Проблем с вибрационна помпа.
Има следният проблем с една потопяема вибрационна помпа за кладенец. Ето тази.
http://www.raider.bg/index.php?p=5&cat=58&id=263
Проблемът е, че силно и намаля дебита. От какво може да е? Отворих я. Гумичките си озглеждаха добре. Разбира с еможе да пробвам да я сменя. Измерих тока с ампер клещи и ми показа 1.6А, което не съм сигурен дали не е малко отгоре, тъй като по документи е 300W. Разбира се при китайците реалната мощност винаги се различава от действителната, но от друга страна ако приемем че cos fi е 0.85, напрежението 220V и ток 1.6А става точно 300W. Ако е така не би трябвало да има пробив между някои намотки и проблема да е чсито механичен. Ако някой се е сблъсквал с подобен проблем и го е решил нека да каже. Аз няма опит с такива помпи. Разбира се най-лесното е да я занеса в сервиз, но аз искам сам да се справя. Не мисля, че е нещо трудно, като се има предвид простото устройство на тези мембранни помпи.
Re:Проблем с вибрационна помпа.
След като си я разглобил и устройството е толкова просто .Сигурно щеше да забележиш ако има механичен проблем.Остава само да има пробив в намотките.Ти тока как го мери като помпи вода или на празен ход?А пробив към корпус мери ли?
Докато помпи мерих. Пробив към корпуса няма. Може да има нещо което не е както трябва, но да не го вижда. Все пак за първи път разглобявам такава помпа.
Виж дали клапана уплътнява добре. Имал съм случаи на изядено легло от песъчинките и не може да уплътни.
Ами помпата я додох на ремонт и след няколко часа ми пратиха СМС, че е ремонтирана. Наистина единия вариант беше да е износена капачката и клапана или другата гумична да не уплътняват. Утре като взема помпата ще стане ясно какъв е бил проблема, но явно не е сменена капачката, защити цената на ремонта е под цената на капачката.
Отговор: Проблем с вибрационна помпа.
Цитат:
Първоначално публикувано от
Julian
Има следният проблем с една потопяема вибрационна помпа за кладенец. Ето тази.
Raider
Проблемът е, че силно и намаля дебита. От какво може да е? Отворих я. Гумичките си озглеждаха добре. Разбира с еможе да пробвам да я сменя. Измерих тока с ампер клещи и ми показа 1.6А, което не съм сигурен дали не е малко отгоре, тъй като по документи е 300W. Разбира се при китайците реалната мощност винаги се различава от действителната, но от друга страна ако приемем че cos fi е 0.85, напрежението 220V и ток 1.6А става точно 300W. Ако е така не би трябвало да има пробив между някои намотки и проблема да е чсито механичен. Ако някой се е сблъсквал с подобен проблем и го е решил нека да каже. Аз няма опит с такива помпи. Разбира се най-лесното е да я занеса в сервиз, но аз искам сам да се справя. Не мисля, че е нещо трудно, като се има предвид простото устройство на тези мембранни помпи.
здравеите, занимавам се със потопяеми вибрационни помпи от 10 год. ремонт и реглаж, така че ако имате въпроси ,пишете ми ще ви бъда много полезен:ole
Практиката на форума е въпросите да се задават тук и тук да се отговаря! Иначе това няма да е форум, а табло за обяви!
за всички вибрационни помпи, когато намали дебита и няма пробив спрямо корпуса, се извършва реглаж на помпата, а именно да се доведе до строго определен размер разстоянието м/у котвата и ел. магнита, да се доведе до строг размер разстоянието м/у големият демфер и нагнетяващият клапан които е на стеблото застопорен с гаика м8