2 Прикачен файл(ове)
Дайкин Алетрма не охлажда
От може би седмица (или повече) и прави впечатление, че при относително ниска околна температури в къщи е доста топло, конвекторите сякаш работят повече от нормалното, но не обръщах сериозно внимание. Днес вече реших да сляза в мазата да видя какво става и резултат се вижда на снимката. При Т на фреона от 2-3 градуса, входяща и изходяща вода са на 22-23 градуса и не се променя. Помпата на водата работи и отчита поток. Налягане в системата има вижда се на манометъра, обезвъздушена е добре. Рестартирах, но нищо не се промени. Компресора буквално за 1 минута сваля фреона от 23 до 3 градуса, но с водата нищо не се случва. Помпата направи 7 години експлоатация преди месец.
Имам поставена някаква диагноза, но съм просто ползвател и ми се иска да чуя мнение от професионалистите. Благодаря.
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=39651&stc=1https://forum.setcombg.com/attachmen...id=39652&stc=1
Отговор: Дайкин Алетрма не охлажда
Имаш поток, но малък.
Задръстен филтър или топлообменник.
Не съм професионалист.
Има помпи на по над 20 години, работещи като 18 годишни.
Не е ясно каква мощност е термолампата, но дебита не е никак малък 25,8л/мин. Нормален е за машина около 9kW. Според мен е липса на фреон.
Пипни входящата и изодящата тръба от външното към вътрешното тяло, за да провериш дали действително са студени.
Няма никаква логика, ако топлообменника е студен, да не отдава към водата, която циркулира около него(ако).
Пробвай да я пуснеш на отопление, да провериш дали ще топли.
Изхода на фреона колко е?На ръка ако щеш. Към 20гр.?
За минута от 23 на 3 не изглежда добре.
Цитат:
Първоначално публикувано от
Rakeem
Пипни входящата и изодящата тръба от външното към вътрешното тяло, за да провериш дали действително са студени.
Няма никаква логика, ако топлообменника е студен, да не отдава към водата, която циркулира около него(ако).
напротив има логика ,ако топлообменника е затлачен с нещо .. за тия години е възможно
То хубаво, но от какво ще се затлачи толкова, че изведнъж да спре топлообмена и то при затворена система.
2 Прикачен файл(ове)
Цитат:
bobivg
Не е ясно каква мощност е термолампата, но дебита не е никак малък 25,8л/мин. Нормален е за машина около 9kW. Според мен е липса на фреон.
Модела е ERLQ 016CW1 - 9.1KW в режим на отопление и 13KW в режим охлаждане.
Цитат:
Rakeem
Пипни входящата и изходящата тръба от външното към вътрешното тяло, за да провериш дали действително са студени.
Студени са. https://forum.setcombg.com/attachmen...id=39653&stc=1
Цитат:
Rakeem
Тук вече е голямата мистерия. Пуснах да топли бойлера и резултатите се виждат на снимката. Изходяща вода се изравнява с фреона, което означава, че топлообменника работи перфектно. Аз бях убеден че там е проблема.https://forum.setcombg.com/attachmen...id=39656&stc=1
Пусни я да топли конвекторите.
Качи снимка на връзките на вътрешното към конвекторите и към бойлера.
Смисъл да се види колко тръби излизат от вътрешното и как е изградена системата.
Стандартна схема.
Един топлообменник, трипътен вентил отклонява към бойлер или отопление.
По скоро, с колко помпи е инсталацията?
Евентуално, моторвентилът да е сдал поста.
Викай майстори да проверят фреона за да не го правиш посред зима.
Цитат:
bobivg
Викай майстори да проверят фреона за да не го правиш посред зима.
Нали изстудява и грее топлообменника, защо смяташ, че фреона е заминал?
Не мисля, че има нужда от фреон, а от буфер:)
Седем години е работила без буфер.
Цитат:
Rakeem
Нали изстудява и грее топлообменника, защо смяташ, че фреона е заминал?
Ненормално ниската температура на изпарение.