Резултати от 1 до 10 от общо 10

Абсорционна хладилна машина

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2006
    Мнения
    10
    #1

    Абсорционна хладилна машина

    Имам идея за охлаждане на принципа на абсорционната хладилна машина. Незнам дали ще се получи затова ще ви помоля ако имате някаква информация за този вид хладилна машина да пишете. Ако се развие темата ще пусна и точно каква ми е идеята и ще видим какво ще излезе накрая.

  2.  
     
  3. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #2

    Re: абсорционна хладилна машина

    Самоделна машина ли смяташ да правиш? С какъв хладилен агент? Това е изоставена и прашасала технология и литературата е малко (освен ако не ти е дошла някаква нова идея),специалистите също. На мен ще ми е интересно да чуя теорията ти.

  4. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    5,736
    #3

    Re: абсорционна хладилна машина

    Таква машина ще има нисък хладилен коефициент. Освен това откъде ще намериш мощен абсорбционен агрегат. До колкото съм чувал в ***** има такива или е имало такива клиамтици. Работели са на газ. А както знаеш газта в ***** е много евтина. Ако нямаш откътде да ползваш евтни източник на топлина абсорбционния хадилник/климатик е безсмислен.

  5. Member
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    599
    #4

    Re: абсорционна хладилна машина

    Друго предимство е срокът на експлоатация. Понеже няма движещи се компоненти (мотори, компресори и т.н...), които да се износват, машината е практически вечна. Има там накоя и друга помпа, но цената спрямо цялото съоръжение е незначителна.

  6. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2006
    Мнения
    10
    #5

    Re: абсорционна хладилна машина

    Тази идея отдавна ми се върти в главата, но не съм дотатъчно компетентен по този въпрос и затова се обърнах към вас. Накратко, както всички знаете старите абсорционни хладилници работят с вода и амоняк. Единстеното което им е необходимо е нагревател. Със сигурност липсата на движещи се части е голямо предимство.
    Идеята ми е да се използва амоняк за хладилен агент, който да е затворен под вакуум в слънчев колектор. Целта е да се изпари хладилния агент. Точно тук моята теория куца защото нямам достатъчно информация как точно работи абсорционната машина. Незнам дали ще е необходима вода. С две думи идеята има прекалено много въпросителни, но все си мисля че може да се получи охлаждане като се исползва температурата от слънчевия колектор. Предната седмица се разрових и намерих литература по този въпрос, но бях прекалено ангажиран на работа. Като ми остане време ще почета малко и ще ви пиша какво съм разбрал.
    Благодаря на тези които са писали по темата. Ще ви уведомя венага щом постигна някакъв напредак.

  7. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    5,736
    #6

    Re: абсорционна хладилна машина

    Аз навремето като учихме за халдилници със няколко колеги точно това си мислехме, че ще е голяма да лавера да се направи. Ама май имаше проблем температурата. Тя трябва да бъде над определена стойност за да се изпари амоняка ама непомня колко точно беше. Не мисля, че е невъзможно да се направи подобен климатик, но може да се оакаже, че цената му ще е доста висока.

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Jan 2006
    Мнения
    177
    #7

    Re: абсорционна хладилна машина

    В някои южни страни се използват абсорбционни климатици за охлаждане на разни устройства, които са отдалечени и нямат ел. захранване. Електричеството се получава от слънцето, както и топлината на абсорбционния охладител.

  10. Member
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    599
    #8

    Re: абсорционна хладилна машина

    Дали трябва да има или да няма вода - това е малкия проблем. По-голям проблем ще ти е зареждането на инсталацията с водород, защото освен амоняк и вода, в тази установка има и водород

    Поздрави,


  11. Novice
    Тук е от
    Jan 2011
    Мнения
    3
    #9

    Re:Абсорционна хладилна машина

    Тази идея ми се въртеше в главата преди 2-3 години ,бях започнал да правя работеща установка но нещо ме домързя и зарязах проекта. Идеята ми беше да разфасовам един амонячен мраз и на мястото на нагревателя да монтирам кондензера на топлинна вакумна тръба или топлообменник за да мога чрез помпа и управление да контролирам количеството топлина подавана на агента.
    За съжаление всичко така си и прашасва в склада но тази пролет живот и здраве ще изровя материалите за да си довърша опитчето. Ако не го гръмна ще пиша за резолтатите

  12. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2006
    Мнения
    10
    #10

    Re:Абсорционна хладилна машина

    Идеята е много хубава и съвършено правилна. Понастоящем има мощни абсорбционни агрегати, едновременно произвеждащи гореща вода и топлина/студ. Хладилният агент е литиев бромид. Източникът на топлина/студ е околната среда, а задвижването се извършва чрез топлинен поток: изгаряне на всякакви твърди горива, ел.енергия, е, разбира се, може и чрез слънчева енергия, но за това са необходими малко по-розлични условия от обикновените соларни батерии/фитилни, безфитилни, вакуумни или не/.
    Големи абсорбционни машини с хладилна мощност 1-2 мегавата се произвеждат в Япония и Китай, у нас има монтирана в София. Предполагам, че до няколко години ще има и сравнително по-малки. В никакъв случай обаче няма да са малки по размери и на стена няма да могат да се монтират.
    Та идеята никак не е прашясала, Лазаре ! Бъдещето е на химическите термопомпи ! А в много далечно бъдеще термопомпите, чийто принцип на действие почива на фазов преход от втори род.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Учебник по хладилна техника
    От Georgi Angelov във форум Хладилна техника
    Отговори: 1
    Последно: 13-07-13, 22:58
  2. хладилна чанта 12 волта-проблем
    От sten79 във форум Хладилна техника
    Отговори: 4
    Последно: 19-09-11, 21:40
  3. хладилна техника за хр. магазин
    От d1mbo във форум Продава
    Отговори: 0
    Последно: 07-02-11, 15:27
  4. Курсове по хладилна техника
    От Bien85 във форум Хладилна техника
    Отговори: 0
    Последно: 06-01-11, 00:53
  5. Траф за хладилна чанта ?
    От deasa във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 15
    Последно: 26-02-10, 19:36

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе