Резултати от 1 до 10 от общо 10

Възстановяване на реотани на автомобилно стъкло.

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
 1. XAH
  XAH е офлайн
  Member
  Тук е от
  Jan 2003
  Живее в
  София
  Мнения
  200
  #1

  Възстановяване на реотани на автомобилно стъкло.

  Здравейте, бях питал вече за това, ама някъде ми замина питанено. Как и да е. Някой дали е чувал или пък знае, възможно ли е да се възстановяват реотани на задното стъкло на автомобил? Имам три прекъснати и преди да сменя стъклото се чудя дали има по-практичен начин.

 2.  
   
 3. Member
  Тук е от
  Dec 2001
  Мнения
  855
  #2

  Възстановяване на реотани на автомобилно стъкло.

  някъде вероятно има прекъсване по `трасетата` им, потърси за това място, и ако го намериш, то го запълни с нещо проводящо ток и топлина []

 4. Senior Member
  Тук е от
  Dec 2003
  Мнения
  2,042
  #3

  Възстановяване на реотани на автомобилно стъкло.

  <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Здравейте, бях питал вече за това, ама някъде ми замина питанено. Как и да е. Някой дали е чувал или пък знае, възможно ли е да се възстановяват реотани на задното стъкло на автомобил? Имам три прекъснати и преди да сменя стъклото се чудя дали има по-практичен начин.  <div align="right">Originally posted by XAH*-*02/01/2005*:* 13:48:24</div id="right">

  </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

  Преди доста време в руското "За Рулем" имаше 1 статия,но не съм пробвал, макар, че имах прекъснати 2 нишки.Отнася се само за реотани които са външни, а не вградени между 2 пласта на стъклото.В статията се описваше :" Предварително леко се зачистват двата края на прекъснатото място.Поставя се магнит зад прекъснатото място, и се наръсва ситен фелезен прах, после се включва реотана/ пуска се ток/ и се лакира мястото".

  Ако проявяваш интерес мога да изровя статията.

  При мен прекъснатите места се разпознаваха лесно - нишката на мястото на прекъсване беше малко по широка и имаше черно/тъмно/ точка. Пробвах да зачистя 1 прекъсване което беше в края на стъклото,но не успях и се отказах.

  Сега има и двойнозалепващи проводими ленти, но нагревателя трябва да е отвън на стъклото, а не между 2 пласта.

  Успех.

  Сетих се и за друго : вместо да сменяш цяло стъкло може да си монтираш ел.духалка -нагревател. Консумация около 12-14А .В каталога на "Konrad" ги имаше към 2000-2001г. По евтини са от 1 цяло стъкло, а и много бързо нагряват, можеш да си го преместваш и на предното стъкло при необходимост.

 5. Senior Member Аватара на breiii
  Тук е от
  Oct 2003
  Живее в
  София
  Мнения
  1,150
  #4

  Възстановяване на реотани на автомобилно стъкло.

  Можеш да ползваш и електропроводима паста(от тези с които си отключвахме процесорите), но трябва да натрупаш доста дебела точка върху прекъснатото.

 6. Junior Member
  Тук е от
  Jun 2004
  Мнения
  77
  #5

  Възстановяване на реотани на автомобилно стъкло.

  Не паста, а лак! Електропроводящ сребърен лак. Една точица и готово!

  Купувал съм го от Конрад и съм го използвал за всичките му познати на мен приложения - отключване на процесори и реотани на задното стъкло. Просто това ти трябва!

 7. Moderator
  Тук е от
  Nov 2001
  Мнения
  5,736
  #6

  Възстановяване на реотани на автомобилно стъкло.

  Колко лв. е този лак.

 8.  
   
 9. Senior Member Аватара на Profita
  Тук е от
  Jun 2003
  Живее в
  Бургас
  Мнения
  1,137
  #7

  Възстановяване на реотани на автомобилно стъкло.

  ХАН, вместо да сменяш задното стъкло, по добре вземи смени цялата кола []  Шегата настрана.

  Фирмите, които продават автомобилни стъкла, продават и цели реотани. Помисли и над този вариант, ако ти е по-изгоден.

 10. XAH
  XAH е офлайн
  Member
  Тук е от
  Jan 2003
  Живее в
  София
  Мнения
  200
  #8

  Възстановяване на реотани на автомобилно стъкло.

  <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">ХАН, вместо да сменяш задното стъкло, по добре вземи смени цялата кола []  Шегата настрана.

  Фирмите, които продават автомобилни стъкла, продават и цели реотани. Помисли и над този вариант, ако ти е по-изгоден.  <div align="right">Originally posted by Profita*-*05/01/2005*:* 19:53:29</div id="right">

  </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">  Аз точно това направих, смених колата и се оказа че не бачкат. А такива реотани силно се съмнявам да продават, понеже поне на мен, ми изглеждат изпечени на стъклото.  Марвине, а как да намеря къде точно е прекъснат реотана, при положение че ги разгледах внимателно и не забелязах прекъсване. Тия дни ще пробвам с лупа []. Има ли вариант да се мери с мултицет или аз ще съм пионера в областта?

 11. Senior Member Аватара на Lupus
  Тук е от
  Aug 2003
  Живее в
  София
  Мнения
  13,807
  #9

  Възстановяване на реотани на автомобилно стъкло.

  @XAH,

  Можеш да опиташ да откриеш мястото на прекъсване по следния начин:

  При ниска температура стъклата се заскрежават както отвън, така и с много тънък слой и отвътре (особено ако е имало доста влага в колата). Някоя сутрин, когато колата е силно заскрежена, почистваш добре задното стъкло от скрежа отвън за да виждаш добре, но не пипаш вътре. После пускаш отоплението на стъклата и внимателно наблюдаваш ефекта. Около реотаните, които работят започва да се образува тънка ивица на размразяване, а на неработещия, в мястото на прекъсване малко петънце на локално разтопяване. То се дължи на тока, който протича през това место вследствие на влагата и замърсяването, които в съвокупност имат някаква проводимост (като слаб електролит). С малко повече късмет ще откриеш всички места на прекъсване. Ако скоро са мити стъклата обаче може и да не се получи. Тогава можеш да опиташ от вечерта да навлажниш стъклото с леко подсолена вода, за да има някаква проводимост в местата на прекъсване.

 12. Junior Member
  Тук е от
  Jun 2004
  Мнения
  77
  #10

  Възстановяване на реотани на автомобилно стъкло.

  Лакът струва към 15 лева шишенцето (10ml, мисля). Аз го чаках моя с поръчка от Германия. Методът на Lupus, мисля че ще помогне, но работи сама при голям студ. Аз, лично, след като открия кои нишки са дефектни (пускам реотана да нагрее и дишам близо до стъклото -на неработещите нишки стъклото се изпотява!), започвам да ги проследявам внимателно с невъоръжено око, за да открия мястото -обикновено е драскотина, която се вижда и на стъкллото, не само на нишката! Неприятното е, ако е прекъснато на няколко места или е надрано стъклото като със шкурка от слагане на чували с багаж (или други селянии!) отзад. Направо е невъзстановимо!

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

 1. Помощ за лепене на стъкло
  От yozone във форум Домашен майстор
  Отговори: 3
  Последно: 03-10-12, 21:11
 2. Счупено стъкло на фурна
  От kiroslavov във форум Домашен майстор
  Отговори: 0
  Последно: 13-02-12, 10:54
 3. Отговори: 8
  Последно: 19-05-11, 14:32
 4. Стъкло за хладилник Electrolux
  От drecolli във форум Ремонт и сервиз - Хладилна техника
  Отговори: 1
  Последно: 26-07-10, 14:23
 5. Отговори: 3
  Последно: 08-07-09, 12:23

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе