е ли гаранция че каквото е "криво", ще изкочи?
Не важи ли същото и за сервизираните клими, със сменени четирипътни вентили, със сменени "О" пръстени и т.н.?
В крайна сметка /според мен/ най-чиста работа си е да си надуеш системата със станцията до налягане, което искаш, отмаряш 15 минути и даваш "сертификат за качество"...
А бутилки, като корабни снаряди, да разнасят тези които искат фитнес! И като завърти крана на азота с 300 атмосфери някой новобранец, манометричният блок превърта един / два пъти километража, а после маркучите правят ефекта на спуканият балон, но много по-впечатляващо!
Поздрави!
Колега ти монтираш ли климатици или просто така си говориш? От 5г разнасям бутилка с азот и не ми тежи сурна и оксижен и още сумати инструменти.Всеки си има тертип на работа-аз си знам моя .Важното е аз да сам доволен от себе си и от това, което съм свършил, а аз като съм доволен и клиента ше остане доволен.А който иска да надува 40 бара и със станцията, също да надува с въздух, ама само не знам как ше стане надуване със станцията. Ама че новости научих тук!