Отговор: Миланов и приятели - свободна тема за цепеници...
Не знам на какво ново си попаднал. В Сф има сгради с бетон, в който ще имаш зор да сложиш каквото и да е (класът все по-често е 30 и нагоре). За панелите и тяхната здравина - проектният е 20 при най масовите, но при обследване излиза 25, което е нормално като се има предвид, че са правени в домкомбинатите, а не на място. Що се касае до незамонолитените фуги - има ги, иначе нямаше да ги има тези течове през няколко етажа. Има едно интересно четиво в интернета от 96-а, до когато са правили мащабна програма за проследяване на живота на панелните сгради. Там са обследвани много сгради в Сф и масово са констатирали незапълване на фугите. До един от блоковете, описани там, съм живял и съм констатирал същото като правихме ремонт. Фугите не са замонолитени и от 8-мия етаж течеше на първия. Някъде в БГ може и нормално да са си свършили работата. На теория ЕПЖС има много плюсове включително и конструктивни. И аз съм виждал и панелки, които и външно се вижда, че са направени качествено.
Тухлите нямат отношение към здравината на конструкцията при съвременното строителство, но при лошо изпълнение и кофти четворки има опасност зидовете да се изсипят върху главите на живеещите и минаващите при силен трус.
Кога пак започнат да строят със зид 48 см, тогава ми хвалете ново строителство.
И що трябва да строят със зид 48? И никой не хвали новото - то си има не малко кусури. Проблемът е, че се харчат пари от нашия джоб за глупости. На панелките слабото място са им заварките и те трябваше да се проверяват, но....
За да не се чудите какво да слагате по фасадите и кое горяло и кое не и да не се харчи милиард за нищо.Живял съм във всички видове строителство, та къща със зид 48 см ми пасна най-добре на организма.:))
Днес монтажа ни беше баш на такъв зид 47см.
И най-калпавото ново строителство е по-добро от луксозна панелка. По-зле от панелките са само сградите, строени между 1996 и 2000 година. Всяка цепеница си знае гнездото.
Изпратено от моят SM-G955F с помощта на Tapatalk
Старите зидове с такава дебелина са изградени предимно от единична плътна тухла, с плачевни термоизолационни свойства. Обикновено външната мазилка на зида служи за някаква мижава топлоизолация, която си е пак пълен смях. Други са му предимствата на дебелия зид и те нямат много общо с някаква изолация.
Ела да видиш по София, колко от старите сгради в центъра са с външна изолация. Познай защо нямат такава?
@ Mega,
Нямат, защото имат или вътрешна, или собствениците им разчитат на мазилката. Имам такава къща и, повярвай ми, знам много добре какво пиша. 6 см. външна изолация свалиха енергийните разходи с 35% А като направих и на покрива, подминах 50%. Нямаш си и бегла представа какво се случва с такъв зид, изложен на слънчевия пек.
Цитат:
Първоначално публикувано от
dodo_pv
@ Mega,
Нямат, защото имат или вътрешна, или собствениците им разчитат на мазилката. Имам такава къща и, повярвай ми, знам много добре какво пиша. 6 см. външна изолация свалиха енергийните разходи с 35% А като направих и на покрива, подминах 50%. Нямаш си и бегла представа какво се случва с такъв зид, изложен на слънчевия пек.
Аз дори сложих и вътрешна .. и станаха около 70см. Но avast говори за вкопан етаж там наистина лятото е супер а зимата държи добра температура и без изолации...
При полувкопаните етажи температурните колебания са много по-малки. На дълбочината от повърхността 80-120 см в зависимост от зоната на БГ и надморската височина се приема например, че никога не може да има замръзване независимо от външната температура.
1 Прикачен файл(ове)
Да се включа и аз в темата за зидарството -тука стана като масонска ложа:)
Не знам как се строи в момента в БГ, но тук в Холандия от първата петролна криза през 70-те са си взели поука и всички нови къщи са със сериозна изолация.
Помагах миналата година на приятели с монтажа на един C&H и стената беше над 45 см. От вътре на вън-25 см плътен не много твърд белгийски варовик, после 10 см EPS++перли в едни малки торбички, за да не се разсипе всичко ако някой като мен започне да пробива.:) После има плътна тънка плоча от нещо синтетично и накрая завършва с традиционните 10 см плътни тухли, който си ги ползват от векове тук.
Тотално е около 45-47 см и е строено през 2000-2002 година. Сега може да ползват и по-добри материали, но всички домове имат и енергиен етикет , както уредите и има различни класи.
Вътрешна изолация не се препоръчва ( поне тук) -единствено ако няма никакъв друг начин и е много скъпа, защото трябва много да се внимава с вентилацията иначе след време могат да станат поразии, който са вредни за здравето. Освен това никой не иска да си намаля обема обитаема площ. Но може и от влагата да е-просто се прави само в много стари къщи-архитектурни паметници...А така просто да се лепи нещо-не съм виждал. Винаги от вън е тухла или камък-за да не гори при пожар.
П.П. Моята къща е от 30-те години на миналия век. Тогава стандартно са правени 2 стени-външна и вътрешна от по 10 см плътна тухла. Между двете стени се оставя 6-7 см пространство за вентилация (отива до основите и се вентилира и под пода, заради подпочвената вода). Сега масово се изолира това пространство и се запълва с EPS++ перли примесени с лепило. Прави се отвън с малки дупки между тухлите, под налягане и се получава изолация между двете стени. Много бързо и удобно решение:)
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=28367&stc=1