Задачата е следната:
Апартамент, 90м2, 6 етаж изток, с една северна стена, новоизградена кооперация. Изолация на апартанта 10см стиропор на всички външни стени, 2 см фибран на тавана, на пода 2 см фибран (под замазката), терасите са облечени с 2см фибран. Еркерната част на жилището е изолирана със 5см фибран на подовата част и 15см вата на "покрива". Дограмата е 5 камерно "Шуко" със 36мм. троен стъклопакет със К стъкло.
Апартамента под мен е със 2см стиропор на тавана.

Дотук добре, по-време на изграждането на жилището положих тръби в пода за конвектори (изолирани са със Кфлекс изолация 19мм.), конденза (ПЖЦ Ф20) е положен и заустен във водостоците през "воден-затвор",
положени са тръби за Лира в банята и декоративен радиатор алуминиев за антрето.
Обособен е инсталационен кът на северната стена, в този кът е и бойлера (120л.) електрически май Елдом.

Оставена е и ел разводка до всеки конвектор (не са купени към момента) за стаен термостат който да управлява Ел вентил на входа на конвектора)

първоначалната идея беше за термопомпа въздух-вода, изградена чрез преработка на инверторен Дайкин но идеята на този етап отпада, поради леки финансови проблеми.

Разполагам с няколко излишни климатика Осака конвенционална колона 33-ка външно тяло с нов компресор Дайкин на една година (липсва електрониката, работеше само на охлаждане миналото лято в едно халенце), 2 бр. мидея конвенционалка 24-ка на едната компресора изгоря поради глупост. Компресорите на Мидеите са Дайкин.

С тези наличности трябва да доокомплектовам отоплителната инсталация и да преработя бойлера в термопомпен.

Въпроса е дали да оставя осаката през пластинчат топлообменник да се грижи само за отоплението (с някаква електроника, може от мидеята да взема), а работещата мидея да я оставя само за БГВ през 10м. медна тръба на спирала във бойлера.
Или да извадя от осаката преди 4-пътника фреонов път през серпентината в бойлера после пак във външното тяло и в пластинчатия топлообменник, а мидеята работещата да я оставя "в резерв" със друг пластинчат топлообменик в студените да подпира осаката.

Приемем всякакви предложения за най-целесъобразно използване на наличностите.

Благодаря предварително.