Резултати от 1 до 13 от общо 13

Една много интересна статия!!!

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    771
    #1

    Една много интересна статия!!!

    http://www.segabg.com/13062005/p0060003.asp

    достойна за нашите коментари...



    Код:
    На 1 юни започна Третата световна война, която този път се води с шевни машини и конци. Китай отправи открито предизвикателство едновременно към Европейския съюз и САЩ, като заяви, че въобще не го е страх от техните санкции и че няма да въведе на 1 юни, както обеща, увеличени износни мита върху тениските и ленените влакна. Нещо повече, той отмени митата на 81 от общо 148 текстилни продукта, които доброволно бе обложил с такси от 1 януари, за да има мир.
    Светът се изправи пред класически казус бели (повод за война), при който три търговски суперсили не могат да намерят общ език и прибягват до мускули. България, както винаги при световни конфликти, е на губещата страна, защото Европейският съюз, в чийто лагер се записа ентусиазирано с присъединителния договор, вече пропищя от мощен китайски търговски десант от началото на годината. Само през първите четири месеца на тази година вносът на китайски текстил в ЕС скочи с 82%, а за отделни стоки нарастването бе фантастично - 534% за тениските и 413% за мъжките панталони. САЩ отчетоха нарастване на вноса от Китай с 250% в сравнение със същия период на миналата година, а за някои артикули - с 1000%.
    Не е сигурно, че обединяването на силите на Европа и Америка ще спре китайското нашествие. Пекин се държи от десетина дни много дръзко и това вероятно е сигнал, че се чувства достатъчно силен да
    
    воюва едновременно на два фронта
    
    Китайският министър на търговията Бо Силай, син на герой от революцията и член на Политбюро на ККП, даде първия масиран изстрел. На пресконференция миналия вторник в Пекин той заяви: Китай няма да отстъпи пред своите два големи икономически партньори и е твърдо решен да защитава своите търговски права, гарантирани след 15 години преговори (за влизане в Световната търговска организация - СТО). Той между другото напомни, че текстилният сектор представлява 19 милиона работници, заети пряко в сектора, и много повече в паралелни браншове. Това е армията без резервистите, която може веднага да хвърли в бой. "САЩ и Европа трябва да отделят повече време на развитието на нови технологии, а не да търсят свади с нас за тениски и ризки", каза Бо Силай.
    
    Гневът на Китай избухна,
    
    когато в края на май бе съобщено, че Еврокомисията е поискала намеса на СТО заради тениските и ленените влакна. Това бе първата стъпка преди въвеждането на официални бариери. Чл. 242 от споразумителния протокол за приемането на Китай в СТО предвижда таван от 7,5% годишно увеличение на китайския износ, за да не се дестабилизира пазарът. На Китай бяха дадени две седмици да се поправи преди да му бъде наложено наказание.
    Той реши да не чака и изпревари пристигането в четвъртък в Пекин на американския министър на търговията Карлос Гутиерес, който напоследък го дразни с изявления срещу фалшивите стоки, бълвани от китайски фабрики, и срещу коварния юан, който се е вързал за долара и отказва да плава. Пекин смята стабилността на юана за въпрос на национална чест. Освен това твърдият курс не позволява на евтиния долар да пречи на износа му за САЩ.
    Бо Силай каза, че наказателните мерки на САЩ и ЕС са "лишени от научна основа" и са "прибързани". Той отхвърли обвиненията, че Китай се държи като развързан откакто в началото на годината бяха отменени квотите върху текстилния му износ. Американците и европейците да се сърдят на себе си, че са подготвили зле своите текстилни индустрии за премахването в световен мащаб на търговските квоти и неизбежния растеж на китайския износ, каза Бо Силай.
    Но говорител на Комисията на ЕС отвърна: "Подкрепихме нашите искания с числа от последните месеци и те доказват, че европейската текстилна индустрия е изправена пред риска да понесе непоправими щети."
    След като мощните западни индустрии изпадат в паника,
    
    какво остава за младите демокрации?
    
    Анкета в десет новоприети страни в ЕС (Чехия, Естония, Латвия, Литва, Унгария, Полша, Словакия, Словения плюс Румъния и България) показа в края на април, че средно 23% от техните текстилни предприятия са загубили клиенти заради китайското нашествие. Участвалите от България 314 фирми са отчели двойно по-голяма загуба - 41%, съобщи фирмата "Каст" (Италия), която обобщи резултатите.
    Около 40-50 хиляди работни места в леката промишленост е възможно да бъдат закрити у нас през следващите 2 години заради дъмпингов внос, предупреди пък на 24 май председателят на Българската асоциация по текстил и конфекция Йордан Василев, цитиран от БТА. Китай внася кожено яке за 15 лева, като цената само на ципа е 10 лева, даде пример той. Според него много от стоките, внесени в България, са на
    
    цени по-ниски от стойността на материала
    
    Стоките са много евтини, а качеството им се повишава, тъй като през последните 10 години в Китай за преоборудване на техниката, обучение на кадри и построяване на нови заводи са вложени над 530 милиарда долара. Важна роля играе и ниската цена на труда там - между 7 и 10 евроцента на час, докато у нас е между 50 и 60 евроцента.
    Но едва ли вината е само в Китай. Над 70 на сто от фирмите в сектора текстил и облекло не са готови за присъединяването ни към ЕС. За да бъде секторът конкурентен, в него трябва да се инвестират около 15 милиарда лева, пресмята Йордан Василев.
    По последни данни на асоциацията текстилът осигурява 25 на сто от износа на страната ни (2 млрд. долара) и дава работа на 200 000 души в 4300 фирми. За жалост нашият бранш се опитва да се отбранява срещу китайците с тяхното най-силно оръжие - евтината работна ръка, вместо да разчита на модернизация. Текстилната индустрия отчита, че през миналата година е привлякла 226 млн. долара, което я нарежда едва на девето място сред другите отрасли в страната.
    Историята се повтаря. Както и в предишните световни войни, България влиза в боя зле въоръжена и е готова вече да пресмята загубите. Остава ни само утехата, че в нашия губещ лагер са и онези, на които се стремим да приличаме.

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на Kayso
    Тук е от
    Apr 2002
    Мнения
    2,092
    #2

    Една много интересна статия!!!

    Е това за българия дето е на губещата страна, е мега ама мега тъпо!

  4. Member
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    599
    #3

    Една много интересна статия!!!

    @Кайсо



    Теб май те е домързяло да прочетеш цялата статия, та правиш такива коментари..........

  5. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    1,378
    #4

    Една много интересна статия!!!

    Чух за проблемите на приятели, изкарващи си хляба с текстилни изделия. Тъжна работа... Върви обяснявай на клиентите им, че "100% cotton" на китайските изделия е пожелание, а не задължение!

  6. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #5

    Една много интересна статия!!!

    сееетиха се да се притесняват за китай.



    що за аналитик си, ако не си предвидил как ще се отрази на световната икономика промяна в поведението на 20% от световното население. все едно да вземеш и ей така да пренебрегнеш съществуването на един континент.



    а това за българия си е пак "на гол тумбак чифте пищови" и "барабар петко с мъжете".



    само хората, които не са имали досег с големи чуждестранни производители, живеят с мисълта за националната ни значимост като производители или потребители. обикновено ситуацията е следната - годишното потребление на българия може да бъде задоволен с едночасовото, максимум двучасовото производство на концерни със световна значимост. много ми се иска да дам конкретен пример, но опазването на фирмената тайна не ми позволява, макар и със задна дата...

  7. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002
    Мнения
    8,784
    #6

    Една много интересна статия!!!

    не се Е*авайте с Бай Китай чи , да ни идвам там!



    срещу Китай не се рита ей - 1 300 000 000 души приблизително , вече имат и атомно оръжие и техника - мамата си тракало адо се надигнат



    1.Новата бойна тактика на Китрай е да се движат и нападат на малки групички от по 5 000 000 ( ние колко ли групички бихме успели да отразим ? , а американците ??? )

    2. Взод китайци = 100 000 души плюс минус 1000 ( една рота приблизително нашата цяла войска )

    3. Китайски противотанков Взод = 100 000 китайци с гаечни ключове. ( колко ли танка ще разглобят преди да успеят да гръмнат по веднъж ? - като гледам колко са нашите танкове - май всички ще останат по шаси преди да гръмнат )

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Nov 2002
    Мнения
    839
    #7

    Една много интересна статия!!!

    Китайците имат една фраза още от преди няколко хиляди години - "Бизнесът е война" . Те отдавна водят война със всички ( че и си я печелят ) . Не мога да разбера какво се нервят някои , ами че България е залята със евтини аксесоари за GSM-и и още милион артукула ( не само за GSM-и) внасяни от Китай - никой не споменава за тях нищо . Ама защото всеки гледа да мине по тънко и затова много си затварят очите .



    Има и друго - този който търси качество не търси китайски стоки . А китайските стоки ОПРЕДЕЛЕНО се различават от другите ( дори и продавачите да им махат етикети , щампи и т.н. ) .



    "Не е луд този който яде баницата" , "Не съм толкова богат че да купувам евтини неща" - предполагам че доста от нас си го мислят .

  10. Member
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    599
    #8

    Една много интересна статия!!!

    @nikolin



    От китайска до китайска стока има разлика. Както има големи боклуци, така има и каествени стоки. Това, първо, и второ в Китай произвеждат всички големи компании. Само за пример: в Европа вече не се произвеждат микровълнови фурни и климатици... А да имаш завод в Китай не означва да си го построиш - просто хващаш някой производител, поставяш му изискванията и следиш да ги спазва.....И от конвейра почват да бълват стоки - тези, които отговарят на изискванията носят извстна марка, тези които имат някакъв недостатък носят неизвестна марка (и струват от 3 до 5 пъти по-евтино). Защо да си купя DVD плеър SONY, който ако е топ модел ще струва майка си и баща си, като мога да си купя топ модел куча марка за 5 пъти по-малко парички и след 1 година да го изхвърля и пак да си купя топ модел? И така в следващите 5 години винаги ще имам топ модел с всички последни новости. Нали няма да се женя за плеъра......та това е логиката на пазара и на производството. Потреблението се обръща от "вечни" продукти към "топ модели за еднкратна употреба"



    п.п. Миналата година ходих в командировка до Венеция. Копих си за спомен стъклена чаша от световноизвестното "Венецианско стъкло". Да ама на етикета пишеше: "Made in P.R.C.""

  11. Senior Member Аватара на ru-boy
    Тук е от
    Jan 2000
    Мнения
    4,531
    #9

    Една много интересна статия!!!

    Китайците са голяма работа. Скоро американците ще го разберат, ако вече не са го разбрали. Всъщност американците се страхуват не от която и да било Корея, а от китайците. Много паплач, която работи много, задоволява се с малко и е в изобилие. Да не забравяме, че тунелите на най-дългата жп. линия в Америка е създадена само и единствено с китайски труд, просто никой американец дори и срещу пари не би работил толкова много, колкото един китаец. Европейците не са по-различни от американците. Абе ще бъде интересно следващите години, също като в древното китайско проклятие "Пожелавам ти да живееш в интересни времена". Ще е интересно, тепърва.

  12. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    1,378
    #10

    Една много интересна статия!!!

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Много паплач, която работи много, задоволява се с малко и е в изобилие.

    <div align="right">Originally posted by ru-boy - 13/06/2005 : 15:15:42</div id="right">

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">По въпроса съм чувал следното: "Кога ще настъпи световен глад? - Когато китайците разберат, че за основно ядат това, което другите ядат за гарнитура!" Мдаааммм [:D]

  13. Member
    Тук е от
    Nov 2002
    Мнения
    839
    #11

    Една много интересна статия!!!

    Защо да си купувам "топ модел за еднократна употреба" като мога да дам малко пари отгоре и да си купя БГ алтернативата му ( ако има такава ) - части , сервиз , гаранция и т.н. все хубави неща ( не че 100 % е валидно , но все пак е % в полза на БГ )



    @ru-boy



    за централна Европа да - не им се работи . Но за нашия район Балканите ако требе дори и такъв тунел да се прави ще го направят - за колкото и малко пари да е - стига да бачкат хората . Те и без това отдавна ни използват като квалифицирана евтина работна ръка . Верно бе , точно кат китайците , само дето сме колкото един техен взод както каза Mr.TECHNO.

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Jan 2005
    Мнения
    880
    #12

    Една много интересна статия!!!

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Йордан Василев, цитиран от БТА. Китай внася кожено яке за 15 лева, като цената само на ципа е 10 лева, даде пример той.</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">



    е те тая глупост (вероятно) ме изуми - тоя човек явно не е наясно...



    в Китай има повече небостъргачи отколкото в САЩ



    най-много англоговорящи има в Китай



    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">В момента почти четирима българи работят, за да създадат същия продукт като един европеец и съответно си разделят неговата заплата.</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">



    може би един китаец работи колкото четирима европейци и получава 16 пъти по-малка заплата



    какво е бъдещето - прочетете в Счупеното колело от Дейвид Уингроув



    Въобще учете китайски....[:D]



    и нали компютрите на които пишете на 80% са китайски



    а във Виетнам се сглобяват BMW-та; егати, купуваш си баварец, а той правен в братски Виетнам[:D]

  16. Member
    Тук е от
    Feb 2001
    Мнения
    781
    #13

    Една много интересна статия!!!

    За компютрите - не са 80 %.....отива май към 100% вече...

    Много зловещо звучи това - "учете Китайски" ама е много вазможно.

    Все повече и повече техника се прави там, а това малко си е притеснително.

    Нямам идея как ще се развият нещата за в бъдеще, но маи ше се китаезираме...:-)

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Една прекрасна статия !
    От hristobotev във форум Аудиотехника
    Отговори: 0
    Последно: 05-10-14, 15:41
  2. Отговори: 1
    Последно: 03-04-14, 01:10
  3. много линкове в една страница
    От ilian66 във форум Уебдизайн и 3D
    Отговори: 9
    Последно: 23-10-05, 12:58
  4. Отговори: 5
    Последно: 10-12-04, 10:16
  5. търся една (не много) стара игра
    От topche във форум ИГРИ
    Отговори: 2
    Последно: 09-09-03, 11:41

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе