1 Прикачен файл(ове)
Проблем с микровълнова печка
Здравейте , от няколко дни има проблем с микровълновата модел Clatronic MWG 739 H
спря да топли реших,че е заминал магнитрона проверих и високоволтовия предпазител беше здрав . Започнах да меря с мултицета оказа се ,че няма ток до трафа ,пуснах му директно 220 волта и печката започна да топли ,мерих релета ключове всичко беше нормално оказа се,че е един керамечен резистор .Имах няколко части от микровълнови и от там го подмених и двата са еднакви и като размери и модел . Сложих го и пробвах дали ще работи сложих една купа с вода нагласих за около една минута изключи и водата си беше топла но усетих някаква миризма погледнах резистора беше потъмнял и беше доста топъл не се пипаше .Дотук бях с ремонта и не знам какъв е проблема .
1 Прикачен файл(ове)
Отговор: Проблем с микровълнова печка
Релето ZTUC-D24HS сигурно прави номера щом гори резистора.Трите микроизключвателя също създават проблеми,особено третият-мазнотията им разказва играта.
Прикачен файл 25963
Високоволтов диод няма как да се мери с мултицет.Става чрез крушка на 220v.Слаба или мигаща светлина-изправен.Силна светлина или не свети-пробил,прекъснал.
1 Прикачен файл(ове)
Цитат:
Първоначално публикувано от
Viking72
Релето ZTUC-D24HS сигурно прави номера щом гори резистора.Трите микроизключвателя също създават проблеми,особено третият-мазнотията им разказва играта.
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=25963&stc=1
Високоволтов диод няма как да се мери с мултицет.Става чрез крушка на 220v.Слаба или мигаща светлина-изправен.Силна светлина или не свети-пробил,прекъснал.
Не е релето ZTUC-D24HS свалих го и без него пак си нагряваше изолирах всички микропревключватели изолирах и нагревателите .Откачих всички букси от контролната платка също и на магнитрона продължаваше да си грее яко въпросния резистор .Проследих внимателно всеки един кабел помислих ,че е е от трафа пробвах с друг но без резултат .Имам познат който е електротехник но е повече по телевизорите каза,че може да е от някой кондензатор .
Ами замерете всички кондери,може да има някой с паднал капацитет.
Но микреците и релето,аз щях да ги смения.
Релето е стартово,за закъснение или за разтоварване.За мен и трите определения са правилни.И пак си мисля,че причината е в него.
Цитат:
maxx271
Не е релето ZTUC-D24HS свалих го и без него пак си нагряваше изолирах всички микропревключватели изолирах и нагревателите .Откачих всички букси от контролната платка също и на магнитрона продължаваше да си грее яко въпросния резистор .Проследих внимателно всеки един кабел помислих ,че е е от трафа пробвах с друг но без резултат .Имам познат който е електротехник но е повече по телевизорите каза,че може да е от някой кондензатор .
И как достигна до извода, че не е релето.Именно ако през контакта на релето не протича тока захранващ трафа, тогава тока минава през резисторa R2 и той грее.
Единствено възможната повреда тук е релето или пък то не получава захранване.Провери другите два бели керамични резистора.Те са паралелно свързани и захранват релето.Случва се единия да прекъсне.
Тук няма никаква електроника.Твоят познат ти е отговорил по принцип.Схемата е дотолкова свръхпроста, че само един поглед е достатъчен за да се ориентира човек.
Цитат:
badr
И как достигна до извода, че не е релето.Именно ако през контакта на релето не протича тока захранващ трафа, тогава тока минава през резисторa R2 и той грее.
Единствено възможната повреда тук е релето или пък то не получава захранване.Провери другите два бели керамични резистора.Те са паралелно свързани и захранват релето.Случва се единия да прекъсне.
Тук няма никаква електроника.Твоят познат ти е отговорил по принцип.Схемата е дотолкова свръхпроста, че само един поглед е достатъчен за да се ориентира човек.
Свалих и другите керамични резистора и ги измерих не е от тях проблема е ,че не мога да намеря реле в моя град не продават не мога да намеря и в интеренет да поръчам .
ZTUC-D 24HS е реле на фирмата Zanty,едва ли ще намериш оригинално.
Ето ти аналози:
SANSOU SRU-S-124L
SRDH-S-124-D
OMRON-G5LE-14 24VDC
Цитат:
Viking72
ZTUC-D 24HS е реле на фирмата Zanty,едва ли ще намериш оригинално.
Ето ти аналози:
SANSOU SRU-S-124L
SRDH-S-124-D
OMRON-G5LE-14 24VDC
Аз и тези не мога да ги намеря в интернет от къде да ги поръчам ?
Що не се обадиш в Бг-сервиз,да ги питаш.
При тях може да се поръчват резервни части за битова техника,а може и друг аналог да ти предложат.
Извинявай ,SANYOU е правилно.
Пробвай със Zanty relais или със
Sanyou sru-s-124l relais . Виж спецификациите и търси в БГ.
Хората си пишат всичко-индуктивно натоварване,резистивен товар,превключващ ток.
Цитат:
maxx271
Аз и тези не мога да ги намеря в интернет от къде да ги поръчам ?
Изкушавам се да ти отговоря философски, ама няма да ти хареса. Купувай го това реле и да се свършва
https://vikiwat.com/rele-elektromagn...7p-asi-bg.html
O Боже, Господи! Във всеки магазин за електронни компоненти веднага ще предложат поне 5 заместителя на релето.Търсиш реле на 24в, което да комутира 10А и със същите изводи.
Цитат:
badr
O Боже, Господи! Във всеки веднага ще предложат поне 5 заместителя на релето.Търсиш реле на 24в, което да комутира 10А и със същите изводи.
Ела в моя град и си купи реле от магазин за електронни компоненти и не се вайкай напразно .В твоя град може и да ти предложат но тук няма кой в место да пишеш глупости дай мнение по темата или не пиши !
Не така с рогата напред.
Badr е уважаван специалист на битова техника.Винаги помага, и винаги можем да научим някои тънкости за ремонт от него.
Цитат:
Viking72
Не така с рогата напред.
Badr е уважаван специалист на битова техника.Винаги помага, и винаги можем да научим някои тънкости за ремонт от него.
Ако имах от къде да купя реле няма че да търся в интернет близко е до ума след два дни мисля да ходя в по-голям град и от там да купя мисля и да сменя и керамечния резистор и ще пиша отново .
Добре де,Еспейса ти даде линк.Обади се и питай,имат изисквания за минимална цена на поръчката.Мисля,че беше около 15 лв.