Отговор: Слънчеви панели за подгряване на вода
Цитат:
Първоначално публикувано от
AC_From_Hell
Принципно аз не съм фен на колектори и водосъдържател на покрива поради две причини:
1) Виждал съм случаи на имплодирал водосъдържател
2) Не става да се използва целогодишно и трябва да се зазимява
.
По-горе казахте, че при антифриза системата няма да замръзне?! Не ми харесва панела да се сложи на терасата или на двора. Реално не виждам и полза, че като се сложи нямало да замръзне? Идеално ще бъде на покрива, зимата ще се гаси за по 2-3 месеца - ок..... но искам нещо такова като на клипчето...и като гледам екстра си става и за цели блокове...:)
Няма да замръзне, ако колекторите са на покрива, а водосъдържателя е в сградата (това е като на първата сграда в клипчето).
Ще замръзне, ако колекторите и водосъдържателя са заедно на открито на покрива (това е като сградите след първата в клипчето).
Единствения вариант водосъдържателя да е на покрив е да се източва през зимата, иначе няма как.
Изграждали сме сградна инсталация като в клипа (първата сграда), която изглежда така:
слънчеви колектори захранват 500 литра буферен съд
буферния съд захранва водосъдържателите в апартаментите
има рециркулация, за да има БГВ винаги
Резултатът: хората не използват електричество за подгрев на вода през лятото, тъй като докато има слънце се доставя вода с Т>75 градуса и не изстива до сутринта. Зимно време се използва максимално енергията от колекторите, но все пак има нужда от доподгряване, най-вече сутрин, защото няма слънцегреене преди сутрешните душове.
А, да... по-горе питах за тези на открито, не го бях уточнил и затова ми стана странно, като казахте, че ще замръзнат....:)
Към тях се ориентирам, защото според мене би било по-добре 2 независими системи - едната да си е изцяло на ток, а другата само на слънце. Може и да греша, като ефективност, но имам причина да не се разделям с моя бойлер. Старичък е, така е, няма серпентина, но е доста масивен и изработката е ръчна. А да монтирам още един до него....- не, не мисля....:) Гледам из нета примерно предлагат - Фланец поцинкован, с медна серпентина, без нагревател...Подобно нещо, дали би могло да се монтира на бойлера със слънчевия панел или бойлерите трябва да са специфични от онези със серпентина вътре?...:)
Няма проблем системата да се изпълни със серпентината от линка. Единствените питанки в тази задача са:
Каква е вместимостта на водосъдържателя?
Каква е мощността на въпросната серпентина? (трябва да е доста мощна, за да има приличен ефект от колекторите)
Другото, което малко трябва да се помисли е и позицията на серпентината във въпросния водосъдържател. Тя би била доста ниско - заема долните 10% от височината на бойлера, докато стандартните се заемат долните 10-50% от височината на бойлера, но това зависи и от мощността и от обема.
Вместимостта на бойлера е около 90/100л. Той е вертикален със стандартна височина на 80л, само е по-широк.
За мощността на серпентината - най-добре една серпентина с фланец. Ще се търси по-мощна и по-издължена и аз така мисля :)Гледам в др. форум, някои колеги саморъчно си я навиват, ама след това трябва фланец, после може да изникне и друго, става една хамалогия, не е като за мене ...
Ще ви помоля за едно рамо, да съберем малко пъзела :
1- термосифонни системи под налягане - 12 броя тръби, heat pipe ?
2- тръбния път от колектора до бойлера - с каква дебелина и от какъв материал, изолация?
3- топлообменник вода-въздух - за който говорихте по-рано, не съм много наясно той къде се монтира?
4- мощна медна серпентина с фланец за бойлера
5- бойлер
5- антифриз
Така ги виждам аз нещата на теория... Благодарности за вашата помощ и с неговото величество нета, може да се пробвам сам да я събера и на практика....:)
1 - ОК, може и 10
2 - Cu 22x0.9 или Cu 3/4 x 0.89 или направо цолова, защото колекторите обикновено са на 1 цол
3 - той се монтира някъде където не е проблем да отдава излишната топлина от колекторите и за 10 тръби няма нужда да е по-мощен от 1кВ, може да се приспособи нещо
4 и 5 са ти ясни като гледам
6 - пропилен гликол, струва от 7лв без ДДС литъра
Здравейте ,
искам да Ви помоля да ми помогнете в избора ми за слънчеви система.Спрял съм се на две фирми 1 ) Слъчева система с термосифонен принцип на действие Стопер , 2) NIPPON.BG - климатици и домофонни системи .Аз лично не разбирам почти нищо.Идеята е да се вържат един с друг 2-та бойлера от по 150л. и вторият да е вързан с щранга и съответно само той да раноти и на ток ,когато това се налага.Разликата в цената на двата модела не е голяма .Ще съм много благодарен на всеки ,който изрази мнението си за двата модела и ми даде някакви насоки.
Безсмислено е да имаш 2 водосъдържателя. По-добре сложи един колектор, а не термосифон.
Системата ще се използва за къща за гости лятото и целта е да не оставаме без топла вода.А идеята да се сложат два бойлера "който са свързани"
по 150 л. ,е че така само вторият ще работи на ток и ще нагрява по-бързо.Ще съм благодарен ,ако изкажеш мнението си за двата модела на нипон и на стопер.
В такъв случай би било много по-хитро да се сложи проточен бойлер на изхода на термосифона вместо втори водосъдържател.
Относно конкретните модели - най-обикновени китайски системи, които са много добри за парите си. Не съм имал особено много контакт с тях, но достатъчно, за да изкажа мнение.
Относно термосифоните - винаги е било негативно, защото системата изисква внимание при изграждането и още повече внимание при експлоатирането.
Благодаря Ви за мнението . Ще съм благодарен ,ако прочета и други мнения по въпроса .
Ценете парите, не ги давайте на вятъра
Някой може ли да сравни работата на тези панели SONNENKRAFT SKR500 и Solar 7000 TF на
Бош кой е по добър
Ами и двата са от най-висок клас, с еднаква площ и не би трябвало да има някаква осезаема разлика в показателите им.
Цитат:
Марго
Някой може ли да сравни работата на тези панели SONNENKRAFT SKR500 и Solar 7000 TF на
Бош кой е по добър
Цитат:
Lazar
Ами и двата са от най-висок клас, с еднаква площ и не би трябвало да има някаква осезаема разлика в показателите им.
2 бр Vitosol 200-F наViessmann при 23 метра тръбен път в едната посока дали ще се справят с 300 л.бойлер или е по добре да се вземе SONNENKRAFT SKR500 или Solar 7000 TF.Всяко мнение ще е от полза.