Възстановяване на реотани на автомобилно стъкло.
Здравейте, бях питал вече за това, ама някъде ми замина питанено. Как и да е. Някой дали е чувал или пък знае, възможно ли е да се възстановяват реотани на задното стъкло на автомобил? Имам три прекъснати и преди да сменя стъклото се чудя дали има по-практичен начин.
някъде вероятно има прекъсване по `трасетата` им, потърси за това място, и ако го намериш, то го запълни с нещо проводящо ток и топлина [:)]
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Здравейте, бях питал вече за това, ама някъде ми замина питанено. Как и да е. Някой дали е чувал или пък знае, възможно ли е да се възстановяват реотани на задното стъкло на автомобил? Имам три прекъснати и преди да сменя стъклото се чудя дали има по-практичен начин.
<div align="right">Originally posted by XAH*-*02/01/2005*:* 13:48:24</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Преди доста време в руското "За Рулем" имаше 1 статия,но не съм пробвал, макар, че имах прекъснати 2 нишки.Отнася се само за реотани които са външни, а не вградени между 2 пласта на стъклото.В статията се описваше :" Предварително леко се зачистват двата края на прекъснатото място.Поставя се магнит зад прекъснатото място, и се наръсва ситен фелезен прах, после се включва реотана/ пуска се ток/ и се лакира мястото".
Ако проявяваш интерес мога да изровя статията.
При мен прекъснатите места се разпознаваха лесно - нишката на мястото на прекъсване беше малко по широка и имаше черно/тъмно/ точка. Пробвах да зачистя 1 прекъсване което беше в края на стъклото,но не успях и се отказах.
Сега има и двойнозалепващи проводими ленти, но нагревателя трябва да е отвън на стъклото, а не между 2 пласта.
Успех.
Сетих се и за друго : вместо да сменяш цяло стъкло може да си монтираш ел.духалка -нагревател. Консумация около 12-14А .В каталога на "Konrad" ги имаше към 2000-2001г. По евтини са от 1 цяло стъкло, а и много бързо нагряват, можеш да си го преместваш и на предното стъкло при необходимост.
Можеш да ползваш и електропроводима паста(от тези с които си отключвахме процесорите), но трябва да натрупаш доста дебела точка върху прекъснатото.
Не паста, а лак! Електропроводящ сребърен лак. Една точица и готово!
Купувал съм го от Конрад и съм го използвал за всичките му познати на мен приложения - отключване на процесори и реотани на задното стъкло. Просто това ти трябва!
ХАН, вместо да сменяш задното стъкло, по добре вземи смени цялата кола [;)]
Шегата настрана.
Фирмите, които продават автомобилни стъкла, продават и цели реотани. Помисли и над този вариант, ако ти е по-изгоден.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">ХАН, вместо да сменяш задното стъкло, по добре вземи смени цялата кола [;)]
Шегата настрана.
Фирмите, които продават автомобилни стъкла, продават и цели реотани. Помисли и над този вариант, ако ти е по-изгоден.
<div align="right">Originally posted by Profita*-*05/01/2005*:* 19:53:29</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Аз точно това направих, смених колата и се оказа че не бачкат. А такива реотани силно се съмнявам да продават, понеже поне на мен, ми изглеждат изпечени на стъклото.
Марвине, а как да намеря къде точно е прекъснат реотана, при положение че ги разгледах внимателно и не забелязах прекъсване. Тия дни ще пробвам с лупа [:)]. Има ли вариант да се мери с мултицет или аз ще съм пионера в областта?
@XAH,
Можеш да опиташ да откриеш мястото на прекъсване по следния начин:
При ниска температура стъклата се заскрежават както отвън, така и с много тънък слой и отвътре (особено ако е имало доста влага в колата). Някоя сутрин, когато колата е силно заскрежена, почистваш добре задното стъкло от скрежа отвън за да виждаш добре, но не пипаш вътре. После пускаш отоплението на стъклата и внимателно наблюдаваш ефекта. Около реотаните, които работят започва да се образува тънка ивица на размразяване, а на неработещия, в мястото на прекъсване малко петънце на локално разтопяване. То се дължи на тока, който протича през това место вследствие на влагата и замърсяването, които в съвокупност имат някаква проводимост (като слаб електролит). С малко повече късмет ще откриеш всички места на прекъсване. Ако скоро са мити стъклата обаче може и да не се получи. Тогава можеш да опиташ от вечерта да навлажниш стъклото с леко подсолена вода, за да има някаква проводимост в местата на прекъсване.
Лакът струва към 15 лева шишенцето (10ml, мисля). Аз го чаках моя с поръчка от Германия. Методът на Lupus, мисля че ще помогне, но работи сама при голям студ. Аз, лично, след като открия кои нишки са дефектни (пускам реотана да нагрее и дишам близо до стъклото -на неработещите нишки стъклото се изпотява!), започвам да ги проследявам внимателно с невъоръжено око, за да открия мястото -обикновено е драскотина, която се вижда и на стъкллото, не само на нишката! Неприятното е, ако е прекъснато на няколко места или е надрано стъклото като със шкурка от слагане на чували с багаж (или други селянии!) отзад. Направо е невъзстановимо!