варианти за монтаж на слънчеви панели
Здравейте! Смятам да си направя такава инсталация, но не мога да реша къде да монтирам слънчевия колектор. Имам два варианта - на терасата, която е югоизточно изложение (повече южно, по-малко източно http://www.kaldata.com/forums/public...ault/smile.gif ) или на покрива. Неудобство има и при двата варианта - живея на втория етаж от 7 етажна сграда (панелка) което означава че до покрива има около 18-20 метра нагоре, но ще мога да ориентирам колектора както си искам. Тръбите ще се наложи да ги пусна във вентилацията на банята до покрива която е обща за всички. Покривът пък е лесно достъпен и това леко ме притеснява. Вероятно при този вариант ще избера евтин плосък панел.
Терасата ми пък се огрява от 10 сутринта до 16 следобяд, но пътя е по къс - 10-12 метра, ама трябва да вкопавам тръбите в пода (което не е проблем, стига да не се отразява на ефективността на системата) и искам колектора да е "залепен" за парапета т.е. на минимално разтояние. При този вариант кой колектор е най подходящ?
Кой от двата варианта е по-ефективен?
Бойлера ми е 80 литра - с каква площ трябва да бъде панела?
Какви други проблеми мога да имам при тези варианти?
Благодаря!
Отговор: варианти за монтаж на слънчеви панели
Все още се надявам някой да напише нещо. Благодаря!
И аз съм в същото положение, само че бойлерът ми е 120 л със серпентина и вече имам положени тръби под ламината - ф20 с медна вложка, но един майстор, въпреки че го предупредих я дупнал хубаво едната. Чудя се дали да е слънчев колектор или тип термо-помпа, че 120 л не стигат за всички, пък термо помпата може да бачка и при липса на слънцегреене /облачно или нощно време/. Така или иначе не мога да избягам от помпата за системата.
П.С. На първо време външното тяло ще е от просто Нео 12-ка и съответен топлообменник. А ако се окаже успешна инициативата, ще предстои ъпгрейд :)
Евтин вариянт е - комбиниран бойлер със вакуумни тръби, където се избягва циркулационна помпа, и гравитачно се използва водата от допълнителния водосъдържател. Само че се натоварва сметката за студена вода,, понеже винаги трябва да се източва водата, докато дойде топлата, но това е нищо, при положение, че отоплянето и е без пари в 2/3 от годината /може и повече :)/
Здравейте! Излезе още един въпрос - има ли нормативна уредба, която да ме задължава да искам съгласие от съседите ако монтирам слънчев панел на терасата?
Не знам за такава уредба, терасата ти нали не е обща собственост? Ориентира ли се към панел?
Фасадата на сградата е обща част. Ако се правят изменения по фасадата, задължително трябва решение на общото събрание, както и разрешение от Общината.
много е сложно и скъпо, чудя се дали изобщо да се занимавам. вероятно ще се откажа от монтаж на терасата, а над мен има 5 етажа и трябва да прекарам тръбите през отдушника на тоалетната или банята... мислех си дали ще мога да ползвам по-тънка медна тръба примерно 10 мм вътрешен диаметър? съветват ме за авариино захранване да взема акумулатор agm технология който няма изпарения за да мога да го държа вкъщи, а те са доста скъпи, само за авариино захранване и акумулатор ще идат 400-500 лева... в най-добрия вариант мога да сложа бойлер 120 л и той ще влезе (ако изобщо) на милиметри...
иначе за вариант с монтаж на панела на покрива мисля да ползвам плосък панел 2,5 квм на елдом с алуминиев абсорбер е, но площа му е по-голяма и е на най-изгодна цена - 550 лв. за терасата мислех да е или на елдом плосък или нещо такова Слънчеви колектори от Solar Home. Описание и цени на слънчеви колектори и компоненти . за този вид панел ми казаха че трябва да има поне 20 градуса наклон спрямо вертикала за да работят, но дали ще са ефективни при този ъгъл...
та затова стоя и се чудя, доста проблеми срещам.
1 Прикачен файл(ове)
Не ти трябва никакъв ЮПС - нито евтин, нито скъп. Виж и това бюджетно решение - работи:
Прикачен файл 9542
цената е направо плашеща! а защо мислиш че ще мина без авариино захранване? няма ли да изхвърли течността ако спре тока?
Ако разширителя има достатъчен обем - няма страшно. Разбира се качеството на вложените материали
колко обем е достатъчно? в проценти от общото количество течност? не съм чувал до сега такава теория. !!вероятно трябва да може да поеме течността от панела... благодаря за идеята!
Трябва да може да поеме цялата течност от системата - например 12 или 18л съд
Цитат:
Първоначално публикувано от
ba4_dido
Все още се надявам някой да напише нещо. Благодаря!
Не се занимавай с глупости. Каква икономия си мислиш че ще направиш?
Тези инсталации са ефективни единствено при еднофамилни къщи.
Сграда в режим на ЕС, и покрива и фасадата са общи части.
За въздуховодите въобще пък да не говорим че нямаш право да прокарваш каквото и да било.
За такива панелки единствения разумен начин е саниране на цялата сграда и поставяне на колектори на покрива
които да подгряват водата постъпваща в абонатната станция и всичко това да е обща собственост.
ок, разбрах. благодаря! Принципно това не намалява ли ефективността на системата? в смисъл колкото повече е течността в системата - толкова по-неефективна е тя? за сега нещата ще буксуват. трябва да помисля за всички усложнения, разрешения... не искам проблеми.
Явно по-лесно ще е да се ориентираме към самоделна термопомпа?!?