Привет и поздравления за форума!


Изчетох доста по темата, но за потвърждение искам да питам знаещите, защото вярвам, че отговора би бил ясен и кратък.
Идното лято на вилна къща ще купувам климатик, който ще се ползва предимно за охлаждане. Не съм избрал марка, модел, дебит, неискам да ги засягам сега, неискам да говоря за размер на стаята, изолация и подобни, вярвам, че това са основни неща с които всяка (на теория) фирма продаваща климатици би се справила да ми препоръча.


Специфичното е, че вътрешното тяло ще бъде на втория етаж, тръбния път ще излиза директно през стената навън зад вътрешното тяло и по 90 градуса отвесно надолу по външната част на стената до първия етаж, където ще бъде монтирано външното тяло. Тръбопровода ще е около 4 метра.


За да предотвратя инсталационни недоразумения, искам предварително да си изясня как правилно се проектира подобна инсталация. От прочетеното дотук разбрах, че е хубаво вътрешното и външното тяло да са горе-долу на едно ниво за да се избегне натоварване на компресора. Което в моя случай е напълно обратното.


1/ Има ли някакви хардуерни параметри на климатиците свързани с по-силен/качествен компресор?


Само за мултисплит системите видях, че има характеристики за денивелация на различните компоненти и дължина на тръбен път. Нищо подобно за обикновена сплит система състояща се от само едно вътрешно и само едно външно тяло. Пропускам ли нещо?
По пътя на логиката всеки климатик/компресор би трябвало да се справи с поставената задача, разликата би дошла от надеждността на компонентите - сиреч да се спра на реномирана марка и да не ги мисля толко 4-та метра денивелация...


2/ Тръбата за конденз от вътрешното тяло мисля, че е ясна, просто следва останалите тръби навън, 90 градуса вертикално надолу, и "някъде там" се излива на двора. Технически проблем има ли?


пс: Целия монтаж ще се прави наведнъж от фирмата. Няма да прекарвам тръби предварително, монтажи на 2 части и подобни. Теоритично ако се свържа с хора които разбират какво да ми продадат и как да го монтират, аз няма значение колко разбирам, защото те би следвало да се справят сами. Опита ми с българския "майстор" за съжаление понякога е отрицателен, затова бих искал да си изясня предварително нещата


пс2: Ако някой може да препоръча фирма - супер ще е. Района е село около Дупница/Бобов дол. Ще търся фирма която продава, монтира и поддържа.