АНГЛИЙСКИ ЕЗИК - ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
Тони,
Имам всичките серии от до сега даваните 4 сезона на "Секса(ът?) и града(ът?)" без дублаж (т.е. на английски си говорят дамите).
Та въпросът ми е:
Как най-добре мога да ги употребя за да си подобря знанията по английски?
Няколко варианта:
1. Карам ги подред всичките. Като свършат - хайде от начало.
2. Гледам всяка серия по 5-6 пъти и чак тогава преминавам на следващата.
3. Гледам всяка серия на порции (един диалог го повтарям докато най-сетне разбера за какво си говорят).
4. ?
5. ?
...
За сега не мога да им намеря субтитри - нито на английски, нито на български, Когато ги намеря - горните варианти ще се увеличат няколко пъти.
<font color="orange">Ако някой ги има субтитрите - нека "сподели", моля!</font id="orange">
skynet, съгласен съм с теб и благодаря, че сподели своя опит. Можеш ли като се замислиш да изтъкнеш някои от нещата, които най-много са ти помогнали да се адаптираш езиково? Благодаря ти предварително.
prt, ще ти дам моята формула за този вид упражнение. Между другото аз ползвам "приятели" - там диалозите са по-семпли. Аз взимам за часовете с говорене и слушане следните съображения: първо - прослушване на цялата серия, трябва слушащите да възприемат около 30-35% - за целта се подбират неща със съответната трудност. След това, се прави реплика по реплика (другото хубаво на приятели са кратките реплики, които позволяват редуване като диалог) - Задължително - повтаряне на репликата на английски и превод на български. Накрая цялата серия още веднъж. За по-напреднали, т.е. такива, които са правили повече от 5-6 пъти това, им пускам и направо от първия път да повтарят и превеждат. Не позволявам да се "връща назад" записа, защото иначе се губи концентрация. Важно е да се изгради умение за "наостряне на сетивата", т.е. човек като ще слуша, да се настройва бързо в режим слушане. Пробвай тази схема и кажи как ти действа - ако не ти върви, пробвай нещо по-леко от сексът и града. Имам наблюдения, че при самоподготовка от този вид, се изгражда понякога грешно впечатление за "разбиране" - т.е. човека си мисли, че го е разбрал, а то е съвсем друго, просто е нож с две остриета. Субтитрите, дори да ги намериш, не са критерий - ако "хвана червения химикал" и почна субтитрите на приятели и други подобни... ще стане много шарено...
Изобщо не знам английски...
До скоро не усещах и липсата му.
Няколко пъти ходих на курсове, първият от тях беше специализиран (уж за математици), останалите - общи.
Стараех се да запомням всички думички, правила, конструкции, сричах времената на разните му глаголи.
Достатъчна е една година, без да го използвам и почти всичко е полузабравено! Особено лексиката.
Обаче много обичам да пея (това ми напомня хубав виц за чукчи, но ще го кажа друг път [:)]). Години наред съм преписвала текстове на песни, като Паисий. В началото буква по буква, без да разбирам какво пиша. И съм ги слушала по много пъти в оригинал. По-скоро за да чуя точно кой е даден акорд, но и тексовете са ми се набили в главата. Сега с изненада установявам, че когато чета английски текст, много фрази ми звучат познато. Словореда, произношението, даже мога да "отгатна" какво означават думи, които не съм срещала никога преди.
Опитвах се да чета "Алиса в страната на чудесата" - ами не върви!
Дойде моментът, когато се нуждая от езика. Не държа да го овладея до такава степен, че да мога да псувам шофьорите в Лондон, или да различавам кокни от Шекспир. Поне не веднага. Искам просто да мога да чета по-бързичко Хелповете и подобни неща. Надявам се това да означава обозримо по-кратък речник за назубряне.
Как е най-умно да процедирам, според вас?
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">...всеки да сподели какво го затруднява и какво му е помогнало при изучаването на английски език.
<div align="right">Originally posted by Tony_Jordanov*</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Затруднява ме разговора на английски - не знам как да преодолея бариерата да мисля винаги дали съм се изразила правилно.
Много ми помага гледането на филми с възможност за включване на субтитри на английски (от появата на ДВД-тата само така се упражнявам). Когато слушам репликата и едновременно с това чета английските надписи, запаметявам ситуацията и съответната фраза и после се оказва, че я възпроизвеждам, без да се замислям за граматиката. Този начин е полезен, мисля, и за подобряване разбирането при слушане.
<font color="blue">offtopic//
Тони, нямаш ли някой познат в София, който преподава по твоята методика? </font id="blue">[:)]
какъв е рпавилния превод на фразата "
I'm ready when you are
или
Whe Ready when you are
Bibi
От това, което си написала, оставам с впечатлението, че си положила доста усилия, но не си намерила правилния подход към езика - той е доста индивидуален. Всеки мозък запомня по различен начин, но най-важно е всичко което научиш (или назубриш) ВЕДНАГА да влезе в пряка употреба в писмена и говорима форма. Да започнеш със специализиран курс е просто безсмислено в общия случай. Трябва първо "здрава основа", което включва почти цялата граматика ( можеш да прочетеш на скромното ми уебче по въпроса - дясната колонка). Имай предвид, че текстовете на песни и целта, която явно си си поставила - да разбираш help-файловете са доста различни неща. Има някои стандартни конструкции в стила на писане на help-текстове, но на практика са доста разнообразни и за да ги четеш и разбираш бързо, трябва да свикнеш с тежката граматика на "научния" стил - моите ученици ги "тормозя" със специално подбрани текстове, изпълнени с много изненадващи "завои" в изложението, така че да свикнат да тълкуват правилно. Може би ти липсва и достатъчно практика - тези умения се изграждат по-бавно. Ако искаш съвет "какво да направя сега, че да тръгна напред" - пристрастния ми отговор е: намери си сериозен преподавател, започнете с преглед и попълване на пропуските в граматиката ти (поне 2-3 седмици поработете над това и не давай зор на преподавателя - нека той прецени кога да преминеш на сериозните текстове) и после да преминеш сериозно на текстове за разширяване на лексиката. Нямам преки наблюдения върху това, как учиш, но от оскъдната информация - бих опитал да включа (тук може и да се изненадаш) текстове за изкуство, поезия, насоки за риторика, помагала за правилно художествено изложение и др. такива (it's really a long shot...).
Jenny
Слушането и говоренето са различни неща. Запаметяването на фрази е полезно в ситуации, които ги изискват, но те нямат никаква стойност, ако паралелно с тях не знаеш как да изразяваш собствените си мисли (да правиш собствени изречения).
offtopic - не, имах един колега, но той в момента е в USA
Mr.TECHNO - I'm ready when you are - аз съм готов, когато вие (ти) сте (си) готови (конкретното значение много зависи от контекста)
ОФФ
Питам:
- Как ще звучи на английски език фразата: "Моята тъща няма да дойде на вечеря тази вечер."
И сам си отговарям:
- Yeeeeeaaaaaaaahhhhhh!!!!!!!!
Здрасти,
Тони, ходих ти в сайта и ми хареса нищо че е малко тенденциозен...[:D]. Ако и сега бях във Варна щях да дойда за едно тестче и да се пробвам с твоята програма...
Преди години съм ходил в "Глобус" при Цвета - много е добра, но тебе това едва ли те интересува...[:D]
А иначе мога да споделя: За английския трябват 3 неща- лист, молив и дупе[:D]. Трябва да се седне на дупето и да се пише с молива на листа. Чудеса нестават ей тъй на....
Слушам радио - BBC през нета там им и обучение с доста полезни неща....http://www.bbc.co.uk/worldservice/le...sh/index.shtml имам англо-англо речник на ЦД-то от Лонгман. Oтварям го на единия монитор а на дугия си бачкам- супер е.
Бях преди време на специализация в един Дъблински колеж а после и в един английски - Кентърбъри. От там взех един Pitman intermediate higher или нещо подобно беше. Казвали са ми че нещо като Първи сертификат - Така ли е? Сега като завърша икономиката ще се посветя на САЕ и повече мисля че не ми трябват никакви други сертификати. Ти какво мислиш...???
Наистина сайта е тенденциозен, но тенденцията е към сериозно учене... Интересува ме кои са добрите преподаватели, но от моята практика се оказва, че голяма част от хората, които съм обучавал са именно разочаровани от "известни фирми" - без да зясягам никого, и не искам да говорим за това - всеки може сам да прецени - моя апел е обаче това да се прави на база реални постижения, не оценка от преподавател/ката, която преподава... В общия случай като дойде някой изкарал нещо по някаква "система" или със сертификат, какъвто споменаваш ... се оказва, че има много големи пропуски... и кажи-речи трябва от самото начало да започваме... не искам да разочаровам никого - аз подготвям ученици за TOEFL, SAT, GMAT - там нивото е по-различно, но бедата според мен е, че дори да иска някой да започне да се подготвя за тези изпити, не може да го направи с основата която се преподава масово. Ако ти си доволен от себе си и си постигнал това, което си искал, значи и преподавателя ти по английски си е свършил работата. Жалко наистина,че не можеш да дойдеш на тест. Ако искаш за себе си да установиш нивото - бих ти препоръчал да си направиш сам TOEFL тест, обаче оригинален, от ETS, не от книжка на пазара или от учебник. Ако проявяваш интерес, можем да направим и така - пиши ми на мейла, аз ще ти дам тема за есе, напиши есето и ми го прати за проверка и оценка.
Няколко думи за сертификатите: както всеки може да се досети, за да бъде нещо "сертификат" - трябва да се издава на база независима оценка от независим източник, което автоматично изключва това да се прави от обучаваща инстанция, или да се рекламира като колбас (или друг продукт, който се продава...) Освен това, трябва да има обществено признание, строг регламент, контрол, нефинансова насоченост и редица други неща... Също мога да добавя, че ако някой знае добре английски ... често въобще не му трябва сертификат - ако толкова му притрябва - отива за 2 часа, полага съответния тест и готово [:D]