Отговор: Изолация на тръбен път!?
Там, където изолацията е смачкана, липсва, или е тънка, топлината излита и се губи. Много ясно, че това е постоянна загуба при експлоатацията. Това бялото тиксо е пълен боклук, никаква работа не върши.
По-добре срежи старата изолация, изхвърли я, и я смени с по-дебела. Отгоре навий още няколко слоя изолационна лента и няма да имаш загуби.
Благодаря за съветите Jack Krauser, нямам скъсана изолация, въпросът ми беше, че масово се монтират така по гореописания начин климатиците и като се замисли човек това са си загуби, та мисля с изолационна мембрана да изолирам кранчета и всичко което е неизолирано, а и върху сегашната изолация да сложа още една, просто повдигам въпроса за да прочета някое и друго мнение.
Аз сложих допълнителна изолация и облепих с алуминиево тиксо.Мисля че се изолира доло-горе добре.
Цитат:
Първоначално публикувано от
joro_vk
Благодаря за съветите Jack Krauser, нямам скъсана изолация, въпросът ми беше, че масово се монтират така по гореописания начин климатиците и като се замисли човек това са си загуби, та мисля с изолационна мембрана да изолирам кранчета и всичко което е неизолирано, а и върху сегашната изолация да сложа още една, просто повдигам въпроса за да прочета някое и друго мнение.
Няма да е лошо да им намотаеш допълнителна. При мен тръбите отвън са около 40 сантиметра и пак са с 3-4 слоя изолация. Наскоро в студовете ги пипнах и отгоре пак се усещаше леко топло. Мисля да им навия и 5 слой за минимизиране на загубите.
Eхеее това 3-4 слоя си е доста, имах впредвид нещо като лек ъпдейт (1,3см изолация) дали би имало ефект изобщо, но явно си има значение. Интересно ми е във Финланд например как правят монтажите едва ли слагат като нашите изтънели изолацийки, не че тук е студено толкова колкото там, но все пак е добре да се направи, колкото повече толкова повече! На единият от климатиците преди тръбният път беше 70см., сега е 3м. и отчитам разлики в работата, особено след достигната температура, когато включи пак да догонва температура малко по-късно идва топлото от вътрешното тяло и има няколко секунди в които подухва леко не много загрят въздух.
Бил съм във Финландия и те уверявам ,че там никой не разчита на климатици.Като стана -37 ,-40 градуса беше топло даже и в дървените бараки.Не знам какъв климатик ще работи при такава температура.
То остава при тази температура някой да разчита на климатик. Хората имат газ, при това почти безплатно от заводите за боклук.