Офис техника на акумулатор
Не мога да намеря в нета описание на разхода на мултифункционално устройство, което искам по някакъв начин да инсталирам в МПС.
Ето например това ( търся възможно най-малко, защото ми трябва основно като принтер и ксерокс с принтиране на около 50 страници на ден ).
Идеята ми е в МПС да поставя лаптоп и едно такова устройство, и при нужда да печатам или ксерокопирам. Замислям се за втори акумулатор, някаква свръзка и зареждане на същия, но не знам дали няма за 1 час акумулатора да падне.
Технически някой запознат ли е. Малко глупаво го обяснявам, но хем искам да разбера, хем сега нямам много време за писане.
Re:Офис техника на акумулатор
Цитат:
Първоначално публикувано от nikolayvarna
Не мога да намеря в нета описание на разхода на мултифункционално устройство, което искам по някакъв начин да инсталирам в МПС.
Ето например това ( търся възможно най-малко, защото ми трябва основно като принтер и ксерокс с принтиране на около 50 страници на ден ).
Идеята ми е в МПС да поставя лаптоп и едно такова устройство, и при нужда да печатам или ксерокопирам. Замислям се за втори акумулатор, някаква свръзка и зареждане на същия, но не знам дали няма за 1 час акумулатора да падне.
Технически някой запознат ли е. Малко глупаво го обяснявам, но хем искам да разбера, хем сега нямам много време за писане.
Това с общи приказки не става! Прави се така наречения енергиен баланс - консумирана енергия, вкарана енергия. Дай консумацията на отделните компоненти и времето, през което работят и ще го сметнем.
Например за мулти функционалното устройство:
1. Консумация на празен ход.
2. Консумация за печат или ксерографиране на една страница.
3. Захранващо напрежение
Е там е работата че никъде не мога да намеря.
Ще отида в някой офис и ще поискам на даден модел книжката и ще запиша консумацията. Предполагах, че някой може да я знае.
Да кажем, че лаптопа ще работи 8 часа, устройството ще е на стенд-бай 8 часа и да кажем 10 пъти ще прави по 5 страници принтиране и 5 сканиране.
На едно мултифункционално http://www.brother.bg/display.cfm/id/240566 дава 1kw в режим sleep, 55W в готовност и 445W при работа. При друг модел дава sleep под 10W, в готовност 80W и в работа макс 460W.
Цитат:
Е там е работата че никъде не мога да намеря.
Ще отида в някой офис и ще поискам на даден модел книжката и ще запиша консумацията. Предполагах, че някой може да я знае.
Да кажем, че лаптопа ще работи 8 часа, устройството ще е на стенд-бай 8 часа и да кажем 10 пъти ще прави по 5 страници принтиране и 5 сканиране.
На едно мултифункционално
http://www.brother.bg/display.cfm/id/240566 дава 1kw в режим sleep, 55W в готовност и 445W при работа. При друг модел дава sleep под 10W, в готовност 80W и в работа макс 460W.
Ами ето една груба сметка за този brother:
Приеми, че една страница се сканира и принтира за една минута. За 10пъти по 5стр = 50мин. Да кажем - 1 час -> 450Wh
Приеми, че стои в готовност още един час -> 60Wh
Приеми, че в останалото време е в sleep - 6ч по 10W -> 60Wh
Приеми, че инвертора ти (12/220V) има КПД 0,8
Тогава общата изразходвана енергия ще е (450+60+60)/0.8=712.5Wh
При 12V акумулатор това са около 60Ah. Значи ти трябва 90-100Ah акумулатор защото през зимата капацитета, с който разполагаш пада.
Отделно трябва да сметнеш енергопотреблението на лаптопа.
Не разчитай такъв акумулатор да се зарежда от генератора на колата! Ще ти трябва и зарядно на 220V, с което вечер да зареждаш акумулатора в гаража.
А цена на инвертор + акумулатор =?
Не е ли по-лесен вариант с 1 агрегатче на 220V 1 или 2 kW . Недостатък е бръмченето .
един соларен панел на покрива и си в играта :)
според мен лаптопа няма какво да го мислиш - държат по 4-6 часа на батерия вече.
принтера също.
купи си един инвертор и едни кабели за ток ако не успееш да запалиш да имаш някой ще даде. ако искаш и резервен акумолатор - за да си дадеш сам ток :) при нужда.
а и познай колко ще стоиш на комп в кола - точно само докато работиш. макс 1 час да се събира на ден.
А това не е ли най-изгодно.
http://www.kirov.net/?cid=697&pid=2250
ps ... Току що видях, че цената му е 1900лв, но има и по-немаркови от по 300-400лв.
Цитат:
Първоначално публикувано от estqwerty
един соларен панел на покрива и си в играта :)
.....
А когато няма слънце и вали, панела го пази от дъжда. :-memnon
Едно време, когато копахме пиперо в ТеКеЗеСе-то плащаха "дъждовни", ама сега няма кой.
Цитат:
А разбира се, че е изгодно! Слизаш от МПС, сваляш агрегата, отнасяш го на поне 15м да не ти надуе главата, стартираш техниката, сканираш и принтираш 5стр, събираш агрегата и потегляш. И така 10 пъти в рамките на 8 часа. За националния отбор по многобой ли тренираш? Има и по-ефективни методи за постигане на добри резултати!
Достигнах до следният извод:
Евентуално голям акумулатор или най-добре втори от да кажем около 100 ампера.
Един инвертор от 12 на 220V.
Малки мултифункционални устройства има с консумация 0,70A, лаптоп - поне на гърба му пише 4,5А, не знам колко е верно. Тоест при нон стоп работа имаме към 5А на час. За 8 часа това прави 40 апмера. Не знам при работа на двигателя 1 час (да кажем на място, без обороти) какво възстановяване на изхабения ток имаме. Като горното го смятам при макс натоварване.
Като цяло не разбирам от ток, и не претендирам за точни сметки, защото ми излизат доста икономични. Но смятам, че ако горният вариант е верно сметнат, че излиза най-евтино ( като инвестиция ) и най-безшумно ( като комфорт ) :))
Цитат:
Достигнах до следният извод:
Евентуално голям акумулатор или най-добре втори от да кажем около 100 ампера.
Един инвертор от 12 на 220V.
Малки мултифункционални устройства има с консумация 0,70A, лаптоп - поне на гърба му пише 4,5А, не знам колко е верно. Тоест при нон стоп работа имаме към 5А на час. За 8 часа това прави 40 апмера. Не знам при работа на двигателя 1 час (да кажем на място, без обороти) какво възстановяване на изхабения ток имаме. Като горното го смятам при макс натоварване.
Като цяло не разбирам от ток, и не претендирам за точни сметки, защото ми излизат доста икономични. Но смятам, че ако горният вариант е верно сметнат, че излиза най-евтино ( като инвестиция ) и най-безшумно ( като комфорт ) :))
Това ти е оптималния вариант!