Отговор: Монтаж на газов котел
Цитат:
Първоначално публикувано от
komisar
И сега въпросът ми към вас: - От първата фирма, с която се консултирах ми казаха, че газовия котел трябва да се монтира на външната стена на стаята. Нямало друг вариант!?
Лошото е, че така ще кръстосам доста тръби из стаята в която е и стария котел...
И въпросът е.....?:confused:
От първата фирма, с която сте се консултирали Ви казаха, че газовия котел трябва да се монтира на външната стена на стаята, защото...?
(трябва да се изведе хоризонталния комин на котела навън)
Въпросът ми е, дали може котела да се монтира на вътрешна стена. Така двата котела ще са един зад друг. Имам комин в стаята, в него е включен стария котел, но има още 2 свободни розетки към него.
Да, комина на газовия котел трябвало да се изведе навън, не ставало в комина на къщата. А метър от този специален (хоризонтален) комин струвал около 100лв. ...
- - - - - - - - - -
Намерих подобна тема във форума. Сега остава да разбера дали наистина е толкова скъпо да се надстави хоризонталния комин.
https://forum.setcombg.com/%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5/55632-%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%B6-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2-%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BB-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%BB%D0%B8%D0%BF%D1%81%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%88%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B0.html
"не ставало в комина на къщата" защото през него(на газовия) засмуква и пресния въздух.Иначе с удължаване не е проблем.Производителя си дава възможни схеми с максимални дължини на комина при всяка.Моя има вариант за свързване с 2 отделни тръби - водящи и изходящи газове, и при наличието на 2 розетки може и да се получи :
https://baxi.ru/upload/iblock/2e2/sl...struktsiya.pdf стр.15
Не знам твоя дали има такава опция.
Тепърва тръгвам да събирам оферти за марка котел, бойлер и свързване. Ще изчакам края на отоплителния сезон и тогава ще започвам с реорганизацията.
Първата фирма ми даде доста висока цена като цяло- с котел на Вайлант : – eco TEC Plus VU 246/5-5, Vaillant , + 200 литров бойлер с две серпентини (български, не уточниха марката), с прекарване на медни тръби от улицата до котела, свързване на топлата вода и с монтаж на два допълнителни радиатора (един панелен и един алуминиев). Общата сума е почти 9 000лв.